Blogi

Narsistisen esimiehen kanssa voi pärjätä - 4 vinkkiä

Vaatiiko esimiehesi jatkuvasti ihailua ja kehuja, puhuu mutta ei kuuntele, vierittää omat virheensä muiden niskaan, pyrkii manipuloimaan ihmisiä eikä kykene lainkaan empatiaan? Hän saattaa olla narsisti.

Vaikka olisin juuri kuvannut edellä sanatarkasti pomosi, kannattaa kuitenkin muistaa, ettei jokainen narsistiksi leimattu tyyppi täytä narsistin määritelmää, vaan meistä vain pari prosenttia on narsisteja. Työyhteisön hankalan tyypin käytös voikin johtua pohjimmiltaan isommista ongelmista työyhteisön hengessä ylipäätään, eikä hän välttämättä siis ole narsisti, vaikka siltä voikin ensialkuun tuntua.

Narsistin tyypillisimmät persoonallisuudenpiirteet ovat tunnekylmyys ja manipulatiivisuus. Tunnekylmyys näkyy empatian puutteena ja kyvyttömyytenä asettua muiden asemaan. Manipulatiivisuus taas on toisten käytökseen vaikuttamista niin, että narsisti määrää tahdin - esimerkiksi tietoa panttaamalla narsisti manipuloi työyhteisössä.

Narsisti käyttäytyy ulkopuolisen silmään miellyttävästi ja jopa hurmaavasti, mutta ei kykene ottamaan vastaan palautetta. Narsistin arvosteleminen johtaa usein raivokohtaukseen ja esimiesroolissa työskentelevä narsisti on tiimin silmissä jopa pelottavan räjähdysherkkä, jos alaiset eivät toimi kuten hän haluaa. Narsisti voikin olla yhtenä hetkenä piinkova asiantuntija ja toisena kiusaava ja ilkeä kyykyttäjä. Tämä arvaamattomuus käy raskaaksi työyhteisölle ja tulehduttaa tunnelmaa entisestään.

Miten sitten pärjätä narsistisen esimiehen kanssa menettämättä järkeä - tai omaa työpaikkaa? Tässä muutama vinkki.

1. Pitäydy faktoissa

Narsisti syyttää herkästi muita virheistään ja leimaa epäonnistumiset väärin perustein, joten varmista, että korjaat sinuun kohdistuvat väärät syytökset välittömästi, jottet lelmaannu niiden perusteella työyhteisössä. Tee tämä pitäytymällä faktoissa ja ole rauhallinen vaikka narsisti kiihtyisi.

2. Älä anna aseita sinua vastaan

Narsistiin kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä ja välttää jakamasta henkilökohtaisesta elämästä liikaa tietoa - hän saattaa hyvinkin käyttää tietoa sinua vastaan. Välit narsistiin kannattaa pitää asiallisina, mutta etäisinä.

3. Vältä suoraa arvostelua

Narsisti vihaa kritiikkiä ja kimpaantuu siitä herkästi, joten vältä hänen arvostelemistaan suoraan. Voit sen sijaan tuoda omat vastaehdotuksesi esiin kertomalla, miten pomosi hyötyy niistä sillä narsisti miettii vain omaa etuaan. Jos tilanne vaatii suoraa kohtaamista, pitäydy jälleen faktoissa ja pysy rauhallisena.

4. Älä anna narsistin tuhota itsetuntoasi

Vaikka narsistin alaisuudessa itsetunto on jatkuvan ailahtelun ja höykytyksen jäljiltä kovilla, älä anna narsistin nakertaa sitä vaan pidä mielessä, että kyse on sairaudesta eikä sinusta. Tee työn ulkopuolella asioita, joissa koet onnistumisen tunteita ja lähde narsistin alaisuudesta ennen kuin alat kokea ylitsepääsemätöntä riittämättömyyden tunnetta. Yksikään työpaikka ei ole itsetunnon murentamisen arvoinen.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina