Työnhaku

Nappaa unelmatyö videolla

30.4.2014 klo 9:43

Onnistunut videohaastattelu säästää aikaa ja antaa mahdollisuuden paikata CV:n aukkoja. Paras tyyli on olla oma itsensä.

Saitko kutsun videohaastatteluun? Jos olet parhaillaan hakemassa uutta työtä tai suunnittelemassa työpaikan vaihtoa, on todennäköistä, että tulet käymään osan haastatteluistasi videon välityksellä.
Työntekijöiden rekrytointiin ja välitykseen erikoistuneessa Eilakaislassa videohaastattelu on ollut käytössä parisen vuotta. Erityisesti metodia on hyödynnetty asiakaspalvelua vaativien tehtävien ensimmäisen vaiheen haastatteluissa ja hauissa, joissa hakijoita on ollut sadoittain.

Työnantajia metodi houkuttelee, sillä videoinnin avulla tehty esikarsinta nopeuttaa rekrytointiprosessia huomattavasti. Kun alkuun pääsee, aikaa säästyy myös työnhakijoilta, etenkin jos samanaikaisesti lähettää kymmeniä hakemuksia. Sen sijaan, että tuhlaisi aikaa matkustamiseen, haastattelun voi tehdä mukavasti kotisohvalla, vaikka villasukat jalassa. Hyvää on myös se, ettei uutta työtä etsivä tarvitse töistä vapaata haastatteluja varten.

”Pääosin positiivista”

Vaikka moni suhtautuu asiaan innostuneesti, on uudistus Sanoman tutkimuksen nostattanut myös vastalauseita. Eilakaislan rekrytointikonsultti Minna Kauhasen mukaan hakijoilta saatu palaute on ollut ”pääosin positiivista”. Kauhanen myöntää kuitenkin, että ihan kaikkeen, kuten java-ohjelmoijien rekrytointiin, video ei sovellu. Muutenkin video on vain väline muiden joukossa. Haun loppusuoralla hakijat tavataan aina kasvotusten.

Videohaastattelu voidaan toteuttaa monin tavoin. Hakijaa voidaan pyytää vastaamaan haastattelijan nauhoittamiin kysymyksiin tai esittelemään itsensä videolla vapaamuotoisesti. Kansainvälisissä hauissa ensimmäisten kierrosten haastattelut hoidetaan sujuvasti esimerkiksi Skypen tai kaupallisten videotyökalujen välityksellä. Lisäksi monet yritykset ovat jo lisänneet videon nauhoitusmahdollisuuden osaksi kotisivuillaan täytettävää hakukaavakettaan.

Eilakaislan käyttämässä videohaastatteluformaatissa kysymyksiä on neljä tai viisi ja vastausaikaa jokaisessa kohdassa kaksi kolme minuuttia. Kauhasen mukaan haastattelusta pitäisi selvitä hyvin puolessa tunnissa. Kuulostaa haastavalta.

”Voin sanoa, että ensimmäisellä kerralla haastattelukysymysten nauhoittaminen oli itsellenikin todella vaikeaa, mutta nyt homma menee jo rutiinilla.”

Kauhanen kehottaa kuuntelemaan ohjeet ja kysymykset tarkasti ja miettimään sitten jokaisen vastausten sisältö pääpiirteittäin.

”Riittää kun kertoo omin sanoin. Parissa minuutissa ei kannata yrittää käydä läpi koko työhistoriaa vaan keskittyä asioihin, jotka ovat haetun tehtävän ja yrityksen kannalta olennaisia.”

Anna työminän puhua

Kameralle puhuminen voi kuitenkin tuntua kummalliselta ellei ole tottunut esiintyjä.
Haastattelun aikana voi käyttää työminää, joka on hieman kotiminää asiallisempi, mutta silti luonnollisen rento ja mukava ihminen. Koska kyseessä ei ole kauneus- tai esiintymiskilpailu, liika itsekriittisyys kannattaa vastauksiaan katsoessa unohtaa. Jos sanat kuitenkin menevät täysin sekaisin, on lohduttavaa, että vastauksen voi nauhoittaa uusiksi.

”Koska etsimme aina henkilöä, joka sopii juuri tiettyyn tiimiin ja yritykseen, voi vakuuttavalla esiintymisellä paikata heikomman CV:n puutteita. Haastattelun nauhoittaminen vaatii hieman heittäytymistä, mutta sitä tarvitaan yhä enemmän myös työelämässä. Omia maneereita ei kannata liikaa miettiä. Jos mielestäsi vastaat kysymyksiin kattavasti, on tehtävä suoritettu”, henkilöstövuokrauksen puolella työskentelevä rekrytointikonsultti Jenni Hälvä kannustaa.

Näin onnistut videolla

  • Videon kuvaamiseksi tarvitset webkameran ja internet-yhteyden. Sopiva kamera löytyy ainakin kannettavista tietokoneista, älypuhelimista ja tableteista.
  • Asetu rauhalliseen paikkaan. Pyri rajaamaan taustameteli mahdollisemman vähäiseksi.
  • Asettele kamerasi niin, että voit katsoa suoraan eteenpäin. Valaise tila mahdollisemman hyvin ja tee testinauhoitus, jossa testaat äänesi kuuluvuuden. Pukeudu kun työskentelisit jo kyseisessä yrityksessä. Kun olet tarkastanut hiuksesi ja huulipunasi, keskity vain sisältöön.
  • Kuuntele ohjeet ja kysymykset tarkasti. Mieti vastauksesi valmiiksi pääpiirteittäin. Jos tarvitset avainsanalistan, kiinnitä se kameran yläpuolelle niin lunttauksesi ei paljastu.
  • Puhu rauhallisesti ja selkeästi. Ajattele kameraa ihmisenä, jolle puhut ja suuntaat vastauksesi. Voit myös hymyillä hänelle.
  • Kun olet valmis, tarkista, että todella vastasit siihen mitä kysyttiin. Pienet virheet tai taustaäänet eivät pilaa lopputulosta, jos vastauksesi on muuten hyvä.
  • Muista kiittää haastattelusta ja päätä videosi positiiviseen kommenttiin tai toivotukseen.

Tee oma harjoitushaastattelusi>>

Tärkeää!
Kyseessä on videohaastatteluharjoitus, jonka avulla voit opetella videohaastattelun tekemistä. Harjoitusvideoita ei käytetä oikeassa työnhaussa.