Ikääntyneet ja naiset kokevat eniten syrjintää työelämässä. Tämä ilmenee Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen Työsuojelurahaston rahoittamasta hankkeesta.

Syrjintäkokemukset vaikuttavat negatiivisesti myöhempiin työuriin, etenkin naisilla. Syrjintää aiheuttavat työelämässä etenkin suosikkijärjestelmät, työsuhteen määräaikaisuus ja osa-aikaisuus, naissukupuoli ja henkilön ikä.

Syrjintäkokemukset ovat yleisesti vähentyneet, mutta suosikkijärjestelmiin perustuva syrjintä on kasvanut vuosina 1990-2013. Syrjintä ilmenee tavallisimmin asenteina ja arvostuksen puutteena, tiedon saannissa, palkkauksessa ja uralla etenemisessä.

Esimieheltä tuleva tuki on tärkeä syrjintää ehkäisevä tekijä. Eurooppalaisen työoloaineiston valossa Suomi erottuukin korkean työsyrjinnän maana.

 

Lähde: STT

Kommentit

38

Täti

Nuorempana en tahtonut uskoa, että 50 vuotta täyttäneet naiset olisivat millään tavoin sopimattomia työelämään - päinvastoin. Nyt olen tahtomattani tilanteessa, jossa haen työtä ja olen yli 50-vuotias. Edes kutsuja työhaastatteluun ei tule. Yht'äkkiä ei ole merkitystä koulutuksella, työkokemuksella tai osaamisella, jotka taatusti ovat paremmat kuin kellään 30-vuotiaalla edes voivat olla. Ikään kuin energiani, luovuuteni ja näppäryyteni olisivat kadonneet taivaan tuuliin tuon maagisen iän myötä. On turhauttavaa olla täysin työkykyinen ja -haluinen ja silti tulla sivuutetuksi pelkän iän perusteella. Valtion pitäisikin ottaa suojelukseen nuorten työttömien lisäksi 50 vuotta täyttäneet naiset.
13

Anonyymi

Mie olen alkanut päästä jopa haastatteluihin kun olen hakemuksista kylmästi jättänyt pois ikäni. Kuka olisi parempaa työvoimaa kun aikuinen nainen, joka tuskin alkaa tässä vaiheessa enää lapsia tekemään, todennäköisesti ne on jo tehtynä, potentiaalista työikää olisi vielä se 15 vuotta jäljellä ja kokemusta löytyy. Kuinka moni firma on pystyssä vielä 15 vuoden päästä?
16

Magdaleena

Näin Naistenpäivänä on valitettavasti todettava sama ihmeellinen ikärasismi, mihin te kanssasisaret kommenteissanne viittaatte. Pieni paniikki on alkanut hiipiä sisimpään, kun vuodenvaihteessa jäin työttömäksi (kiitos nykyhallituksen koulutusleikkausten) ja jo nyt olen huomannut, kuinka suhtautuminen minuun näin 59:nä (pitkän, monipuolisen ekonomiuran- ja kokemuksen jälkeen) on alkanut muuttua kaiken osaamiseni "ohittavaksi" vähättelyksi. Eikä markkina-arvoani tunnu auttavan (jatkuva itsenikehittäjä kun olen aina ollut) vaikka it-taitoni ja kieli-ja kansainvälisyyskokemus peittoaa monen nuoremman "työkalurepun". No vaativan se rekrytoivalta, max 40v esimieheltä hyvää itsetuntoa palkata oikeasti itseään kokeneempi alainen 🤣. Hyvä puoli ikääntyvänä naisena on toisaalta se, että enää ei onneksi tarvi juosta "nuttura täristen" uran perässä ja "näyttää" kenellekään yhtään mitään. Voi huoleta tehdä lähes mitä vaan, kunhan sillä saisi jonkin moisen toimeentulon pöytään ja kartutettua näitä tärkeitä "ennen eläkettä"- vuosia, jotta voisi viettää edes jonkinlaista turvattua vanhuutta tässä sirpaloituvassa sote-Suomessa. Kieltämättä on aljanut kaduttamaan se, että on yrittänyt koko elämänsä tehdä asiat kunnon kansalaisen tapaan: opiskellut kaksi tutkintoa, hakenut kielitaidot ulkomailla asuen, maksanut molemmat opintolainat (jotka 1980-1990 maksettiin tosiaan ns kovalla korolla ilman mitään "ilmaisia opintorahoja), tehnyt piiiiiiiitkiä päiviä niin yritysmaailmassa kuin koulutusalalla), kehittänyt itseään koko työuran ajan ... ja nyt yhtäkkiä kaikki tuo osaaminen ei ole enää minkään arvoista. Aivan KÄSITTÄMÄTÖNTÄ ja EPÄLOOGISTA, mutta sanoisinko, että joltain osin myös hyvin suomalaista 🙄 .... mutta minkäs teet. Onneksi sitä näin suomalaisena omaa sitä sitkeyttä, kutsutaan sitä nyt sitten Naistenpäivänä AKKAENERGIAKS eli Let's KEEP GOING Sisters ❤️
4

maxine myös 59

Meillähän on toimeentulo turvattu ansiosidonnaisella eläkkeelle saakka, joten ei sikses hätää. Kyllä sitä miettii, kannattaako edes mielenkiintoisten pätkätöiden perässä enää juosta, kun särkyä on jos jonkunlaista. Tärkeintä se, että nuoremmilla on töitä
7

Pitää ajatella myös itseä eikä "vain nuoria".

Se ei ole oikein että "ajattelee nuorempia eikä ajattele itseänsä". Asiosidonnainen on niin mitätön raha josta menee 25 % veroa koska et saa mitään vähennettävää. Kuitenkin kulut ovat samat. Samalla päättyy eläkekertymä koska tuosta ei kerry kuin roposia. Jos olet työinnokas, niin ajattele itseäsi ja kehu itseäsi. Sekin pitää muistaa että työsosiaaliympäristön menetys on kova paikka. Olet heti yksin etkä saa mitään lähtökahvitusta saati kiitosta. Sinut on heitetty ulos kouin luu koiralle.
2

Viiskymppinen

Miten niin ansiosidonnaisella turvattu? Ei vaan mulla. 53v ja ollut 5v työttömänä. Johon sisältyy 2 lyhyttä työpätkää yht.9kk. Kyllä olen työmarkkinatuella ollut pitkään. Töihin ei pääse sadoista hakemuksista huolimatta. Joihinkin haastatteluihin päässyt, mutta ei töihin. Toivotonta tämänikäiselle. Olipa kuinka hyvä koulutus ja työkokemus tahansa.
2

Laaja ja pitkä työura

Hei Paklo kommentoida: Etäs työ päättyi Tammikuussa. Ikäni on rapiat 57 vuotta. Korkeakoulutettu, yliopisto,amk,yamk,sekä johtamisia suotettu. Nyt takana 3 koeaikapurkua. Ikäsyrjintä ja kova työkokemus etenkin,naissukuouoli syynä. Virheitä en ole tehnyt. Alentavaa kohtelua,jopa nöyryytystä. Täytyy yrittää kohottaa itsetunto takaisin ja etsiä työtä.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.