Työhyvinvointi

Näin yhdistät työn ja kesän

8.7.2015 klo 13:10

Pänniikö työskentely kesällä vai kuulutko niihin, jotka nauttivat työpaikan rauhasta, kun muut lomailevat?

Mikäli kesäsi kuluu työpaikan uumenissa, ja sinusta tuntuu, että et päivänvaloa näe, nämä vinkit saattavat auttaa asennoitumaan työsuvesta hieman helpommin.

7 vinkkiä sujuvampaan kesätyöskentelyyn:

1. Lämpötilat hallintaan

Kuumuus työpaikan sisätiloissa voi olla kiusallista. Kuumuus häiritsee viihtyvyyttä, tuottavuutta ja suorituskykyä. Optimilämpötila toimistotyölle on kesävaatetuksella +24,5 astetta ja talvivaatetuksella +21,5 astetta. Kuumuus aiheuttaa ongelmia myös ulkotöissä. Kuumassa työskentely heikentää työviihtyvyyttä ja -motivaatiota, laskee vireystilaa ja vähentää keskittymiskykyä. Myös lämpöhalvaus on mahdollinen eli nesteytyksestä sekä ulkotöissä asianmukaisesta päähineestä kannattaa huolehtia.

2. Löydä uusia tuttavuuksia

Kesä tuo työpaikoille parisataatuhatta nuorta kesätyöntekijää. Ole avoin uusille työtuttavuuksille ja osaajille. Opasta, neuvo ja kannusta. Uusien ihmisten kohtaaminen piristää ja tuo työpaikalle uusia ajatuksia.

3. Käännä kyllästyminen hyödyksesi

Vaikka kuinka pitäisi työstään, kyllästyminen saattaa silloin tällöin tuntua turhautumisena. Hae työhösi uutta näkökulmaa ja hyödynnä uusia tapoja työnteossa. Pohdi, mikä tekisi juuri sinun työstäsi jälleen mielenkiintoista.

4. Työkaverit auttavat jaksamaan

Työtovereiden merkitys on suuri työssä jaksamisen kannalta. Yhdessä työskentely ja ajatuksten vaihto ehkäisevät kyllästymistä. Jos kaikki muut ovat lomalla, hakeudu tuttujen, lähellä työskentelevien ihmisten seuraan - käykää yhdessä lounaalla, kahvilla jne.

5. Opettele uusia asioita

Haasta itsesi opettelemaan uusia asioita. Vaikka oppiminen ja rutiinien rikkominen voi aiheuttaa stressiä, opiskelu ehkäisee työn muuttumista yksitoikkoiseksi.

6. Nauti auringosta aina kun voit

Vaikka työpäivä kuluisi sisällä, auringosta ehtii nauttia aamulla työmatkoilla, lounas- ja kahvitauoilla sekä illalla. Jos olet aamuvirkku - ja työnantajasi sen sallii, aloita päiväsi kukonlaulun aikaan ja lopeta ajoissa iltapäivällä. Näin sinulle jää enemmän vapaa-aikaa valoisaan aikaan.

7. Suosi etätyötä

Selvitä etätyön mahdollisuudet ja jos mahdollista, työskentele paikasta riippumatta. Monessa työssä tämä onnistuu, kun asiat hoituvat verkossa ja sähköpostilla.