Työhyvinvointi

Näin valmistaudut (vuorovaikutteiseen) kehityskeskusteluun

Menestyvä yritys panostaa henkilöstönsä hyvinvointiin, kehitykseen ja motivaatioon.

Yrityksissä rakennetaankin nyt yhä parempia johtamisen ja palkitsemisen malleja. Samalla kehitetään uusia tapoja arvioida onnistumista reaaliaikaisesti. Näin myös luovutaan välineistä, jotka eivät enää toimi - kuten vanhanaikaisista kehityskeskusteluista.

Kehityskeskustelukäytäntö muuttuu. Esimiehen kanssa neuvotellaan edelleen työn tarkoituksesta, tavoitteesta, tehtävistä ja haasteista, mutta mitä nuoremmat työntekijät, sitä enemmän esimiehiltä ja johtajilta edellytetään myös valmennuksellisia taitoja.

Valmistaudu kehityskeskusteluun:

1. Ole avoimin mielin.

2. Listaa tekemisesi – mutta maltilla. Pitkien tehtävälistojen sijaan, kirjaa joka aamu ylös kolme tärkeintä tehtävää ja tee ne. Muut tehtävät seuraavat kyllä mukana niin pitkälle kuin aikaa riittää.

3. Kirjaa kolme tärkeintä saavutustasi. Tee listaa saavutuksistasi joka päivä. Pikkuhiljaa omista saavutuksistasi syntyy vihko ja vuosien varrella kokonaisia päiväkirjoja. Itseluottamus syntyy siitä, että saa tehtyä sen minkä itselleen lupasi. Saavutusten kirjaaminen tuottaa samalla konkreettista dataa kehityskeskustelua varten.

4. Kuuntele työnantajan/esimiehen toiveita.

5. Ehdota parannuksia. Puhu myös rahasta.

Kehityskeskustelu on vuorovaikutusta

Uuden ajan kehityskeskustelu on entistä enemmän joustavarytmistä vuorovaikutusta sekä luottamuksen rakentamista, jotta ylipäänsä on mahdollista johtaa itseään ja muita.

Olennaista on, että keskustelua on ja vuorovaikutus toimii. Vuorovaikutuksen avulla rakennetaan houkutteleva yrityskulttuuri ja varmistetaan, että huippuosaajat pysyvät talossa.

Esimerkiksi yhteishenkeä on vaalittava joka päivä. Työt ovat yhteisiä, samoin haasteet ja onnistumiset. Yhteishenkeä vahvistetaan puhumalla meistä ja yhteisestä päämäärästä. Samaan tapaan kuin urheilujoukkue kertaa tavoitteensa yhä uudelleen, olipa kyse harjoituksista tai ottelusta.

Asiantuntijana: Certified Holistic Health Coach, KTM, MTi, työyhteisövalmentaja, luennoitsija, mentori, kirjoittaja, WholeBody Focusing Practitioner Pirkko Tavaila.