Työhyvinvointi

Näin valitset silmälasit töihin

28.9.2016 klo 10:39

Erilaiset työskentelyolosuhteet asettavat näkökyvylle monenlaisia vaatimuksia. Silmälaseja valitessa kannattaa muistaa työolosuhteet ja käyttömukavuus.

– Työtehtävät ovat monimuotoistuneet näön kannalta. Päivän aikana istutaan tietokoneella, tutkitaan papereita ja katsotaan lähelle ja kauas. Päätetyöskentelyyn kannattaa valita silmälasit, joissa on huomioitu oikea ergonomia. Puhutaan ns. päätelaseista, tuotejohtaja Tanja Korteniemi Specsaversilta sanoo.

Säännöllinen näöntarkastus on todella tärkeää. Optikolla voidaan havaita pienetkin muutokset näkökyvyssä. Näköergonomian kannalta voi olla jopa hyvä, jos silmälaseissa on vähemmän miinusta verrattuna yleislaseihin.

– Silmälasien linssivalikoima laajenee koko ajan. On olemassa päätteelle omat linssivaihtovaihtoehdot. Niitä käyttämällä, silmä jaksaa paremmin tarkentaa eri suunnille. Erilaisilla pinnoitteilla voidaan lisätä myös silmälasien käyttömukavuutta, Tanja Korteniemi kertoo.

Mikäli työolosuhteet ovat erityisen pölyiset, tarjolla on esimerkiksi antistaattisia pintoja. Nämä sopivat työhön, jossa ei vaadita erikseen suojalaseja.

Puhdista silmälasit oikein

Silmälasien puhdistukseen on hyvä panostaa, niin linssit pysyvät kirkkaina pitkään.

– Huuhtele silmälasien pölyt ensin juoksevan veden alla. Lisää linssien pesuaine ja pese silmälasit. Kuivaa mikrokuituliinalla, Tanja Korteniemi neuvoo.

Kehyksissä on mistä valita

Silmälasikehyksissä on valinnanvaraa kaikenlaisille persoonille. Kehysten valinnassa nousevat ensisijaisesti esiin henkilön persoona, värimieltymykset ja linssien vaatimukset. Valikoimat ovat laajentuneet vuosi vuodelta ja nykyään voidaankin puhua jo silmälasisesongeista.

Silmälasit ovat asuste siinä missä kengät tai laukkukin, ja niihin panostetaan aiempaa enemmän.

– Kookkaampi kehysmuoti on edelleen hyvin suosittua. Kehyksiä valitessa kannattaa pohtia omaa työminäänsä: missä olen töissä? Millaisia vaatimuksia tyylilleni asetetaan työelämässä? Esimerkiksi erilliset päätelasit voivat olla räväkämmät ja toiset silmälasit neutraalimmat. Toki kehykset saavat viestiä henkilön persoonasta, mutta aina tämä ei ole mahdollista, ja silloin joudutaan valitsemaan neutraalimman kehysvaihtoehdon, Tanja Korteniemi summaa.

Silmät kuivuvat tietokoneella työskennellessä

Kärsitkö kuivista silmistä? Et ole ainoa. Silmien kuivuminen tietokoneella työskennellessä on monen ongelma. Myös huonepöly, ilmastointi ja katupöly kuivattavat silmiä, siitepölystä ja allergioista puhumattakaan.

– Kostutustipat ovat hyvä apu kuiville silmille. Niitä kannattaa pitää aina mukana, Tanja Korteniemi vinkkaa.

Kehystrendit syksy/talvi 2016-2017:

NAISET:

- Pyöristyneet muodot ja elementit kehyksissä

- Suurehkot kehykset

- Pehmeys

- Naisellisuus

- Kehyksissä on ns. nostoa silmäkulmista ylöspäin

- Strasseja, helmiä - mutta maltillinen koristelu

- Pinkki, beige, kristallivärit

- Ohuet ja kevyet aisat

- Tyylikäs harmaa, ruskea ja musta pitävät pintansa vuodesta toiseen

MIEHET:

- Värit tulevat miesten kehyksiin: sininen, vihreä, oranssi (etenkin tehostevärinä)

- Ruskea ja musta ovat kestosuosikkeja

- Läpikuultavat kristallivärit

- Aisassa on nyt jujua

- Kehyksen etuosa voi olla klassinen, mutta sivussa on erilaisia yksityiskohtia.

Asiantuntijana: Tanja Korteniemi / Specsavers