Työnhaku

Heikkoudet työhaastattelussa - Vastaa näin

Mies työhaastattelu heikkoudet

”Mitkä ovat heikkoutesi?” Siinäpä työhaastattelukysymysten klassikko, johon taatusti törmäät työnhaussa ennemmin tai myöhemmin. Näin käännät kiusallisen kysymyksen voitoksi!

Heikkoudet kuuluvat ihmiselämään, joten usko pois, paraskaan työnhakija ei ihan oikeasti ole täydellinen. Heikkouksien myöntäminen ei kuitenkaan tarkoita, että työhaastattelussa kannattaisi lyödä kaikki omat heikkoudet tiskiin.

Sitä älä tee!

Kerromme seuraavaksi, millä tavalla omista heikkouksista kannattaa kertoa työhaastattelussa.

Miksi työhaastattelija kysyy heikkouksistasi? 

”Mitkä ovat heikkoutesi?” -työhaastattelukysymys voi saada olon kiusaantuneeksi. Kysymykseen on kuitenkin syynsä, eli kiusallaan heikkouksista ei työhaastatteluissa kysellä.

Heikkouksista kysyminen voi viestiä siitä, että rekrytoija kaipaa syvempää yhteyttä hakijaan: heikkouksista keskusteleminen saattaa parhaimmillaan murtaa jäätä ja tuoda hakijasta esiin jotakin aitoa. Käytä siis omista heikkouksistasi kertominen hyväksesi parantaaksesi vuorovaikutusta työnantajan kanssa!

Usein rekrytoija nostaa heikkoudet keskustelunaiheeksi työhaastattelussa: siksi, että heikkouksien tunnistaminen kertoo hakijan itsetuntemuksesta. Jos pystyt kertomaan omista heikkouksistasi, tunnistat ja tunnustat omat inhimilliset kehityskohtasi.

Lue myös: Tunnista vahvuutesi

Miten tuon omat heikkouteni esiin? 

Heikkoudet tulevat todennäköisesti puheeksi työhaastattelussa, halusit tai et. Siksi onkin parempi valmistautua siihen mitä tuleman pitää.

”Mitkä ovat heikkoutesi?” tai ”Mikä on suurin heikkoutesi?” -kysymykseen kannattaa valita aito ja rehellinen, mutta työn kannalta harmittomampi heikkous. Esimerkiksi jos haet toimistotyötä voit sanoa, että jännität esiintymistä. Vältä kuitenkin täysin työhön liittymättömien heikkouksien listaamista. Esimerkiksi aiemmin mainitussa toimistotyössä tuskin haittaa, että olet hidas juoksija. 

Keskity nostamaan työhaastattelussa esiin sellaiset heikkoudet, jotka sinun on mahdollista kääntää voitoksi – tai jotka olet jo aiemmin onnistunut kääntämään voitoiksi.

Kun sinulta kysytään työhaastattelussa ”Mitkä ovat heikkoutesi?”, kerro, miten olet omalla aktiivisuudellasi kääntänyt entisen heikkoutesi voitoksi esimerkiksi kehittämällä osaamistasi.

Vältä kliseitä, äläkä verhoa heikkouksia itsekehuksi

Joidenkin työnhakijoiden mielestä yksi keino tuoda esiin heikkoudet työhaastattelussa on verhoilla ne vahvuuksiksi. Tätä taktiikkaa kannattaa harkita kaksi kertaa, koska rekrytoijat ovat oman alansa ammattilaisia ja osaavat kyllä tunnistaa, koska työnhakija yrittää välttää kysymyksen heikkouksistaan.

Vältä siis kertomasta, että olet liian tunnollinen tai ahkera työntekijä, vaan pyri mielummin tuomaan esille sellainen piirre, jota parhaimmillaan jo työstät. Aidosti hyvä keino tuoda esiin omat heikkoudet on myös kertoa, ettei kenties vielä hallitse tiettyä työn osa-aluetta, mutta on motivoitunut oppimaan siitä lisää. Heikkous on harvoin ongelma, jos olet kiinnostunut kehittämään osaamistasi hommassa, jota et vielä hallitse.

Lue myös: Mikä sinua motivoi töissä?

Liika rehellisyys ei kannata

Vaikka avoimuus on arvostettavaa, liiallinen rehellisyys voi joskus olla haitallista. Esimerkiksi krooniset taipumukset, kuten turvallisuusohjeiden unohtaminen tai deadlinejen toistuva missaaminen, eivät välttämättä ole parhaita esille nostettavia asioita, vaikka työstäisit näitä jo. Kaikki edellämainintut voisi perustella hyväntahtoisella hajamielisyydellä, mutta ne näyttäytyvät silti enemmän välinpitämättömyytenä ja huonona käytöksenä muita kohtaan. 

Unohda työhaastattelun ajaksi kaikki sellaiset heikkoudet, joissa et kerta kaikkiaan ole kehityskelpoinen. Jätä kokonaan mainitsematta myös sellaiset heikkoudet, joilla ei ole mitään tekemistä työtehtävien tai työssä menestymisen kannalta. Näitä ovat esimerkiksi henkilökohtaiset asiat, kuten terveysongelmat tai muut rajoitetut aiheet.

Keskity kehittymiseen 

Työhaastattelussa heikkoudet kannattaa tuoda esiin kertomalla käytännönläheisiä esimerkkejä siitä, millaisissa tilanteissa heikkoudet ovat näyttäytyneet ja miten olet ne selättänyt. Konkreettiset esimerkit elävästä työelämästä jäävät mieleen paremmin kuin ympäripyöreät selostukset, joten ne auttavat sinua erottautumaan muiden hakijoiden joukosta.

Jos omien heikkouksien tunnistaminen tuntuu vaikealta voit miettiä, puuttuuko sinulta jokin sellainen taito, joka on hyödyllinen jokaisessa työssä? Useimmilla meistä on parannettavaa esimerkiksi esiintymisen, priorisoinnin, palautteen antamisen tai neuvottelemisen osalta. Siksi ne ovat sopivia kehityskohteita myös työhaastattelussa mainittavaksi.

Työhaastattelussa kannattaa myös mainita konkreettisia esimerkkejä esimerkiksi sovelluksista, koulutuksista tai kursseista, joilla tähtäät osaamisesi kehittämiseen.

Kun työhaastattelussa on käsitelty heikkoudet, muista ehdottomasti nostaa keskusteluun myös vahvuudet, joita sinulla on.