Työaddikti ei lepopäiviä tunne. Kannettava, tabletti tai ainakin älypuhelin on mukana kaikkialla ja tekniikan mukana säilyy jatkuva yhteys työhön. Aina on vielä yksi tärkeä viesti kirjoitettavana, yksi tehtävä hoidettavana tai yksi puhelu vastattavana. Työhuoneessa tai konttorilla tulee piipahdettua vapaa-ajallakin, kun muu henkilökunta on pois häiritsemästä. Monelle työnarkomaanille viikonloput, lomat ja juhlapyhät ovat pakollinen paha. Ne vaikeuttavat tärkeiden projektien edistämistä ja hidastavat tavoitteiden saavuttamista. Perhekin saattaa tuntua rasitteelta.

Ja sitten on kolikon aurinkoinen kääntöpuoli: Moni kutsuu itseään onnelliseksi työnarkomaaniksi, koska rakastaa työtään ja kokee tekevänsä arvokasta työtä. Työ saattaa tuntua mielenkiintoiselta harrastukselta, josta kaiken lisäksi maksetaan palkkaa. Työtunteja ei tule laskettua, koska työ vie mukanaan. Se on elämäntapa ja elämäntehtävä. Työ ei ole puurtamista vaan tapa ilmaista itseä, kuten flow-tila, jossa idea syntyy ja sen toteuttaminen on helppoa. Työtään rakastava ei koe olevansa työnsä orja. Hän saa työstään voimaa ja lisää inspiraatiota. Työ lisää onnellisuuden kokemuksia.

Voi tehdä paljon töitä, pitkiä työpäiviä ja hurjiakin työrupeamia olematta silti työnarkomaani. Olennaista tiedostaa miksi tekee niin paljon töitä ja seuraako työputken päätteeksi lepo ja työstä irtautuminen. Miksi valitsee tehdä työtä tauotta? Onko se tietoinen valinta vai pakkotoiminto, jonka taustalla kalvaa riittämättömyyden pelko tai hyväksytyksi tulemisen tarve? Totuus on, että mukavakin homma voi polttaa loppuun. Keho ja mieli tarvitsevat palautumista. Luovuus edellyttää kaivon täyttämistä uusilla virikkeillä. Briljantteja älynväläyksiä on turha odotella, ellei välillä ota rennosti ja mieti ihan muita asioita.

Epäterveen työinnokkuuden saattaa tunnistaa esim. näistä oireista:

  • Olet aamulla ensimmäinen joka saapuu töihin ja lähdet illalla viimeisenä, tai jatkat työntekoa kotona yömyöhään.
  • Et voi lopettaa työn ajattelua. Työ on pakkomielle ja ärsyynnyt, jos työnteko estyy.
  • Muuhun on vaikea keskittyä. Et nauti lomailusta etkä halua kokeilla uusia asioita.
  • Työnteon vähentäminen ei tunnu mahdolliselta vaihtoehdolta, koska se tarkoittaisi, että olet jollain tavoin huonompi. Et riitä itsellesi, ellet suorita ja menesty koko ajan paremmin.
  • Huonot elintapasi ja heikkolaatuinen ruoka aiheuttavat fyysisiä stressioireita; päätä särkee, närästää, on happovaivoja, uni on heikkolaatuista, vatsa kasvaa tai laihdut liikaa, yleiskunto heikkenee.
  • Elämästä on tullut yksipuolista. Sosiaalinen kanssakäyminen on vähentynyt, perheenjäsenet tuntuvat etäisiltä.
  • Tiedostat, ettet voi hyvin, mutta et näe ulospääsyä tilanteesta. Työ on ainoa keino selvitä. Se on pakotie ja pelastusrengas.

Jotta terveys ja luovuus säilyvät ja menestys jatkuu, kannattaa varmistaa, että elämä rakentuu useamman tukijalan varaan. Omasta kokonaisvaltaisesta terveydestä huolehtiminen, hyvät ihmissuhteet ja jokin inspiroiva harrastus mahtuvat hyvin elämään, vaikka tekeekin paljon töitä. On tärkeää opetella olemaan armollinen itselleen. Vähempi saa luvan riittää. Tasapaino elämän eri osa-alueiden välillä antaa eväät tehdä työtä tehokkaasti ja jälkikin on laadukkaampaa.

Kirjoittaja Pirkko Tavaila, (Certified Holistic Health Coach, KTM, MTi) on valmistunut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajaksi maailman suurimmasta ravitsemuskoulusta, New Yorkin Institute for Integrative Nutrition:sta. Hän on julkaisi Yhdysvalloissa esikoiskirjansa Eight Steps to Me, Finding Wisdom Within, jouluna 2013. Hän toimii yritys- ja yksilövalmentajana, kouluttajana sekä kirjoittajana. Aiemmalta koulutukseltaan Pirkko on kauppatieteiden maisteri sekä tiedottaja. Hänen oma matkansa kaupallisen maailman pyörteistä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei ollut aivan mutkaton. Vahva visio terveemmästä ja antoisammasta elämästä sai hänet löytämään polulle, jolla tasapaino elämän eri osa-alueilla on kaiken perusta. Omien elämänkokemustensa myötä Pirkko osaa asettua kiireessä puurtavien asiakkaidensa asemaan. Hänen missionsa on saattaa mahdollisimman moni kohti elinvoimaa ja luonnollista terveyttä – elämää, jossa hyvä olo ja unelmat ovat totta tässä ja nyt. www.eatbenow.com