Alanvaihto

Näin toteutat radikaalin uramuutoksen: ammattimentorin 5 rohkaisevaa neuvoa

Kuvassa Kati Huovinmaa.

Motivoiko nykyinen työsi sinua? Jäytääkö jatkuva epävarmuus, tylsistytkö kuoliaaksi tai koetko toistuvaa arvoristiriitaa? Onko aika suunnata kohti uutta?

Eri alojen ihmisten ammattimentorina olen päässyt aitiopaikalta seuraamaan muutosten toteutumista. Kokosin sinulle viisi eteenpäinvievää neuvoa oman työelämäsi uudistamiseksi.

1. Radikaali uramuutos edellyttää uskallusta

Työelämäuutiset tuovat eteemme yllättäviä muutostarinoita: arkkitehdista psykologiksi, sairaanhoitajasta avustustyöntekijäksi, museonjohtajasta ammattimentoriksi. Jutut aikaansaavat vau-reaktion ja herättävät heti perään kysymyksen: miksi minä en saa aikaan mitään tuollaista? Minulle tämä reaktio oli tuttu vuosia sitten, ennen kuin toteutin oman radikaalin uramuutokseni. Matka museonjohtajasta yrittäjäksi ja ammattimentoriksi opetti monta asiaa. Yllättävät ja merkittävät suunnanmuutokset edellyttävät paitsi rohkeutta, myös vaikeiden vaiheiden kohtaamista.

2. Arvot auttavat löytämään uuden paikan työelämässä

Arvot auttavat hahmottamaan omat rajat. Ne kertovat, millä on oikeasti väliä,  ja mistä voi luopua. Kun tietää omat arvonsa, on mahdollista karsia ronskilla kädellä pois turhat rönsyt. Omat arvot voi löytää ajan kanssa, keskittyneesti pohtimalla työelämän tilanteita: koska arvosi toteutuvat, milloin puolestaan koit arvoristiriitaa? Mitä opit näistä tilanteista? Mikäli työpaikan arvot ovat räikeässä ristiriidassa omien arvojen kanssa, kannattaa alkaa tarkastella muita vaihtoehtoja. Uutta uraa rakentaessasi valintatilanteissa kannattaa puntaroida huolella, vastaako valinta omaa arvomaailmaa.

Oma työelämän muutokseni edellytti omien arvojeni perinpohjaista tutkimista. Monen vaiheen jälkeen, pala kerrallaan, alkoi hahmottua ihan uudenlainen, arvojeni mukainen ura ja työelämä. Nyt olen työstäni onnellisempi kuin koskaan aiemmin.

3. Unohda miellyttäminen

Moni kantaa mukanaan muiden ihmisten rajoittavia odotuksia. Kuulutko sinä heihin? Uskalla päästää irti ja rohkene aloittaa itsenäinen ajattelu oman urasi rakentamiseksi. Perustavanlaatuinen, rohkea uramuutos edellyttää itsenäistä ajattelua. Jos mietit ennen kaikkea muita ja muiden miellyttämistä, ei perinpohjainen muutos voi toteutua.

4. Piirrät itse rajasi – uskalla nähdä tuleva

Usein suurin este uramuutoksille löytyy yllättävän läheltä, oman pään sisältä. Piirrät itse oman osaamisesi rajat ja voit laajentaa niitä niin paljon kuin vain tahdot ja uskallat. Omien vahvuuksien oivaltaminen auttaa sinua eteenpäin. Jos omat vahvuudet tuntuvat olevan hukassa, voi niitä etsiä yhdessä esimerkiksi ammattimentorin kanssa. Jollet ota lainkaan riskejä, on merkittävillä muutoksilla vain pieni mahdollisuus toteutua. Mitä suuremman riskin otat, sitä onnellisempi olet, kun uusi polkusi alkaa viedä sinua eteenpäin. Koskaan ei ole täydellisen oikea aika muutokselle ja siksi sitä ei kannata jäädä odottamaan. Uskalla nähdä tuleva ja ala ottaa askeleita sitä kohti. 

5. Laadi hullunrohkea visio

Usein työelämän muutoksissa on vaikeaa uskaltaa nähdä itsensä tulevaisuudessa, uudessa ja palkitsevassa tilanteessa. Pienetkin, arvojen mukaiset valinnat vievät sinua kohti oikeaa suuntaa. Liian laimeat visiot eivät luo oikeasti mitään perinpohjaisesti uutta.  Minun oman työni arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus. Radikaalius on vahvan myönteinen arvo, joka tarkoittaa uskallusta ja perinpohjaisuutta. Pelkkä pintaraapaisu ei riitä pysyvien muutosten toteuttamisessa. Kaikki hyvä perustuu yhteistyölle, siksi toinen arvoistani on vuorovaikutus.

Toivon, että neuvoni herättävät sinussa uuden kipinän perinpohjaisen uramuutoksesi toteuttamiseksi. Pääset syventymään ajatuksiin kirjani Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen (Viisas Elämä 2020) avulla. Kirja tarjoaa selkeitä ja rohkaisevia esimerkkejä oman työelämän muutoksesi toteuttamiseksi. Kun kaipaat tukea ja apua muutosten toteuttamiseen, muista että meitä monipuolisesti osaavia ammattilaisia on tarjolla. Älä jää yksin haaveidesi kanssa, jotain suurta ja yllättävää saattaa olla pian luvassa.

Kati Huovinmaa on näkemyksellinen ja kysytty mentoroinnin & johtamisen ammattilainen sekä tietokirjailija. Katin missiona on edesauttaa myönteisten muutosten toteutumiset yksittäisten ihmisten ja työyhteisöjen keskuudessa. Koulutustausta: FM taidehistoria, YJEAT, tradenomi YAMK, Certified Business Mentor. Tietokirja & äänikirja: Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen (2020, Viisas Elämä).

Kirja Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen (Viisas Elämä 2020).

Lue myös: Ammatinvalintatesti – Testaa mihin ammattiin sopisit 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin kesäkuussa 2021.