Työnhaku

Näin teet CV:stä itsesi näköisen

12.1.2015 klo 8:06

Hyvän CV:n tekemisen tärkein taito on kiteyttäminen. Sitä varten on hyvä käydä läpi omaa työhistoriaa ja uuteen työhön kohdistuvia odotuksia. Kun CV:n jokainen lause vastaa oikeaan kysymykseen, tulee CV:stä varmemmin omannäköinen.

Oletko hakemassa uutta työpaikkaa? Hyvä. Pysähdy siihen. Ennen kuin alat kirjoittaa CV:täsi, pohdi hetki miksi haet juuri kyseiseen tehtävään ja mitä siltä odotat. Mieti sitten, mitä osaat ja miten kokemuksesi vastaa hakemaasi tehtävää. Rehellinen ja omannäköinen CV toimii vuorenvarmasti paremmin kuin kasa kliseitä.

”CV:n teossa on kyse tiivistämisestä, joten sisältö on syytä miettiä tarkkaan. Peruspohja tulee rakentaa niin, että tärkeät tiedot työ- ja koulutushistoriasta erottuvat siitä ensivilkaisulla. Koska CV on työnäytteesi, sen selkeys ja huoliteltu ulkoasu kertovat sinusta työntekijänä”, neuvoo rekrytointiyritys Emporen palveluliiketoiminnan johtajaAri Myllyniemi.

Myllyniemen mukaan toimivan CV:n kirjoittamiseen ei ole yhtä tapaa. Hyvä CV voi nojata vahvasti työhistoriaan tai olla väritetty persoonallisemmilla faktoilla. Luovan alan freelancerille tai vaikka graafikon töitä hakevalle portfolio on tärkeä ja projektijohtajan töissä pohjana voi toimia vaikka power point. Olennaisinta on valita muoto haetun työtehtävän ja toimialan mukaan.

Kerro muutama esimerkki

Keskity työhistoriassa uusimpiin työtehtäviisi. Konkreettiset esimerkit tehtävien hoitamisesta toimivat aina maalailevia adjektiiveja ja määritelmiä paremmin. Sen sijaan, että kirjoittaisit omaavasi hyvät vuorovaikutustaidot, kerro roolistasi ja tehtävistäsi tietyn tiimin jäsenenä. Myös työn tuloksista on hyvä antaa konkreettisia esimerkkejä. Numerot ja faktat painavat vaa’assa eniten.

Myllyniemi painottaa, että työnhaku on kovaa työtä siinä missä muukin työnteko. Parhaimmillaan prosessissa voi kuitenkin oppia paljon itsestään.

”On tärkeää, että hakijasta välittyy aito halu ja kiinnostus haettua tehtävää kohtaan. Hakuprosessit ovat pidentyneet, sillä nykyään hakijoita testataan ja arvioidaan tarkkaan eri kanteilta, koska työnantajat haluavat olla aiempaa varmempia valinnoistaan.”

Työttömyyttä ei kannalta peitellä

Työelämän jatkuvan muutoksen myötä yhä useampi päätyy jossain vaiheessa vaihtamaan ammattia. Pätkätyön lisääntyessä historiaan kirjautuu usein myös työttömyysjaksoja.

”Oman tarinan ei tarvitse olla lineaarinen, mutta uskottava. Jos CV:ssä on tyhjiä jaksoja, tullaan niistä kysymään haastattelussa. Katkokset eivät kuitenkaan ole tänä päivänä mikään häpeä. Moni saattaa jäädä työttömäksi yt:issä, joissa koko osasto lakkautetaan eikä se johdu mitenkään omasta osaamisesta”, Myllyniemi sanoo. Jos jakso on kestänyt pidempään, on hyvä tuoda esille aktiivisia toimia kuten kursseja, koulutuksia, vapaaehtoistyötä tai jotain muuta, millä on pyrkinyt edistämään työllistymistään.

Vaikka suuntaisi aikuisena täysin uudelle uralle, on hyvä muistaa, että kaikki työkokemus on aina hyödyksi. Siksi uranvaihtajan kannattaakin painottaa osaamistaan uuden työn ja entisten tehtävien yhteisillä osa-alueilla, joita löytyy yleensä ainakin viestintä- ja vuorovaikutustaidoista.

Laita CV:si jakoon

Kun CV on tehty, kannattaa sitä hyödyntää aktiivisesti. LinkedInin, Oikotien profiilipalvelun ja muiden CV-pankkien lisäksi Myllyniemi kehottaa ottamaan yhteyttä omaan alaan erikoistuneisiin rekrytointitoimistoihin.

”Soittamalla yritykseen saat enemmän tietoa kun lähettämällä pelkän CV:n. Kysy kenelle CV:n voi toimittaa ja millainen tilanne yrityksessä on tällä hetkellä. Neuvomme soittajia oikein mielellämme”, Myllyniemi sanoo.

CV:n kirjoittamisen 5 vinkkiä

1. Tee CV:stä oman näköisesi. Huolehdi, että CV on selkeä ja helposti luettava.

2. Kerro työhistoriastasi ja osaamistasi konkreettisin esimerkein. Lyö lukuja pöytään.

3. Sisäistämällä CV:si valmistaudut haastatteluun. Punnitse adjektiivisi ja lauseidesi sisältö ja mieti, mihin kysymyksiin ne vastaavat. Valmistaudu kiteyttämään ajatuksesi kyseistä tehtävää ajatellen.

4. Pyydä ystävääsi lukemaan CV:si ja antamaan siitä palautetta.

5. Muista oikoluku. Tarkista oikeinkirjoitus, vuosiluvut ja fonttien yhtenäisyys.

Lataa tästä valmis CV-pohja>>