Blogi

Näin rakennat selkeän CV:n

30.7.2018 klo 7:00 Blogi

CV:n tarkoitus on kertoa osaamisestasi ja työhistoriastasi mahdollisimman selkeästi ja tiiviisti. Ei siis ole aivan se ja sama, miten nämä asiat ansioluetteloon kirjaa.

Rekrytoijat sen tietävät: CV:n lukemista ei oikeastaan voi edes kutsua lukemiseksi, vaan ennemminkin silmäilyksi - niin nopealla vilkaisulla rekrytoija ensimmäisen kerran ansioluetteloasi katsoo. Ja joko vakuuttuu tai ei. CV:n rakenteeseen ja sisältöön kannattaa panostaa, sillä jos muutaman minuutin silmäily ei kerro oleellisinta, voi pelisi rekrytointiprosessissa tyssätä heti alkuunsa.

Tässä pari asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon CV:tä kootessasi:

1. Mieti järjestys

Ihan ensimmäiseksi CV:stä pitäisi löytyä perustiedot sinusta. Suosittelen tiivistämään pariin virkkeeseen tai bulletiin osaamisesi ihan ansioluettelon alkupäähän, jotta lukija saa heti käsityksen siitä, minkälaisesta tyypistä on kyse. Tämän tiivistyksen jälkeen listaa tärkeimmät työtehtäväsi sekä koulutuksesi. Loppuun suosittelijat ja mahdolliset muut ansiot, harrastuksia ei tarvitse kertoa elleivät ne oleellisesti liity haettuun työhön. Tärkeintä on koota työnhaun kannalta merkittävät asiat yhteen dokumenttiin.

2. Vain relevanteimmat työt

Jos olet ollut alalla pitkään ja työpaikkoja on ehtinyt kertyä, listaa relevanteimmat ja uusimmat. Jos haet johtajan pestiä, ei CV:ssä tarvitse mainita asiantuntijatehtävää 20 vuoden takaa, ellei se ole merkittävä juuri tämän työn kannalta. Haastattelu on oikea paikka käydä tarkemmin läpi historiaasi, CV:n tarkoitus on koota tärkein tieto juuri haettua tehtävää silmällä pitäen.

3. Tiivistä ja konkretisoi

Pelkkien titteleiden luetteleminen ei paljoa auta näyttämään, mitä osaat, joten tiivistä jokaisesta tehtävästäsi nämä muutamaan bulletiin: mitä teit, missä ja miten onnistuit. Jos mahdollista, konkretisoi: ”suunnittelin, johdin projektitiimiä ja saatoin aikataulussa ja budjetin puitteissa loppuun onnistuneesti xx projektin”.

4. Personoi

Myös CV kannattaa personoida eri tehtäviin: mieti, mitkä osa-alueet kaipaavat korostusta ja mitä ei niinkään juuri tässä tehtävässä painoteta ja muokkaa CV sen mukaisesti.

5. Tarkista ja tarkastuta

Pyydä joku ulkopuolinen lukemaan CV:si sekä tarkastus- että arviointimielessä: minkälaisen kuvan dokumentti sinusta antaa? Saatat sokeutua omalle jargonille tai unohtaa mainita jotain oleellista, joten kaveri on hyvä rekrytoida apuun.