Työnhaku

Näin onnistut työnhaussa tänä syksynä

Miten korona-aika on muuttanut työnhakua ja miltä työmarkkinat näyttävät juuri nyt? Kysyimme asiantuntijoiden parhaat vinkit työnhakuun.

– Sanoisin, että tilanne näyttää loppukevättä toiveikkaammalta. Vaikka ajatus toisesta aallosta nostattaa epävarmuutta, monissa yrityksissä uusille tekijöille on silti tarvetta ja etenkin pienet ja keskisuuret yritykset reagoivat muuttuviin tilanteisiin ketterästi, henkilöstöyritys MPS:n Business Development Manager Juha Vaara arvioi.

Yleisesti työpaikkoja on tarjolla normisyksyä vähemmän, mutta Vaara uskoo, että aktiivisuus palkitaan. Hän kehottaa työnhakijoita hyödyntämään kaikkia mahdollisia sosiaalisia verkostoja, joiden kautta voi saada tietoa oman alan yritysten tilanteesta, tarpeista ja paikoista, jotka eivät vielä ole tulleet hakuun.

Suorahaku yleistyy kovaa vauhtia

Vaara näkee suorahaun rekrytoinnin nousevana trendinä, jota käytetään usein julkisen haun täydentäjänä. Tällöin suorahakukonsultti lähestyy haettavaan profiiliin sopivia ihmisiä ja houkuttelee heitä hakemaan tehtävää.

– Koska suorahakukonsultit erikoistuvat yleensä tiettyyn alaan ja tehtäviin, voi heihin voi olla yhteydessä myös suoraan ja kysellä avoimista paikoista.

Tullakseen löydetyksi myös LinkedIn-profiili kannattaa hioa kuntoon.

– Oman ydinosaamisen ja onnistumisten lisäksi LinkedInissä kannattaa kertoa myös ammatillisista toiveistaan ja suunnitelmistaan. Parhaassa tapauksessa intressit kohtaavat.

Haastattelut tehdään nyt etänä

Keväällä etätyöhön ajanut koronatilanne on muuttanut myös työnhakua. Eilakaislalla valtaosa kevään työhaastatteluista tehtiin etänä ja sama käytäntö jatkuu syksylläkin.

Eilakaislan aluepäällikkö Anssi Säkö näkee virtuaalihaastattelun hakijan kannalta joustavana vaihtoehtona.

– Etähaastattelussa haastateltava saa toimia itselleen tutussa ympäristössä, jolloin haastattelu voi jännittää live-tapaamista vähemmän. Toki ennen työn tarjoamista ja vastaanottamista molemmat osapuolet haluavat pääsääntöisesti tavata toisensa kasvotusten. Tällöin rekrytointipäätöstä edeltävä finaalihaastattelu järjestetään työnantajan tiloissa, turvavälit huomioiden.

Vaikka työhaastatteluun osallistuisi rennosti omalta sohvalta, kannattaa keskusteluun silti pukeutua siististi ja varmistaa etteivät taustalla näkyvät tiskit tai muut sotkut pääse varastamaan huomiota.

Jos haastattelua varten saa linkin, kannattaa tapaamiseen loggautua hieman etuajassa, jotta ehtii varmistaa tekniikan toimivan.

Kerro lisää videolla

Haastatteluun pääsemiseksi hyvä työhakemus ja selkeä CV ovat edelleen äärimmäisen tärkeitä. Säkö kehottaa jättämään avoimia hakemuksia yritysten CV-pankkeihin, sillä rekrytoijat käyttävät niitä nyt tavallista enemmän.

Myös CV:n tekijälle hän antaa vinkin: jos rekrytoijaan haluaa tehdä vaikutuksen, kannattaa CV:seen liittää videoesittely.

– Videoesittelyt ovat vielä melko harvinaisia, joten ne ovat hyvä tapa erottua. Videon kautta itseään voi tuoda lähemmäs ja kertoa enemmän omasta persoonastaan. Videon teko kertoo myös motivaatiosta, koska hakija on valmis näkemään vaivaa työn saadakseen.

Näin onnistut työnhaussa

Hyödynnä verkostojasi: kysele avoimista paikoista tuttavilta ja kerro työnhaustasi avoimesti.

Ajattele laajasti. Mieti mihin kaikkeen osaamisesi sopisi ja millaiset yritykset siitä voisivat olla kiinnostuneita.

Päivitä CV:si ja LinkedIn-profiilisi. Kerro niissä myös urahaaveistasi ja suunnitelmistasi.

Hyödynnä yritysten CV-pankkeja ja päivitä niihin aiemmin jättämäsi hakemukset.

Liitä CV:seesi linkki videoesittelyyn, jossa voit tuoda esille persoonaasi.

Toimittaja: Anna Väre