Työnhaku

Näin onnistut edustuskuvassa

31.1.2020 klo 15:19

Hyvä edustuskuva on tarpeen työnhaussa, LinkedInissä ja tiimi- ja yritysesittelyissä. Valokuvaaja Mikko Mäntyniemen mukaan toimiva edustuskuva on yhä aikaa vakuuttava ja miellyttävä. Tässä varmat vinkit onnistuneeseen otokseen.

Siinä missä muotokuva on kuvaajan tulkinta kuvattavasta, edustuskuva noudattaa yritysmaailman määrittelemää estetiikkaa. Näin tyypillinen edustuskuva on ennemmin asiallisen miellyttävä kuin persoonallisen räiskyvä.

Tyypillinen pukukoodi edustuskuvaan on smart casual. Miehille se tarkoittaa yleensä hyvin istuvaa puvun takkia ja sinistä tai harmaata kauluspaitaa. Aloilla, joilla kravatti kuuluu pukukoodiin, kannattaa sitä kantaa myös kuvassa.

Naisilla linja on vapaampi. Mäntyniemen mukaan suomalaiset yritysjohtajanaiset suosivat kuvissa usein kotimaisia merkkivaatteita ja -koruja.

Pukeudu neutraalisti – tai anna persoonasi näkyä

Varmoja värejä pukeutumisessa ovat neutraalit harmaan, sinisen ja vihreän sävyt, jotka näyttävät kuvassa eläviltä. Monen suosima musta sijaan imee värit sisäänsä ja näyttää kuvassa usein kovalta ja elottomalta.

– Toki poikkeuksiakin on. Jos oma tyyli on aina ja kaikkialla graafinen ja musta, on se ok myös kuvassa. Voimakasluonteinen ihminen taas pukeutuu säännöistä piittaamatta punaiseen, Mäntyniemi sanoo.

Edustuskuva kuvataan yleensä passikuvamaiseen tyyliin tasaisen pehmeällä valolla, jolla vahvoja varjoja ei pääse syntymään. Kuvaan valmistuessa on kannattaa miettiä, mitä kuvassa näkyy.

– Koska edustuskuva rajataan rinnasta ylöspäin, ei kaula-aukko saa jatkua rajausta alemmas, tai lopputulos näyttää alastomalta. Siksi pyöreä kaula-aukko toimii kuvassa V-kaula-aukkoa tai avonaista mekkoa paremmin.

Kuvassa kannattaa suosia yksiväristä tai suurikuvioista yläosaa, sillä pienikuvioinen vaate näyttää helposti suttuiselta.

Panosta meikkipohjaan ja varjostuksiin

– Miehet voivat unohtaa puuterin, sillä pieni hiki lisää karismaa. Naisten taas kannattaa pohjustaa iho hyvin. Silmiin riittää hyvin kevyt katsetta korostava silmämeikki. Huulet on hyvä ehostaa hieman tavallista tummemmaksi.

Varjostukset toimivat kuvassa hyvin ja antavat kasvoille haluttua muotoa. Niillä kannattaa siis korostaa parhaita puoliaan.

Mäntyniemen mukaan moni pyrkii peittämään kaulaansa huivilla, mutta ne ovat kuvassa hankalia.

– Ohut huivi näyttää kaulassa helposti makkaralta ja paksu pelastusrenkaalta, etenkin jos huivin ja kauluksen välistä pilkottaa ihoa.

Myös korujen kanssa kannattaa olla tarkkana. Tiukat korut katkaisevat kaulan ja pitkästä korusta kuvassa näkyy pelkkä riipus. Parhaiten toimivat rennosti istuvat, keskipituiset korut, jotka näkyvät kuvassa kokonaan.

Suuntaa katse valoon

Edustuskuva otetaan yleensä hieman yläviistosta, siten että mallin nenä osoittaa lähes suoraan kohti kameraa.

– Seiso vähän sivuttain kameraan, paino kameran puolisella jalalla. Suuntaa katseesi linssin yläreunaan ja nostaa leukaa kevyesti ylöspäin. Näin silmiin kohdistuva valo saa silmät näyttämään kirkkaammalta ja tekee samalla pienen varjon nenän alle. Luonnon valossa kuvatessa kannattaa suunnata nenä kohti suurinta valonlähdettä, sillä se saa kasvot näyttämään kapeammalta.

Onko pakko hymyillä?

Jotkut ihmiset rakastavat kameran huomiota ja toiset taas jäätyvät sen edessä auttamattomasti – etenkin kun kuvaaja käskee hymyillä.

Mäntyniemen mukaan edustuskuvassa ei ole pakko hymyillä, jos hymy ei nouse kasvoille luontevasti. Väkinäisen hymyilemisen sijaan kuvassa voi pyrkiä olemaan mahdollisemman rauhallinen ja oma itsensä.

Tässäkin harjoitus auttaa. Jos kuvattavana haluaa kehittyä, kannattaa itsensä alistaa salaman välkkeelle mahdollisimman usein ja eri paikoissa.