Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

Näin muotoilet uraasi muuttuvassa maailmassa

5.4.2018 klo 10:51

Maailma ja työelämä muuttuvat juuri nyt historiallisen nopeasti. Robotit ja tekoäly muuttavat työtä jopa enemmän kuin teollinen vallankumous, joka toi ihmiset töihin pelloilta tehtaisiin.

Ennen uraa pystyi suunnittelemaan pitkälle tulevaisuuteen. Piti vain valita oikea opintolinja ja käydä koulu, josta valmistui parhaimmillaan loppuelämän ammattiin. Tarvittiin lääkäreitä, sairaanhoitajia ja insinöörejä.

Lääkäreitä, sairaanhoitajia ja insinöörejä tarvitaan edelleen, mutta urapolut näyttävät erilaisilta kuin ennen. Saatetaan sukkuloida palkkatyön ja yrittäjyyden välissä ja sairaanhoitajan työkaverina onkin hoitajarobotti.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa uraa kannattaakin suunnitella lyhyemmällä aikavälillä ja mieli avoimena. Oikea suunta ja mahdollisuudet urkenevat pienten, jatkuvien kokeilujen ja jatkuvan oppimisen avulla. Näin työpäivämuotoilija neuvoo työn hakijaa.

Ole utelias ja luottavainen. Maailma muuttuu, ja se saattaa ahdistaa. Onko minusta enää mihinkään? Huoli pois. Digitalisaatio korvaa useita työtehtäviä, mutta myös synnyttää aivan uusia tarpeita ja uudenlaista työtä. Toisaalta, omaa osaamista saa päivittää jatkuvasti.

Sillä mitä osaat nyt, ei ole niin paljon merkitystä kuin sillä, mitä voit opetella huomenna. Opettele tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja mielenkiinnon kohteitasi. Niiden varaan on hyvä rakentaa tulevaisuuden osaamisia ja vaikka aivan uudenlaista työtä ja palveluita.

Tee radikaalia yhteistyötä. Olemme tottuneet tekemään työtä ja uraa koskevia päätöksiä hyvin itsenäisesti, jopa muilta salassa. Ideoiden pallottelu muiden ihmisten kanssa antaa kuitenkin todella tärkeitä uusia näkökulmia, joita ei yksin tulisi ajatelleeksi. Kun kerrot tavoitteistasi muille, saat apua ja tukea. Tavoitteisiin pääseminen helpottuu huomattavasti.

Yhdistele uutta ja vanhaa. Mitä tapahtuu, kun yhdistää hydrauliikkapuristimen ja Youtuben? Syntyy videoita, joilla murskataan tavaroita nallekarkeista keilapalloon. Hydraulic Press Channel -kanavan videoita on katsottu parhaimmillaan 14 miljoonaa kertaa ja kanava elättää jo kaksi ihmistä. Tulevaisuuden ammatit yllättävät. Miten sinä voisit viedä omaa osaamistasi verkkoon?

Uramuutoksen ei tarvitse olla hyppy tuntemattomaan. Ennen kuin teet urallasi täyskäännöksen tai lähdet opiskelemaan uutta alaa, haastattele ihmisiä. Tee kokeiluja. Alat nopeasti hahmottaa, mitä oikeasti haluat, millaista osaamista tarvitset ja millä eri tavoin sitä voi hankkia. Isokin muutos muuttuu pienten kokeilujen avulla haltuun otettavaksi.

Workday Designersin uramuotoilukurssit auttavat oman uran suunnittelussa. Kursseja on saatavilla livenä ja verkossa.

Työpäivämuotoilija Aku Varamäki on sarjayrittäjä, työelämän muutosagentti ja paremman työelämän puolestapuhuja.