Uratarinat

Näin julkkikset pärjäsivät kesätöissä

24.6.2015 klo 12:21

Kesätyö opetti, kasvatti ja jäi kesken. Näin julkkikset muistelivat kesätyökokemuksiaan vuosien takaa.

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojan kesätyömuistot vievät Sodankylään, jossa hän työskenteli opiskeluaikanaan kuusi kesää Sodankylän geofysikaalisessa observatoriossa. Tähtitornin kesätyötehtäviin kuuluivat maan magnetisimin ja muun muassa maan tärähtelyjen seuraaminen ja mittaaminen. Aamuisin tuleva professori pääsi nauttimaan Sodankylän kesien valoisuudesta polkiessaan observatoriolle hiekkatie pöllyten ehtiäkseen vaihtamaan mittauspaperit ennen muiden tuloa.

- Työ opetti tarkkuutta ja huolellisuutta ja antoi hyvät perusteet myöhemmälle uralle. Ymmärsin, ettei tieteen tekeminen ole pelkkää istumista ja ahaa-elämyksiä vaan ihan konkreettisia tekoja, Valtaoja sanoo.

Pestissään Turun yliopiston professorina Valtaoja on sittemmin toiminut myös paikallisen Tuorlan observatorion johtajana päästen samalla muistelemaan omia kesätyöaikojaan.

Japaniin suuntautuvan työnreissun jälkeen Valtaoja aikoo vetäytyä nauttimaan kesäisistä luonnonilmiöitä kesämökilleen.

Kesätyö venähti kolmeksi vuodeksi

Edu Kehäkettusenatunnettu muusikko ja radiotoimittaja Harri Hinkkanen hankki ensimmäiset kesätyömuistonsa kylmänä kesänä 1994 leikatessaan ruohoa ja ajaessaan parkkipaikkojen kalkkiviivoja Olarin huollon palveluksessa. Hyvin alkanut ensimmäinen työsuhde päättyi kuitenkin juhannukseen, jota seurannut huonovointisuus sai nuoren miehen irtisanoutumaan tehtävästään.

Seuraavina kesinä Hinkkanen työskenteli muuttohommissa varusmiespalvelussa ja muun muassa kuljetti pieniä työmaakoneita rakennustyömaille lava-autolla. 90-luvun lopulla mieluisa kesätyö postiauton kuljettajana puolestaan venähti kolmeksi vuodeksi.

- Kesätöistä on ainakin jälkeenpäin hyviä muistoja. On hyvä, että nuorena ehti hankkimaan kokemusta eri aloilta, sen avulla on myöhemmin ollut helpompi löytää omat juttunsa”, sanoo Hinkkanen, joka sittemmin on työskennellyt muun muassa Radio Helsingin ja Bassoradion juontajana sekä levyttänyt räppiä itsenäisenä artistina ja lukuisissa kokoonpanoissa.

Parasta oli rento tunnelma

Näyttelijä Sami Uotilatyöskenteli nuoruudessaan useana kesänä Stockmannin One Way -nuortenvaateosastolla, josta mieleen jäivät erityisesti rento tunnelma, kivat työkaverit ja se, että myyjät saivat buustata suositun myymälän tunnelmaa mielimusiikillaan. Liityttyään Step Up -tanssiryhmään Uotila seilasi 1990-luvulla useita kesiä ruotsinlaivoilla työn merkeissä.

- Esiinnyimme iltaisin, joten päivisin oli hyvää aikaa treenata salilla ja olla vapaalla. Homman henkeen kuului, että työt tehtiin hyvin ja sitten jäi myös aikaa nauttia kesästä”, Uotila virnistää.

Näyttelijän uran auettua teatterilavoilta ja muun muassa Salatuista elämistä tunnetun Uotilan kesään ovat usein kuuluneet kesätyöt kesäteatterilavoilla, kuten Turun Samppalinnassa ja Imatran kesäteatterissa.

Kilpaileminen opetti kuria ja tavoitteellisuutta

Entinen olympiatason pyöräilijä, nykyisin Arvoasunnot Ltd:n myyntijohtajana toimiva Mira Kasslinkertoo nuoruuden kesiensä kuluneen perinteisten kesätöiden sijaan pyörän ratissa. Kun tärkeimmät kilpailut tuolloin sijoittuivat loppukesään, oli alkukesä tiivistä treeniaikaa jolloin harjoituksia oli useita päivässä.

- Parasta kesäkaudessa oli, että sain olla ulkona ja nauttia upeasta luonnosta. Aamutreenien vuoksi iltariekkumiset jäivät vähemmälle, mutta samalla kilpaurheilu toi elämääni kurinalaisuutta, tavoitteellisuutta ja määrätietoisuutta, josta on ollut valtavasti hyötyä myös liike-elämässä”, Kasslin sanoo.

Kesätyöläisiä rekrytoidessaan Kasslin kertoo välillä olevansa huolissaan nuorten kunnianhimon ja ahkeruuden puutteesta.

- Kukaan ei pääse suoraan johtajaksi ja siksi uran rakentaminen edellyttää nöyryyttä ja kiinnostusta kaikenlaisia työtehtäviä kohtaan. Kesätyö on mahtava tilaisuus todistaa kykynsä. Koulutusta enemmän siihen vaaditaan menestymisennälkää ja oikeaa asennetta”, myös Diili-voitostaan ja Mira ja miljoonakodit -ohjelmasta tunnettu Kasslin sanoo.

Anna Väre