Blogi

Näin hyödynnät verkostoja työnhaussa

Verkostoitumisen tärkeydestä puhutaan työnhaussa ja työelämässä paljon, mutta monesti aiheen käsittely jää nimenomaan puheen tasolle.

Mitä verkostoitumisella sitten käytännössä tarkoitetaan ja mitä konkreettisesti voit verkostoitumalla tehdä edistääksesi omaa asemaasi työmarkkinoilla ja työnhaussa? Tässä neljä vinkkiäni.

1. Ujostelulle ei ole sijaa

Itse myönnän sortuvani tähän liiankin usein; en kehtaa kysyä kontakteiltani suoraan mahtaisiko heillä olla tiedossa kiinnostavia pestejä tai ylipäätään työtä hakiessa nolottaa kertoa ”olevansa vapailla markkinoilla”. Vaikka millä muulla keinolla kukaan tietää, että etsit uusia haasteita, jos et niistä kerro? Harva on selvänlukija saati osaa arvata, että juuri heiltä voisi irrota apua uuden pestin metsästyksessä. Yleensä ihmiset – joista verkostosikin luonnollisesti koostuu – tykkäävät auttaa.

Turha ujostelu kannattaa siis unohtaa ja rohkeasti ottaa yhteyttä niihin ihmisiin, jotka jo tunnet ja joilta voisi liietä apua juuri sinulle. Jos olet esimerkiksi kiinnostunut työstä jossain tietyssä organisaatiossa, kannattaa selvittää, ketä jo ehkä tunnet sieltä, ja tätä kautta laittaa sanaa liikkeelle kiinnostuksestasi. Rekrytoinnit ovat monesti pitkiä ja tuskallisiakin jopa rekrytoijalle, eli sopivien mahdollisten kandidaattien ”syliin tipahtaminen” saattaa olla suoranainen pelastus ja kaikille lopulta paras vaihtoehto.

2. Tee ”game plan” tavoitteellesi

Jos tavoitteesi on päätyä tiettyyn kiinnostavaan organisaatioon tai tehtävään tietyssä vaiheessa uraasi, tee siitä game plan eli rehti suunnitelma. Jos tavoite on asetettu ja olet miettinyt valmiiksi, miten voit a) hyödyntää olemassa olevia verkostojasi ja/tai b) rakentaa niitä niin, että mahdollisuutesi saavuttaa tavoitteesi kasvavat, on tavoitteen saavuttaminenkin helpompaa. Tämä ei toki käy aina ihan käden käänteessä, mutta kuten todettua, suunnitelmallisuus kannattaa ja joskus työnhaussakin pitää olla laskelmoiva. Muuten joku muu tulee ja saavuttaa tavoitteesi nenäsi edessä.

3. Ylläpidä ja kehitä olemassa olevaa

Verkostoja voi rakentaa ja kehittää monella tapaa: tapaamalla uusia ihmisiä tilaisuuksissa, työelämässä, vapaa-ajalla tai vaikkapa somessa. Oli verkostonrakennustapasi mikä tahansa, älä erehdy kuvittelemaan, että kerran LinkedIn:ssä solmittu kontakti a) muistaa sinut ikuisesti, b) tietää, mitä teet tai c) haluat tehdä työksesi jatkossa.

Muista siis aktivoitua verkostossasi ja ylläpitää jo solmittuja suhteita. Somessa tämä on helppoa ja vie vähiten aikaa ja energiaa: voit jakaa ja kommentoida kontaktiesi päivityksiä muutamalla klikillä ja näin pitää suhdetta yllä vaikka ette tapaisikaan heti uudestaan. Tee ikään kuin some-presenssisi tutuksi myös työverkostollesi. Ja rakenna hiljalleen uutta hyödyntämällä olemassa olevia kontaktejasi ja ihan pokkana pyytämällä vanhoja kontakteja esittelemään sinut kiinnostaville uusille.

4. Muista myös antaa

Verkostojen rakentaminen jos mikä on vuorovaikutusta, joten muista myös antaa kun otat. Esittele vanhoja kontaktejasi uusille ja saata yhteen saman alan tyyppejä tai potentiaalisia asiakkaita ja palveluntarjoajia. Suosittele ja kehu, ne eivät ole sinulta pois – päinvastoin, saatat saada hyväntahdon eleellesi vastakaikua myöhemmin. Pääasia on, ettet rakenna verkostojasi yksisuuntaisesti riistäen, vaan niin, että molemmat osapuolet voivat ainakin jossain kohtaa hyötyä suhteesta.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina