Blogi

Näin erotut työnhaussa: 4 vinkkiä

Ennen alkuvuoden kuuminta rekrytointi- ja työnhakusesonkia muistuttelen mieliin neljä tekoa, joilla parannat mahdollisuuksiasi työnhaussa ja erotut hakijoiden massasta eduksesi.

1. Mieti, mikä on lisäarvosi työnantajalle ja kerro se

Tästä se lähtee ja tätä työnantajat myös hakemuksilta peräänkuuluttavat: mitä erityistä juuri sinä voit tarjota työnantajalle? Asetu työnantajan saappaisiin kun luet ilmoitusta ja hahmottelet hakemustasi: pystythän varmasti kertomaan selkeästi, miksi juuri sinut kannattaa palkata? Oman lisäarvon havainnollistaminen auttaa tästäkin askeleen eteenpäin: voitko kertoa ihan konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä olet työssäsi saavuttanut?

2. Video

Edelleenkin videohakemukset ovat enemmänkin poikkeus kuin sääntö, joten sellaisen tekeminen ehdottomasti auttaa erottumaan työnhaussa. Sinun ei tarvitse olla mikään editointivelho, ihan itsekin kuvattu video on kiva lisä hakemukseen, jos sen sisältö on fiksusti mietitty. Voit kertoa videolla tarkemmin itsestäsi, tuoda persoonaasi esiin ja kuvailla työhistoriasi kohokohtia ihan eri tavalla kuin perus tekstissä. Pitäydy kuitenkin muutaman minuutin vedossa ja mielellään käsikirjoita sanomasi etukäteen ja treenaa ennen kuvaamista. Ja muista linkittää video sekä CV:seesi että hakemukseesi, jotta rekrytoija varmasti huomaa sen.

3. Personoitu hakemus ja CV

Taas kehotan asettumaan rekrytoijan saappaisiin ja pohtimaan, minkälainen hakemus ja CV herättäisi oman mielenkiintosi jos etsisit kyseiseen tehtävään tekijää. Vasta tämä ajatus mielessä kannattaa ryhtyä hakemuksen ja CV:n rustaamiseen. Sanomattakin lienee selvää, että jokaista työpaikkaa varten kannattaa käyttää aikaa hakemuksen personointiin, eli viimeiseen saakka välttää niin sanottuja massahakemuksia. Ne kyllä erottuvat epäedukseen hakemuspinosta, joten hakemuksen personointiin kannattaa panostaa. Otan tähän personointiin mukaan myös CV:n, vaikka moni lähettääkin sen samanlaisena työpaikasta riippumatta. Totta onkin, ettei CV:n tarvitsekaan olla joka paikkaan täysin erilainen, mutta pieni tuunaus on CV:ssäkin paikallaan: CV on oiva paikka korostaa haetussa työssä painotettuja taitoja ja osaamista, joten huomioi tämä ennen kuin lähetät CV:si eteenpäin.

4. Soita tai ota yhteyttä somessa

Yleensä jos työpaikkailmoituksessa on niin sanottu puhelinaika, eli hetki jolloin voit kysellä työpaikasta lisää puhelimitse, kannattaa tilaisuus käyttää hyväkseen. Tarkoitus ei ole kysellä ilmoituksessa kerrottuja asioita, vaan mieti huolella muutama kysymys, joihin kaipaat vastausta ja joihin ilmoitus ei vielä vastaa, ja sitten eikun rohkeasti soittelemaan. Tämä on todennäköisesti ensikohtaamisesi yrityksen kanssa, ja mahdollisuutesi erottautua muista hakijoista, joten pidä se mielessä kun soitat. Toinen hyvä keino erottautua on ottaa yhteyttä somen kautta, jos sellainen mahdollisuus ilmoituksessa tarjotaan. Nykyään moni kehottaa kyselemään lisää esimerkiksi Twitterissä, joten some on myös oiva kanava lisätietojen kalastukseen ja positiiviseen erottautumiseen jo haun alkumetreillä. Kun lähestyt työnantajaa somessa, tämä mitä todennäköisimmin kurkkaa samalla some-profiilisi, joten tsekkaa etukäteen, että sieltä löytyy haettavan työn kannalta kiinnostavaa sisältöä.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina