Työllisyysnäkymät

Näillä aloilla työ maistuu kesältä

1.6.2015 klo 9:37

Juhannukselta Suomi hiljenee ja monessa työssä hissutellaan pitkälle elokuun puolelle. On kuitenkin aloja, joilla paras tili ja pisin päivä tehdään nimenomaan kesällä.

Kesä on pätkätyön sesonkia, jolloin ihmisten liikkuvuus, kesätapahtumat ja lomat lisäävät työvoiman tarvetta useilla aloilla. Suurin osa kesätyöläisistä työllistyy tänäkin vuonna kaupan tehtäviin, joihin suuret kauppaketjut, kuten Kesko ja S-Ryhmä palkkaavat yhteensä tuhansia nuoria. Heistä valtaosa löysi työpaikkansa jo tammi-helmikuun vaihteessa.

“Tänä vuonna kaupan työpaikat menivät tavallistakin nopeammin. Ala on perinteinen kesätyöpaikka-ala, jolla moni hankkii ensikosketuksensa työelämään”, Ely-keskuksen tutkija Jouni Nupponen kertoo. Lähes yhtä haluttuja kesätyöpaikkoja ovat olleet logistiikka-alan tehtävät, kuten varastotyöt, joihin tarvitaan kesäksi runsaasti tuuraajia.

Kesällä työllistävät tapahtumat ja teollisuus

Koska kesä saa ihmiset liikkeelle, työllistää ravintola- ja matkailuala runsaasti kesä- ja kausityöläisiä. Monissa rannikkokunnissa asukkaiden määrä lähes tuplaantuu kesäaikana, mikä tietää hyvää alueen kaupoille ja palveluille. Myynti- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden lisäksi huvipuistot, festivaalit ja muut kesätapahtumat työllistävät koulutettuja turvallisuusalan osaajia, kuten vartijoita ja järjestysmiehiä.

Kausityötä on tarjolla myös prosessityön-, paperiteollisuuden ja energia-alan tehtävissä, joista viimeinen rekrytoi tänä kesänä lähes puolet edellisvuotta ahkerammin. Nupposen mukaan aurinkoisilta näyttävät myös näkymät rakennusalalla.

”Uudellamaalla on käynnissä on useita laajoja rakennustyömaaprojekteja, joihin työntekijöitä on rekrytoitu tavallista vilkkaammin koko alkuvuoden. Tehtäviin on haettu erityisesti talonrakentajia, kirvesmiehiä, sähköasentajia ja avustavia työntekijöitä. Heistä osa työllistyy myös joka kesäisiin tie- ja asfalttitöihin, joita riittää melko hyvin ympäri Suomen.”

Vaikka työtilanne on muutamilla aloilla parantunut, suosivat yhä useammat työnantajat lyhyitä 3–6 kuukauden sopimuksia. Työntekijän kannalta pätkätyön epävarmuus on stressaavaa, vaikka sopimusta jakson jälkeen jatkettaisiinkin.

Ryhtyisitkö kesäyrittäjäksi?

Ely-keskuksen tietojen mukaan valtaosa kesän työpaikoista on jo täytetty, mutta työtä löytyy yhä  ainakin puhelinmyynnin, siivouksen ja turvallisuusalan tehtävistä. Nupposen mukaan moni välttelee puhelinmyyntiä provisiopalkkauksen takia. Matalapalkkaisuutensa takia myöskään siivousalan työt eivät innosta ihmisiä huhkimaan kesää mopin varressa. Turvallisuusalan töissä sen sijaan voi kesällä päästä nauttimaan monenlaisista ulkoilmatapahtumista. Työ edellyttää yleensä järjestysmieskortin suorittamista tai poliisin myöntämää lupaa vartijan tehtäviin.

Jos kesällä työllistyminen yhä mietityttää, on sivutoiminen yrittäjyys hyvä vaihtoehto. Toiminimen perustaminen on nopeaa ja edullista ja sen avulla on helppo harjoittaa erilaisia toimia kesäkioskin tai kirpputorin pitämisestä lastenhoitoon tai marjojen ja sienien poimintaan. Iso etu kesäyrittäjyydessä on, että työajoista ja työvuorojen pituudesta saa päättää itse.

Anna Väre