Työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometri kertoo karua kieltään aloista, joilla on töitä sekä aloista, joille on tunkua jo liiankin kanssa.

Ammattibarometrin mukaan Suomessa on kaikkein eniten ylitarjontaa sihteerien, vaattureiden ja ompelijoiden ammateissa. Ylitarjontaa on myös toimittajien ammatissa. Ylitarjontaa on yhteensä noin joka kolmannessa ammatissa.
Lohduttavaa on, että tilanne on valoisampi kuin edellisen mittauksen aikaan, helmikuussa. Silloin ylitarjontaa oli jopa 40 prosentissa arvioiduista ammateista.

Näistä on pulaa:

Yleislääkärit
Ylilääkärit ja erikoislääkärit
Kuulontutkijat ja puheterapeutit
Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät
Suuhygienistit
Myyntiedustajat

Näistä on ylitarjontaa:

Toimittajat
Johdon sihteerit
Osastosihteerit
Yleissihteerit
Vaatturit, pukuompelijat, turkkurit, hatuntekijät
Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat
Elektronisten ja automaatiolaitteiden asentajat, korjaajat

Alueellisia eroja huomattavasti

Alueelliset erot työllisyystilanteissa ovat huomattavia. Toimittajien ylitarjonta on suurinta Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Toimittajien työmarkkinat ovat sen sijaan tasapainossa Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Lapissa ylitarjontaa on myyjistä ja kirvesmiehistä, Keski-Suomessa lastenhoidon työntekijöistä ja Varsinais-Suomessa ICT-alan asiantuntijoista.
Kolmessatoista ammatissa on työvoimapulaa. Pulaa tekijöistä on eniten sosiaali- ja terveysalalla sekä erilaisissa myyntityössä. Kuulontutkijoiden ja puheterapeuttien osaajista pulaa on Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa.

Ammattien työmarkkinanäkymien arvio tehdään työ- ja elinkeinotoimistoissa eli TE-toimistoissa. Virkailijat arvioivat asiantuntemuksensa perusteella ammattien työvoiman kysyntänäkymiä sekä työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Ammattibarometri julkaistaan kolme kertaa vuodessa.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö ja Helsingin Sanomat

Kommentit

75

Anonyymi

Nuo ' myyntiedustajat' joista on 'pulaa', on suurin osa puhelinmyyjiä, joita ei tosiaankaan tarvita mihinkään.
32

Anonyymi

Miksi ei tarvita? Ärsyttääkö ne sinua?
73

köyhä

Puhelinmyynti ei ole ammatti, vaan pahinta orjatyötä ja aliarvostetuinta hommaa mitä on. Sitä ei saa laskea mukaan näihin.
36

jaa

Pazkaaaa
34

Ex puhelinmyyjä ja ex puhmyyjä vaimo

Ei puhelinmyyntiin enää koskaan! 3vk, hyvä porukka, mutta se sattuu! Se on henkisesti rankkaa ja koko ajan joku heittelee kivillä, vaikka kuinka olis kannustetta ja palkkaa. 4 vuotta, börnis ja henkinen horjunta, joka johti töihin paluun jälkeen töistä eroamiseen. Uudelleen koulutus edessä.
53

Keinotekoinen pula

Lääkäreistä on jatkuvasti pulaa, koska liitto estää aina suuremman lääkärimäärän kouluttamisen pitäkseen palkat korkealla ja työllisyyden hyvänä.
36

puhelinmyyjä

Telemarkkinoijat on ristiriitainen ammattikunta. On rehellisiä toimijoita, esimerkiksi useiden sähköyhtiöiden puhelinmyynti, mutta sitten taas on näitä ns. huijausyrityksiä, joissa myyjät koulutetaan valehtelemaan asiakkaille. Harmi että puhelinmyynnin maine on huono, haittaa omaa työtä huomattavasti. Puhelinmyynti ei ole kyllä kaikille sopiva työ, onhan tää raskasta mutta hyvät mahdollisuudet tienata, riippuen toki yrityksestä.
33

väkisinmyyntiä

Puhelinmyynti on häirintää ja väkisinmyynnin yritystä. Miksi ei voi lähettää meilä? Todellinen asiakas ostaa heti, jos kerran kova tarve on.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.