Blogi

Muutoksia tiimissä - muutoksia kulttuurissa

17.10.2019 klo 9:20

Tiimiin tulee uusi henkilö ja yhtäkkiä tuntuu, että kaikkien tasapaino hiukan horjuu: dynamiikka menee väistämättä uusiksi, vaikka tulokas olisi kuinka tervetullut.

Työpaikoilla liian harvoin mietitään, mitä tiimien dynamiikalle tapahtuu kun tiimiin lisätään tai sieltä poistetaan ihmisiä. Tiimejä saatetaan koota ja purkaa ajattelematta sen kummemmin, miten muutokset vaikuttavat tiimin dynamiikkaan ja tätä kautta suoraan myös suorituskykyyn.

Vaikka uusi tiimi koostettaisiin vain ja ainoastaan alansa huipuista, ei kokoonpano yksin takaa onnistumista ja menestyvää tiimiä. Google on muun muassa tutkinut paljon voittajatiimien "kaavaa", joten jos aihe kiinnostaa suosittelen googlaamaan "Google study winning team" ja tutustumaan lukuisiin artikkeleihin aiheesta.

Tiimien muodostumista kuvataan usein klassisella "Forming, Storming, Norming, and Performing" -kaavalla, joka vapaasti suomennettuna kuvaa tiimin muodostumisen vaiheet näin:

  • tiimin muodostumisvaihe, jossa ollaan vielä varsin kohteliaita sillä tiimiläiset eivät tunne toisiaan
  • myrskyämisvaihe, jossa tiimi saattaa jopa ottaa yhteen ja syntyy konflikteja kun toisten näkemykset ja mahdolliset erot niissä tulevat kohteliaan vaiheen jälkeen esiin
  • normien luomisen vaiheessa tiimiläiset ratkaisevat konfliktejaan ja alkavat hiljalleen saada yhteistyötä toimimaan
  • suoriutumisvaiheessa tiimi on hitsautunut yhteen ja alkaa saada tuloksia aikaiseksi.

Melkoista mylläkkää tuo tiimin muodostaminen, eikö? Ei siis ihme, että olo saattaa olla ristiriitainen ja pienikin muutos omassa tiimissä aiheuttaa konflikteja – kaikki on täysin normaalia, mutta harvoin tätä huomioidaan työyhteisöissä. Seuraavan kerran kun liityt uuteen tiimiin tai tiimiisi tulee uusi jäsen, pidä tämä mielessä ja muista, että ennen kuin tiimi pääse toden teolla käyntiin yhteistyössä ja saa tuloksia aikaiseksi, se yleensä käy kaikki edellä mainitut vaiheet läpi.