Talous ja raha

Muuntautumiskykyinen yritys pärjää

15.9.2016 klo 7:00

Menestyvällä yrityksellä on kyky sopeutua toimintaympäristönsä jatkuviin muutoksiin. Muutoskykyä tarvitaan niin työntekijöiltä, työyhteisöiltä kuin johdoltakin. Työterveyslaitos on julkaissut verkossa uusia työkaluja, joiden avulla työyhteisöt voivat kehittää itsestään muuntautumiskykyisiä eli resilienttejä. Resilientti työyhteisö joustaa, ennakoi ja oppii yhdessä. Verkkosivusto on tehty kaikille työn ja työyhteisöjen kehittämisestä kiinnostuneille.

–  Mitä teet, kun törmäät työssäsi ennakoimattomaan tilanteeseen tai kohtaat odottamattoman pulman? Ratkotko ongelman itse vai kilautatko kaverille ja unohdat sen sitten? Vai otatko asian puheeksi seuraavassa yhteisessä palaverissa ennakoidaksesi, etteivät muut törmää vastaavaan ongelmaan? kysyy tutkija Hanna Uusitalo Työterveyslaitoksesta.

Tällaisia kysymyksiä mietitään silloin, kun rakennetaan työyhteisöstä resilienttiä. Resilientin työyhteisön toiminta on sujuvaa ja joustavaa yllättävissäkin tilanteissa. Eteen tulevat ongelmat ratkotaan ketterästi työn edetessä.

Resilientti työyhteisö ei kuitenkaan tyydy pelkkiin tilannekohtaisiin pikaratkaisuihin. Sen sijaan yhteisössä ymmärretään, että arjen pulmat antavat vinkkejä siitä, mitä seuraavaksi kannattaa kehittää. Oivallus voi liittyä arjen työhön, työprosesseihin tai liiketoimintaan.

– Resilientti työyhteisö kykenee muuntautumaan, koska siellä opitaan yhdessä ja toimintaa kehitetään ja tilanteita ennakoidaan jatkuvasti. Pieni pulma voi johtaa isoon oivallukseen, kertoo Uusitalo.

Työyhteisössä tarvitaan kokonaiskuvaa siitä, miten kunkin oma työ, työyhteisön työ ja muiden yksiköiden työt liittyvät toisiinsa. On ymmärrettävä, mitä tuotetaan, kenelle ja miksi. Uusi Resilienssi-sivusto tarjoaa tietoa, välineitä ja käytäntöjä, jotka tukevat yksilöitä ja yhteisöä joustavassa ongelmanratkaisussa, yhdessä oppimisessa ja uuden kehittämisessä.

Esimerkkejä sisällöstä:

Tunnista työn pulmakohdat

Tuo uudet ideat yhteiskäyttöön

Ymmärrä kokonaisuutta

Arvioi ja ota opiksi

Työterveyslaitos on kehittänyt Resilienssi-sivuston ResCas-hankkeessa. Hanke tuottaa suomalaisille työpaikoille uutta tietoa ja uusia keinoja, joiden avulla voidaan edistää organisaatioiden resilienssiä ja parantaa niiden kykyä sopeutua toimintaympäristönsä jatkuviin muutoksiin. Tutkimuskohteena on ollut erityisesti työpaikat, joissa tehdään liikkuvaa ja hajautettua työtä. Hanke on tehty 2013–2016 yhdessä VTT:n ja Humap Oy:n kanssa. Hanketta on rahoittanut Tekes osana Liideri-ohjelmaa.

Resilienssi-sivusto www.ttl.fi/resilienssi

Lähde ja lisätietoja:

www.ttl.fi/tyoterveyspaivat