Työhyvinvointi

Muista – sinä olet arvokas!

9.11.2017 klo 9:41

#metoo-kampanja nostaa esiin seksuaaliseen häirintään ja hyväksikäyttöön liittyviä kokemuksia. Ann-Mari Leinonen kirjoitti kirjan, jossa hän kertoo raiskatun naisen rankan selviytymistarinan.

Liattu on Sentillä rakkautta -trilogian avausosa ja kirjoittajansa Ann-Mari Leinosen omaelämäkerrallinen esikoisteos. Kirja on tositapahtumia mukaileva selviytymistarina, joka ei lupaa oikeudenmukaisia kohtaloita tai onnellista loppua.

– Kertomalla oman tarinani haluan herätellä julkista keskustelua seksuaalirikosten yleisyydestä ja ennen kaikkea niiden seurauksista. Esimerkiksi viime vuoden aikana seksuaalirikoksia tai niiden yrityksiä raportoitiin poliisille keskimäärin kolme kertaa päivässä. On syytä huomioida, että se on vain jäävuoren huippu, sillä valtaosa rikoksista jää ilmoittamatta viranomaisille, muistuttaa Ann-Mari Leinonen.

Leinonen nostaa kirjassaan avoimesti esiin sen, kuinka kokonaisvaltaisesti raiskaus vaikuttaa elämään: työhön, ihmissuhteisiin, fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen sekä kykyyn luottaa ja rakastaa.

– Ei ole uhrin asia tuntea häpeää tai kokea itseään liatuksi riippumatta siitä, onko uhrina rikoksessa vai rakkaudessa, Leinonen kiteyttää esikoisteoksensa keskeisimmän teeman.

Myös henkinen häirintä on väkivaltaa

Ann-Mari Leinonen tietää, että häirintä on todella yleistä myös henkisellä tasolla, kun miehet käyttävät naisten vartaloita omina objekteinaan.

– Seksuaalinen häirintä on paljon muutakin kuin raiskaus. Se on henkilön vähättelyä, alistamista ja mitätöimistä. Pikkutuhma-huumori on syvällä yhteiskunnan rakenteissa, mutta sen saa loppumaan ainoastaan arvostamalla itseään ja osoittamalla rajat, joita ei saa ylittää. Kaikkien tulisi ymmärtää, että ihmisiä tulee sukupuolesta ja ulkonäöstä riippumatta kohdella aina niin, että toiselle ei tule ”halpa olo”, Ann-Mari Leinonen sanoo.

Leinonen toivookin, että kirja herättelisi julkista keskustelua seksuaalirikosten yleisyydestä ja niiden seurauksista. Tavoitteena on auttaa muita saman kokeneita, antaa ääni raiskauksen uhreille.

– Jos minä olen selvinnyt, muutkin selviävät. Ei saa antaa tehdä itselleen mitä tahansa. Oma arvo pitää ymmärtää, sillä nainen ei ole objekti. Itsetuntoaan kannattaa kohottaa muilla keinoilla kuin loputtomalla miesten miellyttämisellä, hän sanoo.

Kirjoittaminen on terapeuttista

Kirjan kirjoittaminen on ollut Ann-Mari Leinoselle terapeuttista. Hän on oppinut paljon uutta itsestään. Tärkein opetus on ollut itsensä rakastaminen.

– Revin haavani auki ja purin kaiken paperille. Jos minulla ei olisi ollut isompaa missiota, en olisi pystynyt kirjoittamaan tätä loppuun. Kun ajattelin muita raiskauksen uhreja, sain voimaa jatkaa.

Vaikka Leinonen on päässyt yli raiskauksesta, kokemus on jättänyt arpia. Hän ei ole pystynyt solmimaan parisuhteita tapahtuneen jälkeen. Myös perheen perustaminen on jäänyt haaveeksi. Äidiksi tuleminen on silti edelleen Ann-Marin suurin unelma.

Kirjaprojektinsa aikana Ann-Mari on tavannut liki 70 seksuaalisen väkivallan uhria. Monet heistä pystyivät puhumaan asiasta vasta ”muutaman lasillisen” jälkeen. Leinonen muistuttaakin, että raiskaus on jokaista yhteiskuntaluokkaa koskettava yleinen rikos, josta on tehty tabu. Raiskaus voi pilata uhrin koko loppuelämän.

– Olen saanut kirjan julkaisun jälkeen monia koskettavia palautteita uhreilta, jotka ovat kiittäneet minua vaikean asian esiintuomisesta. On surullista, että seksuaalisen väkivallan tapauksia tulee esiin #metoo-kampanjan myötä myös omasta ystäväpiiristä.

Neljä raiskausta päivässä

Poliisin tuoreimpien tilastojen mukaan raiskausten määrä on kasvanut viime vuodesta, eli nykyisin keskimäärin neljä naista päivässä joutuu raiskauksen uhriksi. Se tekee reilut 1000 raiskausta vuodessa. Amnestyn mukaan oikea lukema on jopa 15 000.

– On muistettava, että raiskaukset eivät koske ainoastaan naisia, sillä se on myös miehiä koskeva asia, joskin on yleisempää, että naisia raiskataan. Pohjimmiltaan raiskauksessa on aina kysymys kontrollista ja nöyryyttämisestä.

Sentillä rakkautta -trilogian kaksi seuraavaa kirjaa käsittelevät itsensä rakastamista ja toipumista. Seuraava osa julkaistaan keväällä 2019.

Leinonen julkaisi esikoisteoksensa oman Rose-kustannusyhtiönsä kautta.

– Minulle oli tärkeää, että sain julkaista kirjan juuri sellaisena kuin halusin. Siksi perustin oman kustannusyhtiön. Kerroin oman tarinani rehellisesti ja aidosti. Toivon, että siitä on apua mahdollisimman monelle.

Lähde: Kymen Sanomat, Rose-kustannus

Näyttelijäliitolta kampanja seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi

Näyttelijäliitto käynnistää alan työnantajille kohdistetun kampanjan seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi. Liiton yhdessä STT:n kanssa tekemässä kyselyssä yli sata suomalaisnäyttelijää kertoi kokeneensa työssään seksuaalista ahdistelua tai häirintää. Toiminnanjohtaja Elina Kuusikko korostaa tarvetta korjata rakenteita ja herätellä työnantajat ymmärtämään, että asia on heidän vastuullaan.

Kampanjan tarkoituksena on luoda sisäisiä toimintamalleja häirintään puuttumiseksi. Liitto on muun muassa tarkistamassa, että kaikkialla on tehty tasa-arvosuunnitelmat. Kampanjan piiriin kuuluvat sekä teatterit että tuotantoyhtiöt. Kuusikko arvioi, että tuotantoyhtiöihin vaikuttaminen tulee olemaan vaikeampaa, koska esimerkiksi elokuviin näyttelijöitä voidaan palkata vain muutamaksi päiväksi eikä luottamusmiehiä tai työehtosopimuksia ole. Lähde: STT

Rakennusala puuttuu seksuaaliseen häirintään

Seksuaalista häirintää vastustava #metoo-kampanja on herättänyt keskustelua ympäri maailman. Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan suku­puoleen kohdistuvasta häirinnästä on kärsitty miesvaltaisella rakennusalalla vuosikymmeniä.

Häirintä ja ahdistelu voivat olla esimerkiksi tytöttelyä, ronskeja puheita tai lähentelyä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Katja Savolainen sanoo, että häirinnästä kannattaa ilmoittaa esimiehelle tai työsuojeluvaltuutetulle.

YIT Rakennus Oy:n pääluottamusmies Jari Jääskeläinen vakuuttaa, että häirintään suhtaudutaan aina vakavasti ja tapauksiin puututaan välittömästi. Hän kokee, että rakennusalan kulttuuri on muuttumassa ja häirintä vähenemässä.  Lähde: Rakennusliitto