Blogi

Muista nämä kun aloitat kesätyöt

30.4.2018 klo 7:00

Kesätyökausi hiipii viileistä ilmoista huolimatta yhä lähemmäksi ja osalla työt starttaavat jo toukokuun puolella. On siis hyvä hetki palautella mieliin, muutama perusasia, jotka kannattaa pitää mielessä ennen kuin aloittaa kesätyörupeaman.

Kesätyö voi toisessa ääripäässä olla ”vain” keino hankkia lisätienestejä ja toisaalta askel kohti vakituista työtä. Huolimatta siitä, mitkä motiivisi ovat, seuraavien asioiden tarkistaminen ja miettiminen etukäteen auttavat varmasti paremmin alkuun uuden työn kanssa.

Dokumentit kuntoon

Ennen kuin ensimmäinen työpäiväsi alkaa, huolehdi, että olet hankkinut kesätyötä varten verokortin ja muista toimittaa se työnantajalle heti ensimmäisten päivien aikana, kera tilinumeron. Lisäksi jos et ole jo allekirjoittanut työsopimusta, tee se ensimmäisenä työpäivänäsi. Ja tämä on asia, josta ei pidä luistaa tai antaa työnantajan odotuttaa, sillä ilman sopparia sinulla ei ole työntekijänä oikeuksia - tätä et varmastikaan halua.

Keskustele odotuksista ja tavoitteista

Kesätyösuhteen, kuten muiden työsuhteiden, alkaessa on tärkeää keskustella oman esimiehen kanssa molemminpuoleisista tavoitteista ja odotuksista, jotta kesätyön sujumista voidaan arvioida matkan varrella ja sen päättyessä. Ota siis esimiehesi kanssa agendalle keskustella näistä heti kesätyörupeaman alkaessa, jotta teille molemmille on selvää, mitä työsuhteen aikana odotetaan tapahtuvan.

Huolehdi, että saat ohjausta

Ohjaus on perusoikeutesi kesätyösuhteessa. Tämä voi eri tehtävissä ja yrityksissä tarkoittaa erilaisia perehdytyskäytäntöjä, mutta kaikissa pätee sama perusperiaate eli ohjausta sinun kuuluu saada. Vähintäänkin sinun pitää ymmärtää perusasiat palkkaavasta yrityksestä ja sen toimintakulttuurista sekä omasta työstäsi. Lisäksi ensimmäisestä päivästä lähtien sinun pitäisi tietää, keneltä voit kysyä apua ja lisätietoa tarvittaessa, jotta et joudu tyhjän päälle. Muista siis itsekin huolehtia että saat riittävän perehdytyksen ja kysyä aktiivisesti, jos et jotain tiedä.

Älä ota liian vakavasti

Harva tänä päivänä tekee koko työuransa samalla työnantajalla, joten ihan liikaa ei kannata stressata siitä, onko tämä kesätyö juuri se, joka avaa ”sen oikean” työuran. Kuulostaa kliseiseltä, mutta töitä ehtii kyllä tehdä ja sen oman ihannetyöpaikan löytää vaikka tämä kesätyöpaikka olisikin vain keino tienata rahaa. Kesätyöstä kannattaa siis pyrkiä nauttimaan sellaisena kuin se on.

Paula Narkinieimi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina