Talous ja raha

Monument, Suomi 100 -juhlavuoden koru

1.11.2016 klo 14:19

Kultaseppämestari Tarkkanen Oy on Suomi 100 -hankkeen virallinen yhteistyöyritys.

Suomen itsenäisyyden vuoden 2017 juhlakoru Monument -korusarjan esikuvana on kuvanveistäjä Eila Hiltusen Sibelius-monumentti. Passio Musicae oli valmistumisvuonna 1967 ainutlaatuinen henkilömonumentti, joka ei ollut näköismuotokuva.

Tänä päivänä teos on enemmän kuin säveltäjä Jean Sibeliuksen muistomerkki: se on vertauskuva Suomesta ja suomalaisuudesta. Nähtävyys täyttää vuonna 2017 viisikymmentä vuotta. Kultaseppämestari Tarkkanen Oy on Suomi 100 -hankkeen virallinen yhteistyöyritys. Monumet -korusarja on toteutettu kuvanveistäjä Eila Hiltusen perikunnan luvalla.

Monument on Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 koru. Se on korusarja miehille ja naisille. Sarja on hinnoiteltu siten, että sen hankkiminen on mahdollista jokaiselle suomalaiselle. Monument -koruja tehdään käsityönä neljällä eri tasolla:

Matkamuistotaso, 10-50 euron hinnalla tuliaisiksi Suomesta. Juhlakorumalliston korut ovat asuste itselle tai lahjaksi, hinnat 60 €:sta alkaen. Keräilykappaletason koruja valmistetaan rajoitettu erä valko-, kelta- tai rose -kullasta yhteensä 9 kpl, hinnat 60.000 €, ja hopeasta 10 kpl, hinnat 18.000 €.

Premium, siis uniikkikorun hinta kohoaa 1 M€:on valmistettu platinasta, timanteista ja suomalaisista jalokivistä, suomalaisena käsityönä. Yllätyksellisyytenä korussa nähdään osaamista ja elementtejä, joiden juuret löytyvät maailman ehkä kuuluisimman kultasepän Karl Fabergén ajalta. Hänen liikkeissä Pietarissa työskennelleistä taidokkaista kultasepistä suurin osa oli suomalaisia. Tämä koru huutokaupataan vuoden 2017 loppupuolella.

Kultaseppämestari Tarkkanen

Mika Tarkkanen on kultaseppämestari, diplomigemmologi ja kauppateknikko. Vuonna 1955 perustettu yritys kouluttaa harjoittelija-kisälli-mestari -periaatteen mukaan kolmatta perheen sukupolvea. Mikan poika, Robert, toimii harjoittelijana. Tarkkasen kultasepänliikkeessä työskentelee jatkuvasti kolmen tason tekijöitä; vanhempi osaaja opastaa nuorempaa erilaisissa työskentelymenetelmissä erilaisilla välineillä ja laitteilla. Sellaisia ovat muun muassa galvanointilaitteet, yli satavuotiaat prässit ja uudet laserhitsauskalustot sekä mikroskoopit timanttien istutukseen.

Suomi 100 -teko

Korumallisto on Kultaseppämestari Tarkkasen Suomi 100 -teko tuomalla historiallisesti merkittävän säveltäjän ja kuvanveistäjän monumentaaliset työt ja teot jokaisen saataville korun muodossa. Kultaseppämestari Tarkkanen on Monumentin valmistuksessa huomioinut käsityöalojen perinteikkään, mutta viime vuosikymmeninä vähän käytetyn, oppimistien muotoa: harjoittelija – kisälli –mestari -periaatetta, jossa harjoittelija oppii teorian ja perustekniikat opinahjossa, jonka jälkeen taitoja työstetään työtä tekemällä kisällin ja mestarin opissa työskentelymenetelmiä laajentaen. Kultaseppämestari Tarkkanen mahdollistaa Premium -korun myynnillä harjoittelijoiden ja kisällien kouluttamisen sekä työllistämisen aiempaa merkittävämmässä mittakaavassa.

www.tarkkanen.fi

Suomi Finland 100, www.suomifinland100.fi

Kuvanveistäjä Eila Hiltusen perikunta, www.eilahiltunen.net