Työhyvinvointi

Miten sinä palaudut työstä?

Suurin osa suomalaisista aloittaa kesälomansa juhannuksen jälkeen. Useimmilla se on vuoden pisin lomajakso, joka tarjoaa tärkeän tauon työstä ja arkirutiineista.

Lomalla ehtii usein tehdä sellaisiakin asioita, mihin arjessa ei aina riitä aikaa tai energiaa. Jo lyhytkin loma lisää virtaa ja auttaa jaksamaan. Kesäpuuhien lomaan on kuitenkin tärkeää jättää tilaa rentoutumiselle ja palautumiselle.

Onnistunut lomailu vaatii myös uskallusta irrottautua työstä ja arjesta. Työelämä on muuttunut joustavammaksi ja repaleisemmaksi, ja erityisesti esimies- ja asiantuntijatyössä on usein vaikeaa erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Silti täysin ehdoton suhtautuminen työn ja vapaa-ajan erotteluun ei kuitenkaan ole välttämättä hyödyksi.

Työelämään kannattaakin suhtautua joustavasti – silloin yksittäiseen sähköpostiin tai puheluun vastaaminen ei loman aikana aiheuta kohtuutonta kuormitusta. Lomaa pitää kuitenkin kunnioittaa. Se on ensisijaisesti työstä irrottautumista ja palautumista varten.

Älä suorita lomaa

Tutkimusten mukaan yksi yhtäjaksoinen pidempi loma edistää työhyvinvointia paremmin kuin loman pätkiminen osiin. Kevättä ja syksyä kannattaa lisäksi katkoa pidennetyillä viikonlopuilla, koska pienet irtiotot tekevät hyvää.

Omasta palautumisesta täytyy pitää huolta jatkuvasti. Jos loman alla ahdistuu töissä tai kotona tekemättömistä asioista tai siitä, miten ehtii toteuttaa kaikki suunnitelmat, lomaan kohdistuu usein liikaa odotuksia. Jos lomastressi purkautuu perheriitoina, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä on kysymys: liittyykö ahdistus enemmän loma-ajan odotuksiin vai omaan työhön ja tyytymättömyyteen?

Pelkkä oleminen on monelle vierasta. Nykypäivän työelämä kannustaa vaativuuteen itseämme kohtaan ja moni kokee, että vapaa-aikakin täytyy käyttää itsensä kehittämiseen. Kohtuuttomat odotukset ja suomalaisille tyypillinen suorituskeskeisyys saattavat muuttaa mukavan lomanvieton suorittamiseksi.

Tee merkityksellisiä asioita

Päätös auttaa välttämään loman suorittamista. Itselleen on hyvä antaa lupa olla tekemättä yhtään mitään, jos siltä tuntuu. Lomalla kannattaa tehdä mukavia ja itselle merkityksellisiä asioita. Joku nauttii etukäteen tehdyistä suunnitelmista, toiselle on tärkeämpää, että voi unohtaa kellon ja kalenterin kokonaan.

Harkitse maisemanvaihtoa heti loman alussa, niin pääset heti lomatunnelmaan. Kotona kotiaskareet muuttuvat helposti to do -listoiksi. Useimmat irrottautuvatkin arjen oravanpyörästä parhaiten lähtemällä heti loman alkaessa reissuun.

Lähde: Terveystalo