Blogi

Miten selvitä perheellisenä poikkeusoloissa kotona?

Lapset, parisuhde, työt, hyvinvointi. Siinä cocktail, jonka sekoittaminen tavallisessakin arjessa on ajoittain haastavaa, mutta kuinka käy, kun sekaan heitetään vielä poikkeusolot? 

Hajoaako pää vai tottuuko kaikkeen lopulta – se jää nähtäväksi, mutta sillä välin tarjolla olisi muutama vinkki erikoisarkeen.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat kestäneet Suomessa jo useamman viikon. Miten hanskata perhesuhteet ja työt, omaa hyvinvointia unohtamatta neljän seinän sisällä ilman tietoa poikkeusolojen kestosta? Voiko työnantaja odottaa työntekijöiltään samaa panosta kuin normaaleissa olosuhteissa, mitä kumppanin naaman ärsytykselle voi tehdä, mistä aikaa itselle ja miten pärjätä jatkuvan syyllisyyden kanssa, kun millekään edellä mainituista ei riitä aikaa?

Tässä omat vinkkini poikkeusoloista järjissä selviytymiseen parisuhteen, lasten, töiden ja oman hyvinvoinnin näkövinkkelistä:

1. Kumppanin kanssa tulee nyt vietettyä aikaa reippaasti enemmän kuin arkena, joten ei ihme, jos välillä toisen naama alkaa ärsyttää. Muista kuitenkin, että myös oma naama todennäköisesti ärsyttää kumppania, joten nyt jos koskaan olisi hyvä hetki antaa vähän siimaa suuntaan ja toiseen ja hyväksyä, ettei kumpikaan ole 24/7 parhaimmillaan. Ehkei edes kerran viikossa. Laskemalla odotuksia ja puhumalla suoraan pääsee todennäköisimmin ulos karanteenista kutakuinkin vielä yhdessä.

2. Lasten koulun ja päiväkodin järjestäminen kotona ei ole se helpoin rasti samalla, kun omat työtkin pitäisi tehdä entiseen malliin. Ehkä nyt ei siis ole paras hetki lähteä fanaattisesti suorittamaan kotiopettajan roolia, vaan keskittyä siihen, että lapsilla olisi edes jotain järkevää tekemistä päivittäin ja kaikki pysyvät kutakuinkin edes järjissään. Ole siis tässäkin itsellesi armollinen ja keskity olennaiseen – lopulta lapsetkin palaavat kouluun ja urasi kehnona varaopettajana on ohi. Siihen asti, keskinkertainenkin suoritus on täysin riittävä.

3. Jos teet töitä kotona, onnea! Vaikka kotona riehuisi samaan aikaan joukko lapsia, et kuitenkaan joudu kohtaamaan joukkoa muita ihmisiä työpäiväsi aikana ja riskeeraamaan omaa terveyttäsi koronalle perus päivätyössäsi, vaan saat työskennellä huomattavasti turvallisemmassa paikassa. Poikkeusolot vallitsevat meillä kaikilla, eikä järkevä ja vastuullinen työnantaja oleta työn ohella päiväkotia ja peruskoulua pyörittäviltä työntekijöiltään samaa panosta kuin ennenkin, ilman minkäänlaisia joustoja. Juttele siis työnantajasi kanssa avoimesti odotuksista puolin ja toisin poikkeusolojen aikana, äläkä jää arvailemaan. Olemme kaikki samassa veneessä, mikä ehkä helpottaa suorittamisen tuskaa tässäkin: et takuulla ole ainoa, joka käy palavereiden aikana pyyhkimässä pyllyjä tai kertaamassa kertotaulua.

4. Minuuttiaikataululla koti- ja työlimboa aamusta iltaan. Mistä repäistä aikaa omalle hyvinvoinnille nyt, kun suurin osa harrastusmahdollisuuksistakin on karanteenissa? Vinkkejä ulkona ja sisällä aktivoitumiseen on nyt netti pullollaan, joten eikun googlaamaan. Tätä ennen mieti kuitenkin, mikä juuri sinulle on tärkeää hyvinvoinnin kannalta: onko se liikunta, yksinolo, yhteys ystäviin ja perheeseen, lukeminen, ulkoilu vai joku ihan muu asia. Vapaa-aikaa ei nyt(kään) kannata suorittaa, vaan miettiä, millä keinoin itse palautuu parhaiten poikkeusoloarjen mankelista ja tehdä sitä. Muiden mielipiteistä ja odotuksista viis.

Tsemppiä jokaiselle poikkeusoloihin! Jaa oma vinkkisi tähän ja kerro, millä keinoin juuri sinä ratkot arjen haasteita tällä hetkellä.