Talous ja raha

Miten saisin palkankorotuksen?

6.10.2016 klo 15:05

Pänniikö tämänhetkinen palkkasi? Paras keino saada enemmän palkkaa, on neuvotella itselleen sopiva palkka. Tämä vaatii pelisilmää ja neuvottelutaitoja.

Parhaiten palkan korottaminen onnistuu siinä yhteydessä, kun olet vaihtamassa työpaikkaa, mutta myös nykyisessä työssä voi kasvattaa tulojaan. Jos työskentelet yksityisellä sektorilla ja olet keskituloinen suomalainen, ansaitsit vuonna 2015 yhteensä 3 574 euroa kuukaudessa. Suomalaisten mediaaniansio oli 3 170 euroa, joten noin puolet suomalaisista ansaitsi vähemmän tai enemmän kuukaudessa.

Seuraavaan palkkaluokkaan eli 4 000 euron ansioon kuukaudessa ylsi 15 000 suomalaista. Yli 4 000 euroa tienaavia yksityisen sektorin palkansaajia oli kaikkiaan noin 200 000. Hyppäys keskiansiosta 4 000 euron ansioon onkin hyvä välietappi niille, jotka pyrkivät urallaan jatkuvasti eteenpäin.

Valmistaudu huolella palkkaneuvotteluun

Huolellisella palkkaneuvotteluihin valmistautumisella voi tehdä jatkossa tuhansien eurojen tilin. Mikäli kyseessä on uusi työ ja työehtosopimusta korkeamman palkan neuvottelu on mahdollista, kannattaa sopia palkkauksesta, josta on myöhemmin helpompi ponnistaa esimerkiksi 4 000 euron kuukausiansioon.

Hyvän valmistautumisen jälkeen palkkaneuvotteluihin voi lähteä useilla eri strategioilla. Tehokkaissa strategioissa keskeisintä on se, että ei esitä ensin palkkapyyntöä eikä kerro aiemmasta palkkatasostaan.

Palkkaneuvotteluguru Jack Chapman suosittelee kirjassaan Negotiating Your Salary: How to Make $1000 a Minute näin:

1) Viivästytä palkkaneuvotteluja, kunnes työpaikkaa tarjotaan sinulle.
2) Anna työnantajasi tehdä ensin palkkatarjous.
3) Kun kuulet palkkatarjouksen, toista kuulemasi tarjous ja lopeta puhuminen hetkeksi.
4) Vastaa tarjoukseen tutkimukseen nojaavalla vastauksella.
5) Kun tarjous on sopiva, tee sopimus.

Astetta korkeampaan palkkaluokkaan?

Työehtosopimuksissa on määritelty alakohtaiset vähimmäispalkat. Myös monien alojen ammattijärjestöillä on vähimmäispalkkasuosituksia, jotka heijastavat tasoa, millaista palkkaa kyseisestä tehtävästä tulisi ammattijärjestön mukaan maksaa.

Työkokemus, kouluttautuminen, työsuoritukset ja valmius työskennellä poikkeavilla työajoilla ovat hyviä perusteita palkkaluokan korotukseen. Palkkaluokasta toiseen pääseminen voi kasvattaa kuukausiansioita merkittävästi, mutta se ei vaadi samanlaisia neuvottelutaitoja ja pelisilmää kuin vapaamuotoinen palkankorotusneuvottelu. Yksi keino nostaa kuukausiansioitaan on tulospalkkaus. Silloin kyseessä voi olla myyntiprovisio tai tulos- tai voittopalkkio.

Lähde: Taloussanomat