Blogi

Miten purkaa oppimisen esteitä työnhaussa ja organisaatioiden kehittämisessä

Mitä tavoittelen tällä tekstillä? Yhdessä oppimista. Jos joku on sitä mieltä, että tekstini on täyttä sontaa, olen onnellisessa asemassa. Voin oppia jotain uutta dialogissa ja tuottaa paremmin arvoa ihmisille. Jos taas tekstini luo oppimisen mahdollisuuksia jollekin lukijalle, mennään yhdessä oppimisen muurien yli – loistavaa.

Sama logiikka pätee työnhaussa. Työnhakijana myyn arvon tuottamista. Jos työnantajat eivät osta arvolupaustani, todennäköisesti joko osaamisessani tai sen myymisessä on petrattavaa. Silloin on tärkeää oppia tuottamaan haluttua arvoa sellaisilla tavoilla, jotka ovat helpommin ostettavissa. Ja on tärkeää oppia auttamaan kanssaihmisiä tavoilla, joita he haluavat ja tarvitsevat.

Ei osaamisen myynti ole sen vaarallisempi mörkö kuin henkilöbrändikään. Asiaa voi lähestyä myös viestimisen, arvontuottamisen ja auttamisen käsittein.

Huippu firma muttei asiakkaita

Aina on ihmisiä, joiden mielestä ”yhteiskunta on vääränlainen, koska se ei vaan ymmärrä mun arvoa”. Minäkin olen ollut sellainen. On hyvä muistaa, että arvo syntyy auttamisesta. Jos ympäristö ei tarpeeksi halua tarjoamaasi apua, vaikka myisitkin sen hyvin, kannattaa todennäköisesti tarjota jotain muuta.

Harvassa on hyvät yritykset, joilla ei ole asiakkaita, tai hyvät johtajat, joilla ei ole sitoutuneita tiimiläisiä. Toki voi aina luoda oppimisen ja mukavuusalueen muurin toteamalla itselleen: ”ne ei vaan ymmärrä minua ja totuutta”. Tai toteamalla: ”mä en myy, koska mä oon tällainen”.

Mutta vaihtoehtona on nähdä ympäröivä maailma kokonaisvaltaisesti ja löytää lukuisia kehityskohteita itsestään ja ympäriltään. Ihminen on dynaaminen ja oppii, jos haluaa. Kuuntelemalla oppii, dialogissa oppii. Jos ei halua oppia, pysyy turvallisessa kuplassa. Kupla on rikottava ja itsensä altistettava kritiikille. Näin se menee missä tahansa kehityksen tavoittelussa.

”Myyjät myyvät ja myynti on kuningaslaji”

Organisaatioilla on usein samanlaisia oppimisen esteitä, joista tulee kiivetä yli. Yksi yleinen oppimisen este on kapeakatseisuus. Yrityksissäkin saatetaan ajatella, että ”myynti ei kuulu minulle”. Kuuluupas. Kaikki myyvät ja markkinoivat, kun viestivät organisaatiostaan. Kaikki osallistuvat johtamiseen, koska johtajuus on yhteisten asioiden viemistä yhteistä maalia kohden. Jos työnhakija ei myy, hän ei halua tuottaa arvoa toiselle. Jos sihteeri ei halua myydä, tulee kysyä: ”miksi et halua edistää yhteistä tarkoitustamme?”

Jokaisen on osallistuttava organisaation osa-alueiden hoitamiseen, jotta kokonaisuus on kunnossa. Kun ajatellaan organisaatioiden toimintaa kokonaisvaltaisesti, päästään funktionaalisuuteen pohjautuvien hassujen ajatusten yli. Myös sellaisten ajatusten, että yksi funktio olisi organisaation kuningaslaji tai kaikkein tärkein. Ei se toimi näin. Menee muna vai kana -väittelyksi. Tarvitaan kykyä hahmottaa kaikkien eri osa-alueiden panokset tämän kokonaisuuden eteenpäinviemisessä.

Ihminen ei osta nimikettä, vaan apua

Selkäkivun hoitaminen: kiropraktikko, naprapaatti, osteopaatti,omt-fysioterapeutti,fysioterapeutti vai trigger-hieroja? Muutoksen valmentaminen: työnohjaaja, sertifioitu x coachi, muutosagentti, joku konsultti vai mikä? Ei väliä. Kunhan on ihminen, joka ymmärtää koko kokonaisuuden ja auttaa sen pohjalta. Lukon avaaminen ei auta, jos lihakset ympärillä kiristävät lukon uudestaan. Työhyvinvointipäivä ei auta, jos arki kiristää lukon uudestaan. Organisaatio ei tarvitse spesiaalicoachia tai rekisteröityä työnohjaajaa. Se tarvitsee kokonaisuuden ymmärtävää auttajaa, joka näkee pitkälle ja laajalle.

Tätä samaa tarvitsee yksilökin. Työnhaussa se tarkoittaa moniin eri mahdollisuuksiin vaikuttamista, jotta työnhakutaidot kehittyvät. Voi kehittää osaamista, yritteliäisyyttä, myyntiä, markkinointia, itsensä johtamista, resilienssiä, palvelumuotoilua, ties mitä kuuminta hottia. Työnhakutaidot eivät ole vain työnhakutaitoja. Ne ovat työelämän taitoja. Ne ovat elämän taitoja.

Ei palastella ihmisyyttä ja maailmaa

Yksi karkki ei lihota. Yksi jumppa ei laihduta. Yksi hyvä osa-alue elämässä ei välttämättä tuo onnellisuutta. Ihminen ja elämä ovat monimutkaisia kokonaisuuksia. Hollantilainen kotisairaanhoidon yritys Buurtzorg mullisti koko toimialan ja markkinat alkaessaan auttaa asiakkaita kokonaisvaltaisesti. Hoidettavat saivat muutakin kuin aikataulutetun piikin. Ja työntekijät saivat tehdä muutakin kuin antaa aikataulutetun piikin. Buurtzorgilla ihminen hoidetaan kokonaisuutena ja ihminen tekee töitä kokonaisuutena. On syntynyt 10 000 henkilöä työllistävä organisaatio ilman esimiehiä. On syntynyt hoitosuhteita, joissa saa hoitoa monimutkaiseen ihmisyyteen. Kaikki ovat voittajia. Eikö kuulostakin melko yksinkertaiselta ja luonnolliselta?

Kuulostaako yhtä luonnolliselta kuin se, että työnhaussa tulee käyttää kaikki oppimisen väylät, jos haluaa kehittyä ja tuottaa arvoa? Eikö sekin ole aika luonnollista, että kaikkien tulee myydä ja luoda johtajuutta, jos halutaan edetä tehokkaasti yhdessä ja tuottaa yhdessä arvoa? On se - kokonaisvaltainen ajattelu on luonnollinen lähestymistapa yksilöiden ja organisaatioiden ongelmanratkaisussa.

Hyödynnä avut oppimisen esteiden madaltamiseen

Kun olin työtön työnhakija, ajattelin ettei, minulle ole mitään sopivaa apua työnhakuun tarjolla. ”TE-palveluiden ohjauksethan ovat ihan 80-lukua”, mietin. Nyt voin sanoa, että halusin luoda itselleni kuplaa tuolloin: en jaksanut edes selvittää olenko oikeassa. En halunnut nähdä tilannetta kokonaisvaltaisesti.

Nyt olen nähnyt paljon loistavaa työnhaun ohjausta ja sparrausta nykytyössäni. Jos jään työttömäksi, tulen hyödyntämään näitä palveluita. Jos taasen päädyn joskus elämässäni jonkin sortin johtajaksi, lupaan kuunnella asiakkaita ja tiimiläisiä, jotten elä oman luulon kuplassa ja estä oppimistani. Päädyinpä mihin hyvään tahansa, aion oppia ja hyödyntää tarjolla olevia mahdollisuuksia sen suhteen. Aion ajatella kokonaisvaltaisesti organisaatioiden, työntekijöiden, työnhakijoiden, ihmisyyden ja elämän kehityksestä.

Kaikkialla korostetaan, että tulevaisuuden työ on entistä vahvemmin oppimista. Meidän tulee yhdessä poistaa yksilö – ja organisaatiotasolla ajattelullisia ja rakenteellisia oppimisen esteitä mahdollisimman tehokkaasti, jotta menestymme. Tehdään tätä kimpassa.

Tommi Malinen

https://fi.linkedin.com/in/tommi-malinen

Tommi on Spring House Oy:n työnhaun valmentaja ja kouluttaja. Lisäksi Tommi on intohimoinen työelämän kehittäjä, hallintotieteen maisteri, Meaningful Work Finland ry:n perustaja, pesäpallomies ja lempääläläinen perheenisä.