Blogi

Miten päästää irti töistä lomalla?

Helposti, vastaa moni, mutta monelle totaalinen töistä irtautuminen loman ajaksi koituu suoranaiseksi haasteeksi vuodesta toiseen.

Kesän kynnyksellä iltapäivälehdet ja talousjulkaisut tarjoavat lukuisia vinkkejään tähän ongelmaan ja kertovat auliisti, minkä mittainen loma on optimaalinen töistä irrottautumiseen ja mitä sillä lomalla pitäisi tehdä, jotta työasiat eivät palaisi mieleen kesken kaiken. Eri tutkijat antavat keskusteluun oman panoksensa ja kasassa onkin läjä varmasti hyviä vinkkejä arjen ahdistuksesta irtautumiseen loman ajaksi.

Kuulostaa yksinkertaiselta; sen kun noudatat vinkkejä ja nautit lomasta. Mutta entä jos niistä töistä ei ”salaa” haluakaan edes päästää irti? Työnantajat edellyttävät työntekijöiltään yhä parempaa sitoutumisen astetta, toivovat työntekijöidensä olevan yrittäjähenkisiä ja samalla myös tarjoavat vapauksia toteuttaa työminää ja työskennellä jokaiselle itselleen sopivimmalla tahdilla. Meiltä ikään kuin odotetaan jo lähtöasetelmassa sitoutumista töihin myös perinteisen työajan ulkopuolella. Sitähän yrittäjähenkisyydelläkin rivien välistä myös tarkoitetaan: olet tavoitettavissa ja saatavilla muulloinkin kuin työajalla ja sitoutunut työhösi samalla tavalla kuin yrittäjä elinkeinoonsa.

Mitä tällaisessa tapauksessa sitten tapahtuu kun vuoden pisin breikki töistä siintää edessä ja lomalle olisi aika lampsia? Irti päästämisen vaikeutta. ”Luovuttamisen” pelkoa. Kontrollin menettämisen kauhua. Mitä vain, mikä kuvaa työhönsä sataprosenttisesti (ja ehkä enemmänkin) sitoutuneen ja vuoden muina 48:na viikkona töissä kiinni olevan tuntemuksia irti päästämisestä.

Joku voivottelee nyt, että herranjestas kun on ongelmat keksitty. Mutta tämä on monelle todellisuus, jossa he haluavatkin elää ja olla, ja jossa töistä irti päästäminen – edes muutamaksi viikoksi – saattaa tuntua inhottavalta ja epämiellyttävältä. Ja joilta irti päästämistä kuitenkin odotetaan, koska lomailla pitää niin kuin muutkin. Mutta jos niitä töitä tekisi sieltä laiturinkin nokasta ihan mielellään, onko totaalinen töistä irrottautuminen edes kovin tavoiteltava tila tällaiselle ihmiselle? Ehkäpä ei.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina