Työhyvinvointi

Miten merkityksellisyys näkyy työssä?

Työn merkityksellisyys voi ilmetä monin tavoin. Yhdelle se on varma toimeentulo, toiselle vapaus. Kysyimme lukijoiltamme, että miten merkityksellisyys ilmenee heidän työssään.

”Työ merkitsee minulle todella paljon, se määrittää paljon sitä kuka ja mikä olen, mitä pystyn itselleni ja perheelleni hankkimaan jne. Vaikka olen ollut työttömänä vasta kaksi kuukautta, tuntuu, että tilanne alkaa olla jo toivoton.”

”Työ merkitsee minulle itseni toteuttamista ja hyvän mielen tuomista muille. Minusta on tärkeä muistaa välillä että itsemme lisäksi elämme myös muita varten. Työ on elämän tarkoitus.”

”Työ merkitsee minulle ennen kaikkea toimeentuloa. Tärkeitä ovat myös onnistumisen kokemukset, tunne siitä, että voin olla hyödyksi sekä yhteisö.”

”Hyvinvointia, joukkoon kuulumista ja perheen toimeentulon turvaamista.”

”Se merkitsee tyydytystä saavutuksista, mutta aina ennen kaikkea elantoa, perheen turvaa myös vanhuuden varalle.”

”Työ merkitsee: ihmisarvoa, toimeentuloa, sosiaalisia suhteita ja yleensä sitä kaikkea sitä mitä normaali elämä vaatii - ei muuta.”

”Minulle työ on mahdollisuus toteuttaa unelmia, kehittyä ja luoda uutta, muuttaa maailmaa ja ihmisten elämiä. Paras työ ei saa odottelemaan viikonloppua, eikä edes tunnu työltä. Se on keino toteuttaa itseään, nautinnon lähde ja elämäntapa.”

”Elinehtoa.”

”Työ merkitsee toimeentuloa ja ryhmään kuuluvuutta. Potkut YT-prosessissa opettivat, että tekee juuri sen mitä vaaditaan, ei yhtään enempää työtä tai panostusta. Saavutukset haettakoon muualta.”

”Työ merkitsee minulle...

- toimeentuloa
- turvaa
- riippumattomuutta
- sosiaalista verkostoa
- mahdollisuuksia
- velvollisuuksia
- rajoitteita
- tavoitteita.”

”Työ on minulle vain palkka, ei sen kummempaa. En koe mitään suurta intohimoa tekemistäni kohtaan enkä koe olevani missään kutsumusammatissa.”

”Työ antaa elämälle tietyn rytmin ja rungon jonka ympärille on helppo kietoa muu elämä.”

”Olen ollut onnellisessa asemassa, että minulla on ollut useita hyviä työpaikkoja, jossa oppimiseen on panostettu ja jossa on ollut lukuisia hyviä esikuvia. Esimieheni ovat olleet kaikki erilaisia, mutta jokaisen toimintaa seuraamalla on voinut oppia paljon. Olen saanut kannustusta ja he ovat haastaneet ja laittaneet minua tiukalle. Siten olen oppinut. Toki eniten on kiinni itsestäni. Työ on minulle paitsi huima oppimismatka myös iso osa elämän sisältöä. Se on minulle haaste, se on onnistumista.”

”Työ antaa minulle tunteen, että kuulun jonnekin ja olen hyödyllinen. Töihin on kiva mennä, kun vastassa on mukavat työkaverit ja asiakkaat.”

”Olen kouluttautunut unelma-ammattiini, mutta en ole sattuneesta syystä saanut tehdä päivääkään tuon alan työtä. Olen siitä katkera. Niinpä olen vuosia tehnyt pienipalkkaista ja raskasta työtä, josta en ole ollut sen kummemmin kiinnostunut. Työtä teen siksi, että saisi laskut maksettua. Odotan aina viikonloppua, koska silloin saan elää ja tehdä asioita, joista pidän.”

”Työ merkitsee minulle hyvinkin paljon. Olen jo reilun vuoden ollut nykyisessä työpaikassani ja vielä vähintään vuoden loppuun asti työskentelen siellä. Toivottavasti saisin jatkaakin.”

”Mukava tehdä työtä jota osaan tehdä ja mitä tykkään tehdä, vaikka työ onkin melko yksinkertaista ja helppoa. Toisaalta helppo työ ei stressaa niin paljon kuin vastuullinen työ. Lisäksi nykyisen työni hyviin puoliin kuuluu myös uskomattoman hyvät ja huumorintajuiset työkaverit, jotka tykkäävät minusta ja arvostavat työpanostani.”

”Työ tuo myös sisältöä elämääni ja rytmittää arkeani, ei tarvitse yksin neljän seinän sisällä olla, saa tehdä jotain hyödyllistä. Ja on hienoa kertoa muillekin, millainen työpaikka minulla on. Naiset/tyttöystävä, vanhemmat, sukulaiset, yms. tykkäävät enemmän työtä tekevästä miehestä, kuin työttömästä jätkästä. Samalla työpaikkani saa ilmaista mainosta.”

”Työpaikka merkitsee minulle erittäin paljon, kuten vapaa-aikakin, mutta ilman työpaikkaa ei vapaa-aikaan tunnu vapaa-ajalta.”

”Työ on koko elämisen ehto.”

”Työ on minulle intohimo, haaste, onnistumista, kehittymistä, uuden oppimista, uuden antamista yritykselle ja työkavereille. Jokainen hetki on ainutlaatuinen ja haluan työssä ollessani antaa 110 % itsestäni iloa, ammattitaitoa, toisten kunnioitusta ja arvostusta unohtamatta.”

”Työ merkitsee rutiineja, itsensä kehittämistä, saavutuksia, virheistä oppimista, henkistä kasvua, sosiaalisia suhteita ja ammatillisen identiteetin muotoutumista.”

”Opettajana koen olevani osa yhteiskunnallista vaikuttamista, koen usein olevani merkityksellinen sekä yksilöllisesti nuorelle että laajemmalle yhteisölle.”

”Työ merkitsee minulle itsenäisyyttä, vapautta vaikuttaa omaan elämänlaatuun, ystäviä, sosiaalista verkostoa, iloa, mielekästä tekemistä arkeen ja hyödyllisyyden tunnetta.”

”Työ merkitsee turvallisuutta, vapautta ja ihmiset suhteita.”

”Työ merkitsee turvattua toimeentuloa. Tuloilla taas pääsee matkustamaan hyvällä omatunnolla: rehellisesti, omin avuin ansaittua iloa.”

”Työ on ollut nuoruudesta lähtien tärkeä osa elämääni. Olen saanut onnekseni tehdä töitä ammattitaitoisten ja välittävien ihmisten kanssa, jolloin on itsekin päässyt kehittymään työntekijänä. Asiakkailta on myös päässyt oppimaan paljon. Edelleen töihin lähtee aina hyvällä fiiliksellä ja pohtii miten oman osuutensa voisi tehdä vieläkin paremmin.”

”Työ on yksi kolmesta elämäni tärkeimmästä arvosta! Minulle on tärkeää tuntea itseni tarpeelliseksi ja työ on ollut yksi asia, jonka kautta sitä on voinut kokea.”

”Työ antaa elämään sisältöä ja luo rytmiä. Parhaimmillaan työ saa tekijänsä kokemaan itsensä arvokkaaksi, arvostetuksi ja tärkeäksi. Töistä löytyy uusia kontakteja ja joskus jopa ihan sydänystäviäkin.”

”Työ merkitsee minulle elannon lisäksi osaamiseni hyödyntämistä ja sitä kautta itseni toteuttamista.”

”Jouduin 2,5 vuotta sitten vakaviin terveysongelmiin, menetin työpaikan, asunnon, monia ystäviä, ja terveys reistaili vielä pitkään sen jälkeen. Olin kaksi vuotta työttömänä, ja tunsin että olin menettänyt kaiken, minulla ei ollut enää mitään mitä odottaa ja toivoa. Mietin onko mitään järkeä olla edes elossa. Sitten yksi asia tapahtui, pian toinen ja kolmas, ja kuin ihmeen ja kaupalla minulla on nyt tänä päivänä kaikki mitä menetin, ja jopa enemmän: uusi asunto, työpaikka, ihmissuhteet ovat palanneet, sanalla sanoen: sain elämäni takaisin! Olen nyt paljon tyytyväisempi elämääni kuin ennen kuin kaikki vaikeudet alkoivat, osaan nyt olla kiitollinen jokaisesta päivästä kun saan mennä töihin, ja jokaisesta päivästä kun saan mennä töiden jälkeen omaan kotiin. Toivon, että en koskaan unohda sitä oppia minkä vaikeudet minulle opettivat: ole kiitollinen jokaisesta päivästä ja jokaisesta "itsestään selvästä" asiasta mitä sinulla on.”

”Työ merkitsee minulle toimeentulon ohella elämän rytmittämistä, turvallisuutta, yhteistyötä ihmisten kanssa, jotka on tuntenut jo pitkän uran. Vaikuttamisen mahdollisuutta ja oman työpanoksen antamista. En osaisi olla ilman työtä vasta kuin ansaitulla eläkkeellä.”

“Työ antaa toimeentulon ja merkityksellisyyttä elämään sekä ihmissuhteita.”

”Toimeentuloa ja elämää ilman taloudellisia paineita.”

”Työ on yksi ihmisen elämän tärkeimmistä osa-alueista. Työskentelen hankkiakseni itselleni toimeentulon ja täytän tällä tavalla oikeuteni ja velvollisuuteni ihanassa suomalaisessa yhteiskunnassa sen rakentamiseksi.”

”Työ merkitsee minulle itseni kehittämistä omalla alallani. Uusia oivalluksia ja onnistumisen hetkiä. Sosiaalisten taitojen ylläpitämistä ja tiimin jäsenenä olemista. Itseni eteenpäin viemistä ja toisten auttamista.”

”Työ merkitsee minulle sosiaalista kanssakäymistä ihmisten kanssa. Se pitää minut virkeänä. Vapaalla on mukava olla kun välillä käy töissä. En tee kuitenkaan työtä työn vuoksi vaan siksi että voin olla hyvä urallani ja auttaa ja välittää ihmisistä. Koen että teen merkityksellistä työtä ja voin olla avuksi muille ihmisille. Se on tärkeintä. Pidän siitä mitä teen, työ ei saa olla pakkopullaa.”

”Työelämässä 35 vuotta olleena voin todeta, että työ antaa elämään rahallisen korvauksen lisäksi sisältöä, tarkoitusta ja rytmitystä. Nyt etenkin kun olen kohta kuukauden tehnyt työtä kotona (jalka kipsissä) niin sen merkityksen huomaa entistäkin paremmin, ei "nuppi" olisi kestänyt ellen olisi saanut konetta kotiin ja päässyt tekemään töitä. Etenkin sosiaalinen verkosto, joka puuttuu näin kotosalla ollessa, on tärkeä! Ja myös muutamat YT-neuvottelut läpikäyneenä olen huomannut työn merkityksen, etenkin ensimmäisellä kerralla kun kuulin työn loppumisesta, tuntui että pohja putosi elämältä täysin ja oli täysin arvoton ihmisenä, sitä jotenkin mittaa omaa arvoansa työn kautta. Mutta ihanaa kun on saanut tehdä työtä, olen ollut onnekas!”

”Työ rytmittää elämää ja luo mielestäni tarpeellisen rutiinin, jolloin vapaa-ajasta osaa nauttia enemmän, vaikka toki työkin on mieluista.”

”Työ merkitsee paljon. Olen tyhjä ilman merkitystä eli halu kuulua johonkin on tärkeää minulle. Raha helpottaa elämää.”

”Työ merkitsee minulle paljon. Se on suuri osa itseni toteuttamista.”

“Taloudellista turvaa, kuulumista johonkin, itsensä toteuttamista ja kehittämistä.”

”Työ tuo elämään mielekkyyttä ja tunnetta tarpeellisuudesta. Lisäksi se on toimeentulon lähde.”

”Aiemmin työ merkitsi minulle sitä, että voin toteuttaa itseäni. Haaveilin siitä, että saisin aikaan jotain merkittävää. Sitten tulin irtisanotuksi, ja se otti tosi koville. Sen jälkeen olen ajatellut, että teen työtä vain rahan takia. On turvallisempaa etsiä kiksejä ja toteuttaa itseään vapaa-ajalla. En suostu vetämään vieteriä liian tiukalle enää minkään työn takia. Työ voi olla kivaa, tai ihan ok. Tylsä tehdastyö voisi olla melkein parasta.”

”Työ on iso osa identiteettiäni. Pitkälti sen myötä olen mitä olen ja sen avulla olen rakentanut valtaosan sosiaalisesta verkostostani.”

”Työ on minulle elämän tarkoitus ja teen työtä hankkiakseni toimeentulon itselleni ja perheelleni. Teen työtäni iloiten ja onnellisena.”