Työllisyysnäkymät

Miten luovia työelämän muutoksessa?

19.1.2016 klo 12:22

Työelämän pätkäsuhdeviidakossa on kuljettava leuka pystyssä kohti epävarmuutta ja luotettava yrittäjähenkiseen viehätysvoimaansa. Intotalon yrittäjävalmentaja Ollis Leppänen kertoo nyt miten.

Työelämä muuttuu niin, ettei hyväkään koulutus enää takaa varmaa työpaikkaa. Osaamisen lisäksi tarvitaan yrittäjähenkisyyttä, vuorovaikutustaitoa ja kykyä itsensä markkinointiin. Monella alalla ura on ajateltava kokonaan uusiksi. Kuulostaa kovin tutulta. Työelämän muutosta käsitteleviä mantroja suotavat nyt kilpaa niin tutkijat, asiantuntijat kuin politiikotkin, mutta mitä tehdä, jos neuvot innostuksen sijaan vain ahdistavat?

– Jos ihminen on vuosia rakentanut uraansa tietyllä alalla ja yhtäkkiä työt katoavat, voi olo alkuun tuntua toivottomalta, kainuulainen yrittäjävalmentaja Ollis Leppänen sanoo.

Hän kohtaa työssään paljon irtisanottuja, työelämänsä risteyskohdassa olevia ihmisiä, jotka eivät vielä ole löytäneet uutta suuntaansa. Tavoitteena on auttaa heitä kartoittamaan osaamistaan ja miettimään, missä kaikkialla sitä voisi hyödyntää.

– Alussa tärkeintä on lähteä liikkeelle, sillä yksin murehtiessa ongelmat vain monimutkaistuvat. On hyvä, jos juttuseuraksi löytyy joku joka on ollut samassa tilanteessa.

Leppäsen mukaan työelämän muutoksessa ei niinkään ole kyse hypystä uuteen ja tuntemattomaan vaan paluusta entiseen. Hän muistuttaa, kuinka ennen sotia työtä tehtiin pelloilla, metsissä, maatiloissa ja tehtaissa sen mukaan, mitä milloinkin oli tarjolla.

Verkostointia suosituksilla

Valmentajan mukaan asenteet työelämää ja työnhakua suhteen ovat kuitenkin jo selvästi muuttuneet, mikä näkyy esimerkiksi työnhakublogien lisääntymisenä.

– Englannin kielessä on hyvä termi ”between jobs”, joka tarkoittaa elämäntilannetta töiden välissä. On parempi puhua uusien haasteiden etsimisestä kun työttömyydestä. Jos ajatuksen sisäistää syvemmin kun vain ilmaisuna, se antaa ryhtiä elämään. Sen sijaan, että tilannettaan häpeäisi ja salailisi, kannattaa siitä kertoa mahdollisimman monelle.

Tähän Leppäsellä onkin kätevä metodi. Valitse tuttavapiiristäsi kolme ihmistä, joihin luotat ja jotka tuntevat sinut. Kysy heiltä, mitä heidän mielestään voisit lähteä tekemään ja kenelle voisit käydä esittäytymässä. Suositusten avulla pääset helpommin lähestymään potentiaalisia työnantajiasi. Jos kontaktillasi ei tuolloin ole mitään tarjolla, voit kysyä, tietäisikö hän, kenen puoleen kääntyä.

Parempi tehdä kuin jahkailla

Yrittäjäksi Leppänen päätyi jo parikymppisenä, vaikka niin ei pitänyt käydä. Sen sijaan hänestä piti tulla arkkitehti. Valinta oli selviö vielä lukiossa, ennen kun hän innostui järjestämään tapahtumia ja huomasi olevansa enemmän tekijätyyppiä. Pian aikaansaavaa nuorta miestä alettiin pyytää avuksi eri rientoihin ja Leppänen päätyi järjestämään niin risteilyjä kuin hip hopille omistautunutta Pipefest-festivaaliakin.

– En varmasti ollut joukon osaavin tai paras tekijä, mutta olin aina valmis tarttumaan töihin. Monet asiat opin matkan varrella.

Siksi Leppänen painottaa valmennettavilleen usein, ettei tietyn ammatin harjoittaminen tarkoita, ettei tilaisuuden tullen voisi tehdä myös jotain muuta. On myös varsin ok tehdä yhtä työtä talvisin ja kesällä toista.

– On aina parempi innostua ja tarttua toimeen kun jäädä jahkailemaan, onko ala tai suunta varmasti oikea.

Tekemällä ja kokeilemalla myös oman osaamisen laajuutta on helpompi selvittää.

– Monilla aloilla, kuten esimerkiksi paperiteollisuudessa tai it-bisneksessä, asiakas on niin etäällä tekemisestä, että työntekijän on vaikea nähdä, mikä hänen osaamisessaan on se, josta ollaan valmiita maksamaan. Työnhaussa ja itsensä markkinoinnissa on vahvoilla, jos osaa poimia osaamisestaan asiat, jotka ovat yrityksen asiakkaiden kannalta olennaisia.

Yrittäjäasenne on kokeilemista

Vaikka pätkätyö sitten olisikin ajatuksena ok, mitä tehdä siihen liittyvälle jatkuvalle epävarmuudelle?

Leppänen vakuuttaa, että epävarmuuden tunteita tulee aina ja ikuisesti. Tunne johtuu siitä, että asioiden odottaa menevän tietyllä tavalla, mutta kaikkea ei kuitenkaan voi hallita. Tärkein keino tunteen hallitsemiseksi on työskennellä mahdollisimman ahkerasti päämääränsä saavuttamiseksi.

– Mielestäni suomen kielen sana yrittäjä kiteyttää asiasta kaiken olennaisen. Yrittäjäasenteeseen kuuluu, että kokeillaan jotain ja jos epäonnistutaan, yritetään uudelleen. Yrittäjä hyväksyy sen, että välillä tielle osuu myös heikkoja hetkiä. Tärkeintä on, ettei niiden anna lamauttaa.

Anna Väre