Työllisyysnäkymät

Miten korona vaikuttaa työelämään?

Koronan myötä syntynyt poikkeustilanne järisyttää koko maailmaa ja suomalaista yhteiskuntaa. Miten se vaikuttaa rekrytointeihin ja työelämään?

Koronapandemian aikana monella käy mielessä yritysten ja työpaikkojen säilyminen. Kaikilla on varmasti yhteinen tavoite; saada virus hallintaan ja pystyä säilyttämään ihmisten työpaikat. Nyt jos koskaan tarvitaan yhteistyötä, joustavuutta ja luovia ratkaisuja.

Selvää kuitenkin on, että kevään 2020 aikana rekrytoinnit voivat vaihtua monessa paikassa lomautuksiin – mutta yhdessä toimien voidaan nousta koko yhteiskuntaa vavisuttavasta poikkeustilanteesta kunnialla. Mitään varmaa epidemian aiheuttamasta vaikutuksesta työllisyyteen ei tässä tilanteessa kuitenkaan voida sanoa. Tilanne on epävarma ja elää päivittäin.

– Tällä hetkellä kaiken tekemisen tavoitteena on suojata henkilöstöä tartunnoilta ja varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus. Meillä tämä tarkoittaa sitä, että teemme nyt etätöitä kaikissa niissä tehtävissä, missä se on mahdollista. Kokoukset ja tapaamiset järjestetään online-tilassa. Esimiesten rooli korostuu johtamisessa ja viestinnässä niin, että tiimin fokus ja hyvä tekemisen meininki säilyvät. Olemme myös lisänneet yleistä viestintää ja ohjeistuksia tässä kaikille uudessa tilanteessa, henkilöstöjohtaja Päivi Leskinen Sanoma Media Finlandilta sanoo.

Miten yksittäisenä työntekijänä voi varautua koronavirukseen?

Jokainen voi varautua seuraamalla aktiivisesti viranomaisten ohjeistusta ja työnantajaliittojen yhteisiä käytäntöjä tilanteen edetessä.

– Työnantajana viestimme  asioista säännöllisesti. Koronavirusta voidaan torjua pitämällä huolta hyvästä hygieniasta ja suositelluista toimintatavoista sekä noudattamalla esimiehen ohjeistuksia oman tiimin käytännöistä. Tällaisessa poikkeustilanteessa kannattaa olla myös aktiivinen ja avoin uusille tilanteille sekä  oppimisen mahdollisuuksille, Päivi Leskinen sanoo.

– Hallituksen avainministerit, pää-, valtiovarain- ja elinkeinoministeri ovat toimineet perustellusti luoden rauhoittavaa ilmapiiriä, mutta tuoden selvästi esiin valtion kyvyn ja halun selvittää viruksen vaikutuksia talouteen ja hyvinvointiin. EK:ssa haluamme tukea tätä toimintaa, onpa se tiedon hankkimista, tiedon välittämistä omille jäsenillemme tai mitä tahansa muuta tarvittavaa yhteistyötä. Nyt on aika yhdessä etsiä ratkaisuja, jotta vahingot jäisivät mahdollisimman vähäisiksi, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo kirjoituksessaan Elinkeinoelämän keskusliiton nettisivuilla.

Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta.

Koska korona on julistettu globaaliksi pandemiaksi ja sen ennakoidaan leviävän edelleen lähipäivinä ja -viikkoina myös Suomessa, EK suosittelee yritysten päivittävän omat varautumissuunnitelmansa viimeistään nyt.

Tässä muutamia käytännön toimenpiteitä joiden avulla koronavirukseen kannattaa varautua yrityksissä:

  1. Tärkein asia viruksen leviämisen estämisessä on hyvä käsihygienia. Yritysten on syytä muistuttaa henkilöstöään huolellisesta käsihygieniasta. Tällä hetkellä ehtii vielä ottaa myös kausi-influenssarokotteen.
  2. Yritysten on hyvä ohjeistaa henkilöstönsä siitä, miten oireita saaneiden halutaan käyttäytyvän. Yrityksiä suositellaan ottamaan ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntö käyttöön epidemia-aikana.
  3. Jos sinulle tulee flunssan oireita, jää kotiin, kunnes oireita ei enää ole. Ole yhteydessä puhelimitse tai chatilla julkiseen terveydenhuoltoon VAIN, jos oireet ovat voimakkaat. Ole tarvittaessa yhteydessä omaan työterveyshuoltoosi puhelimitse tai chatilla.

Muutenkin hankalassa epidemiatilanteessa on suosittava etätyötä mahdollisuuksien mukaan.

Jos työntekijä asetetaan viranomaisen määräämään karanteeniin eikä hän pysty tekemään työtään, palkanmaksuvelvollisuus on hyvä selvittää työnantajan omasta toimialaliitosta. Työntekijän ja työnantajan oikeudesta tartuntatautilain mukaiseen tartuntatautipäivärahaan löytyy tietoja Kelan nettisivuilta.

Vaikea tilanne tuo monia haasteita

Koronavirus aiheuttaa äkillisiä taloudellisia haasteita useille yrityksille ja toimialoille. Mikäli työnantajalle syntyy tarve lomauttaa työntekijöitään koronaviruksen liiketoimintaan kohdistuvien vaikutusten vuoksi, lisätietoja asiassa antaa työnantajan oma toimialaliitto.

Yritysten on syytä seurata tilanteen kehittymistä päivittäin ja päivittää varautumisensa tasoa tilanteen kehittymisen ja viranomaisohjeistuksen muutosten mukaisesti. Suomessa terveydellisestä viranomaisohjeistuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Koronavirustaudin oirearvion voi tehdä Omaolo.fi:ssä 

Sähköiseen Omaolo.fi-verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely.

Koronavirus-asioille on avattu valtionhallinnon organisoima valtakunnallinen puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535. 

 

Lähteet: EK, Yle ja Duodecim.