Blogi

Miten hyvin tunnet alaisesi?

11.9.2017 klo 7:00

Esimiestyötä on juuri niin monenlaista kuin on esimiehiäkin, mutta ainakin yksi asia helpottaa tehtävässä onnistumista – tai päinvastoin edesauttaa epäonnistumista: työntekijöiden tunteminen.

Oletko koskaan kuullut hyvästä esimiehestä, joka ei tunne ihmisiä, jotka hänelle työskentelevät? En tarkoita, että jokaisen tiimiläisen kissojen nimet ja perheen harrastukset tulisi tietää (jotkut hanskaavat kyllä tämänkin), vaan nyt teroitan nimenomaan työntekijöiden tuntemista. Mitä he osaavat, missä haluavat kehittyä ja mikä saa heissä aikaan onnistumisen tunteita? Miten he työskentelevät mieluiten ja minkälainen johtamistyyli kullekin sopii?

Olen liian usein törmännyt – ja törmään koko ajan – esimiehiin, joille tiimiläiset ovat vain soluja excelissä ja huonosti kartoitettujen taitojen summa. Joko esimiehillä on niin kiire ja vastuu painaa, etteivät he yksinkertaisesti ehdi tai koe tarpeelliseksi ehtiä ottaa aikaa työntekijöidensä taitoihin, osaamiseen ja sen kehittämisen perehtymiseen. Tämä on hämmentävää, sillä juuri niistähän koko tiimin menestys on kiinni – ja tietysti siitä, miten tiimi toimii yhteen. On kuitenkin lähtökohtaisesti helpompi onnistua tiiminä, jos kaikki tietävät mitä muut tekevät ja miksi, vaikka henkilökemiat eivät täysin mätsäisikään.

Etenkin esimiesten vaihtuessa on kiinnostavaa seurata, miten uusi esimies ottaa tiiminsä, ja mitä hän vastapainoksi antaa itsestään. Jos alkuun ei esitetä oikeita kysymyksiä ja anneta tiimin kertoa itsestään, alku voi alkaa hyvinkin takkuisesti. Innokas tiiminvetäjä ehkä näkee edessään vain maalin, johon ollaan juoksemassa, mutta ei vaivaudu tarkistamaan, kenen kanssa maaliin olisi päästävä ja miten se ylipäätään onnistuu olemassa olevalla miehityksellä.

Törmäsin jonkin aikaa sitten tutkimukseen, jossa kerrottiin asiantuntijatyössä työskentelevien irtisanoutuvan ja etsiytyvän uusiin töihin suurimmaksi osaksi huonon esimiestyön takia. Vaikka työ muuten voisi olla kiinnostavaa ja motivoivaa, sabotoi huono esimiestyö monen unelmatyön. Panostetaanko esimiestyön kehittämiseen sitten riittävästi? Entä jaetaanko esimiestyön vastuu liian heppoisin perustein organisaatioiden sisällä – työssään hyvä asiantuntija ei automaattisesti ole hyvä esimies tai johtaja. Testataanko ja koulutetaanko esimiehiä riittävästi ja saavatko he tarvitsemaansa tukea vaativassa työssään?

Miten sinun työpaikallasi panostetaan esimiestyöhön? Entä oletko itse tyytyväinen omaan esimieheesi?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Lue aiempia Työkyöpeli-blogeja