Työllisyysnäkymät

Miten edetä uralla, jos ei halua esihenkilöksi? Vastaus on horisontaalinen urakehitys

Horisontaalinen urakehitys.

Haluatko edetä urallasi, mutta pomon hommat eivät houkuttele? Kokosimme tähän muutaman oivalluksen horisontaalisesta urakehityksestä.

Hyvä asiantuntija on harvoin hyvä esihenkilö. Kaikille ihmisten johtaminen ei yksinkertaisesti sovi, eikä johtaminen kaikkia edes kiinnosta.

Tästä huolimatta suoraviivaisesti ylöspäin suuntautuva urapolku nähdään monilla työpaikoilla luontevana vaihtoehtona. Onneksi vertikaalinen urakehitys ei ole ainoa vaihtoehto edetä uralla!

Horisontaalinen urakehitys voi olla juuri sinun juttusi

Oletko parhaimmillasi, kun tsemppaat muita parhaisiin suorituksiinsa, kun taulukoit lomia ja selvittelet sairauspoissaoloja tai tiimiläisten kärhämiä?

Täsmäävätkö nämä yhdeksän hyvän esihenkilön tuntomerkkiä sinuun?

Jos et tunnista itseäsi näistä kuvauksista, harkitse horisontaalista urakehitystä seuraavaksi askeleeksi urallasi.

Horisontaalinen urakehitys on mahdollisuutesi syventää tai laajentaa osaamista

Horisontaalinen urakehitys voi tarkoittaa esimerkiksi osaamisen syventämistä ja huippuasiantuntijaksi kasvamista tietyssä työssä.

Toisaalta horisontaalinen urakehitys voi olla myös osaamisen laajentamista johonkin aivan uuteen suuntaan.

Lue myös: Näin toteutat radikaalin uramuutoksen: ammattimentorin 5 rohkaisevaa neuvoa

Horisontaalisesti uralla edetessä ei siis tarvitse aina edetä vaativampiin hommiin. Olennaisempaa on päästä uudenlaisiin työtehtäviin kehittämään osaamistaan oman alansa ammattilaisena.

Horisontaalinen urakehitys alkaa, kun tunnistat omat toiveesi

Ei välttämättä ole helppoa kieltäytyä, jos työnantaja tarjoaa sinulle esihenkilön pestiä. Mutta kannattaako ryhtyä pomoksi vain, koska joku toinen odottaa sitä sinulta?

Ei välttämättä ole kivutonta myöskään kertoa muille, ettet itse asiassa kaipaa edes vaativampia tehtäviä. Ryhtyisitkö vaativampiin tehtäviin vain, koska muut odottavat sitä sinulta?

Mahdollisuus horisontaaliseen urakehitykseen alkaa siitä hetkestä, kun tunnistat omat työhön liittyvät toiveesi ja alat hakeutua niitä vastaaviin tehtäviin. Keskity siis miettimään, mikä tekee sinut itsesi onnelliseksi, millaisia töitä haluat tehdä, ja millaisessa roolissa pääset useimmin käyttämään omia vahvuuksiasi.

Lue myös: Työkierto kehittää osaamista

Jos toivot horisontaalista urakehitystä, keskity miettimään omia urahaaveitasi. Unohda, mitä muut ajattelevat siitä, että et etene urallasi suoraviivaisesti ylöspäin.

Jos työyhteisösi kannustaa sinua ottamaan esihenkilötehtävät vastaan, ota kannustus tosissasi – aivan erityisesti, jos olet taipuvainen vähättelemään omia kykyjäsi. Tee kuitenkin uraasi koskevat päätökset itse.

Lue myös: Valmistaudu tulevaisuuden työelämään nyt – 3 tärkeää työelämätaitoa

Jos nykyinen työpaikkasi ei pysty tarjoamaan mieleisiä horisontaalisen urakehityksen mahdollisuuksia, katso, odotetaanko osaamistasi jossakin toisaalla.