Blogi

Mitä yhteistä on sinkulla ja työnhakijalla?

Blogi

No, ainakin se, että molemmat pääsääntöisesti yrittävät tehdä vaikutuksen ensitreffien vastapuoleen, joka työnhakijan kohdalla on luonnollisesti potentiaalinen työnantaja.

Lisäksi molemmissa vaikutuksen tekeminen uuteen tuttavuuteen aloitetaan nykyään yhä useammin verkossa tai mobiilissa, jossa totuutta voi vielä sopivasti silotella omaksi edukseen. Esiin voi tuoda ne parhaat puolet ja ominaisuudet, vähemmälle huomiolle jättää taas ne epäedullisemmat.

Itse ensitapaamisessa taas realismi astuu kuvioihin: pelaavatko kemiat yhteen, puhummeko samaa kieltä, entä kohtaavatko arvomaailmamme? Ensitapaaminen voi molemmissa tapauksissa olla osapuolista riippuen hapuilevan tunnusteleva, työhaastattelumaisen jämäkkä tai ihan vaan rento ja luonteva juttutuokio.

Molemmissa kuitenkin on yksi ominaispiirre yli muiden: vastapuoleen halutaan tehdä vaikutus – siitä huolimatta, kiinnostaako toisen seura pidemmän päälle tai ei. Ensitapaamisesta on toivottua poistua edes henkisenä voittajana jos ei muuta. Siksi myös tietyt kliseisetkin treffailun piirteet toistuvat myös työnhaussa: omia hyviä ominaisuuksia korostetaan ehkä liikaakin, esitetään vaikeasti tavoiteltavaa (on mulla muitakin ottajia, kuulkaas) ja varmistetaan, että vastapuoli ymmärtää edellisen suhteen päättyneen omasta aloitteesta (muahan ei jätetty, vaan itse lähdin).

Ensitapaamista joko seuraa – molempien yhteisestä halusta – toinen tapaaminen tai sitten pillit laitetaan suosiolla pussiin: ei toiminut. Vähän samalla tavalla kuin ensitreffeiltä odotetaan ”sen kipinän” syttymistä, myös työhaastattelussa työnhakijan ja –antajan välille kaivataan sitä jotain, jotta juttua on mielekästä jatkaa myöhemminkin.

Ei mikään ihme, että työhaastattelua usein verrataankin sokkotreffeihin. Treffailun jatkumossa tosin harvemmin heti parin tapaamisen jälkeen päädytään suoraan vanhempien (lue: ylemmän johdon) pakeille saati ryhmätreffeille, kuten työnhaussa.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina