Työuran alussa

Mitä opit kesätyössä?

Kysyimme lukijoiltamme, mitä kesätyö heille merkitsee ja mitä se on opettanut?

Kesätyö = vapautta ja itsenäisyyttä

”Kesätyö merkitsee minulle vapautta ja itsenäisyyttä. Kesätyö opetti minulle rohkeutta ja ihmisten kohtaamista tasavertaisesti - ja konkreettista tekemistä, kuten kassakoneen käyttöä, rahan käsittelyä, ohjeiden vastaanottamista ja sisäistämistä. Ruoanlaittoa, jäätelötötteröiden tekemistä, pahoittelua jos jokin meni pieleen (oman epäonnistumisen kohtaamista ja siitä oppimista!) Myös nöyryyttä, rutiinien sietämistä, ennakkoluulottomuutta uusia asioita kohtaan, uskoa siihen, että voin oppia uusia asioita. Myös kiitollisuutta, sillä sain paljon hyvää, kannustavaa palautetta.”

Kesätyöt ovat opettaneet minulle ihmisten erilaisuuden kohtaamisen sekä työtovereiden että asiakkaiden muodossa.”

”Ensimmäinen kesätyöni oli henkilökohtaisena avustajana. Tein lomasijaisuuksia. Opin arvostamaan omaa elämääni enemmän nähdessäni toisen jatkuvan avun tarpeen. Henkilökohtaisena avustajana sitä oppii todenteolla laittamaan työnantajan tarpeet omien edelle.”

”Aloitin  kesätyöläisenä varastossa, jossa työskentelin noin kolme kuukautta. Tämän jälkeen sain vakituisen työpaikan mekaanikkona. Olin hyvin onnellinen, että työttömyys oli vihdoin loppunut. Työssäkäynti ja säännöllinen rytmi palkitsee niin monella tavalla; arkea on helpompi kontrolloida ja elämästä saa paljon enemmän irti.”

”Olin aikoinaan huoltoasemalla töissä. Työ oli multitaskauksen huipentuma: vastuualueinani olivat kahvila, myymälä, ravintolan pöytien siivoaminen, tarjoilu, Veikkauksen kone, kuormien purku, hodareiden yms. pikkupurtavan paistaminen sekä miljoona muuta asiaa. Tärkeä opetus oli, että mokatakin saa - ja kaikki mokaavat joskus. Leipä saattoi unohtua grilliin ja vasta palaneen haju muistutti siitä, eikä kenenkään maailma romahtanut. Kassan laskemisessa väsynein silmin sattui välillä virheitä, mutta sitten vain juotiin yksi energiajuoma lisää, laskettiin kaikki kolikot uudestaan ja lähdettiin kotiin pikkuisen suunniteltua myöhemmin.”

Kesätyö = asennetta ja vuorovaikutustaitoja

”Hyvällä asenteella ja suhtautumisella työtehtäviin voi päästä tekemään muutakin kuin vain kesätyöläisen hanttihommia. Kertyvä osaaminen ja koulutus nostavat lähtötasoa ja helpottavat edelleen parempien hommien saamista.”

”Opin ensimmäisellä kesänä kun olin töissä, että raha todellakin pitää ansaita eikä äidin pussista kaikkea ostella. Opin myös myöhemmin mitä työelämä todella on.”

”Kesätyö opetti itsenäisyyttä.”

”Kesätyö kokemuksista oli todella paljon apua sen tunnistamisessa mitä "oikeasti" halusi tehdä työkseen.”

”Olen ollut kesätöissä 15-vuotiaasta saakka. Kesätyö oli tärkeää erityisesti kun kaveritkin olivat töissä. Opin ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja. Raha oli plussaa muttei varsinainen syy mennä töihin.”

Kesätyö = rahaa ja mielekästä tekemistä

”Kesätyö merkkaa minulle rahaa, ja mielekästä hommaa osaksi kesää. Kyllä maistuvat lomapäivät hyviltä, kun oli takana linjastolla ahertamista.”

”Kesätyö merkitsee rahan tuloa. Työtä tehdessä on osa yhteiskuntaa, kun maksaa verot ja kerryttää tulevaa eläkettä.”

”Kauan sitten: verottaja ei ollut saanut kesätyönantajalta tietojani. Onneksi olin säilyttänyt työnantajan käsin tekemät ns. tilinauhat ja laittanut kalenteriin työajat. Nämä riittivät verottajalle minun osaltani ja he kertoivat, että minulla ei ole huolta, he hoitavat loput. Asiat sujuivat lopulta ihan hyvin, ja olen vastakin muistanut säilyttää paperit.”

“Kesätöistä saa kokemusta, näkemystä, kasvamista, oppia vastuunotosta ja työelämän pelisäännöistä, tienestiä, jalkaa oven väliin. Hyvällä tuurilla ystäviäkin. Omat kokemukseni ovat positiivisia, ja kohta on vuorossa oman jälkikasvun ohjaaminen näissä asioissa.”

”Olin nuorena ollessa usein kesätöissä erilaisissa yrityksissä harjoittelijana ja kesälomasijaisena. Työ opetti minulle hyvin paljon sosiaalisuutta ja kykyä olla yhteistyössä eri-ikäisten ja erilaisten henkilöiden kanssa. Kesätyöt jäivät hyvin muistiini ihanina jaksoina elämässä.”

Kesätyö = auttamista ja kärsivällisyyttä

”Tein aikanaan kesätöitä osa-aikaisena myyjänä lehtitalossa. Se työ opetti, että pitää olla kärsivällinen ja odottaa tilauksia, kyllä ne viimein sieltä tulevat.”

”Ylioppilaskevääni jälkeen sain kesätyöpaikan kaupungin hoivakodista hoitajaharjoittelijana. Toimenkuvaani kuului asukkaiden auttaminen pukeutumisessa, syömisessä, liikkumisessa sisällä ja ulkona. Työhöni kuului myös asukkaiden kanssa seurustelu muun muassa lukeminen tai ihan vaan keskustelu. Tapasin työssäni mielenkiintoisia persoonia ja opin ymmärtämään jollain pienellä tavalla myös toisten erilaista elämänkohtaloa, kaikki asukkaat eivät olleet iäkkäitä vaan siellä saattoi asua myös nuorempia esim. onnettomuuksissa liikuntakykynsä menettäneitä henkilöitä. Paitsi empatiaa, opin tuossa työssä myös työelämän perustaitoja kuten täsmällisyyttä ja kykyä toimia sääntöjen mukaan sekä työyhteisössä toimimista. Oli upeaa saada työskennellä eri-ikäisten ja -taustaisten ihmisten kanssa.”

”Olen ollut onnekas, kun olen saanut tehdä monenlaisia kesätöitä hyvin nuoresta saakka. Jokainen työpaikka on opettanut vastuuta ja sosiaalisuutta sekä arvostamaan työntekoa.”

Kesätyö = ajankulua ja hyviä kontakteja

”Kesätyö merkitsee letkeää ajankulua hyvässä porukassa. Sisällä ja ulkotöissä.”

”Kesätyö merkitsee minulle iloa, sankaruutta, auttavaa kättä erilaisissa tilanteissa, auttamisen iloa ja ennen kaikkea turvallisuutta ensimmäiseen nuoren lapsen työhön. Oikea työ alkaa kesätöistä. Se auttaa pääsemään eteenpäin elämässä ja auttaa tajuamaan työn merkityksen. Joka vaiheessa kesätyö antaa uuden kuvan kyseisestä työstä ja antaa avaimet elämään.”

”Kesätyö opetti vastuuntuntoa ja teki kyllä enemmän aikuiseksi kuin esimerkiksi armeija.”

”Olen kesätöissä vaneritehtaassa. Työ on opettanut minulle täsmällisyyttä ja huolellisuutta. Samoin työn arvostusta.”

”Kesätyö merkitsee minulle paljon: cv:n uusi merkintä, uusia työkokemuksia ja uusia ystäviä sekä vahvuuksien vahvistamista - ja kenties uusien vahvuuksien saamista ja sitä kautta itsevarmuutta lisää. Lisätienestiä opiskelijalle, jolla ei koskaan ole liikaa rahaa ja tuloilla saa kuitattua ylimääräisiä menoja.”

”Perheen teinillä oli oikein hankala murrosiän vaihe 15-16 vuotiaana, mutta 16-kesäisenä tehty kesätyörupeama kasvatti häntä harppauksella eteenpäin. Riitely vähentyi ja asioista keskustelu vanhempien kanssa onnistui kesän jälkeen paremmin. Nuoren itseluottamus koheni huimasti.”

Kesätyö = työelämän pelisääntöjä ja ihmissuhdetaitoja

”Kesätyöt opettavat vastuullisuutta ja kurinalaisuutta, työelämän pelisääntöjä ja ihmissuhdetaitoja. Eri aloilta saa hyödyllistä kokemusta ja ammattitaitoa. Jos tekee virheitä, ne kannattaa pitää mielessä tulevaisuudessa ja ottaa opiksi. Harjoitus tekee mestarin!”

”Kesätyö opetti aikanaan sen, että jos työnantaja sanoo, että hakee kello 5 töihin, niin selvitä onko se kello 5 aamulla vai iltapäivällä. Itse nukuin kello viisi aamulla, kun mansikkatyöt alkoivat eikä 16-vuotiaalle ollut selvää, että milloin mansikoita poimitaan.”

”Olin Kaukomarkkinoilla auton apumiehenä (poikana) kesätöissä v.-74 ja -75. Jaoimme silmälasien linssejä pitkin pääkaupunkiseutua ja varsinkin Helsinkiä. Optikkoliikkeitä oli silloin joka nurkalla. Pääkaupungin osoitteet tulivat erittäin tutuiksi. Tästä oli ja on ollut myöhemmin todella paljon hyötyä. Vieläkään ei tarvitse miettiä missä on Annankatu tai Malminrinne tms.”

“Kesätyöt merkitsivät aikoinaan minulle melko paljon - ja näin jälkeenpäin tuntuu, että niiden merkitys vain kasvaa. Oli todella hienoa saada itse omin kätösin hankittua rahaa ja testata muutenkin, minkälaista työtä haluaa tehdä vaikkapa sitten ihan elämäntyönään.”

Kesätyö = erilaisia työnantajia ja kokemuksia työstä

”Uskon, että kesätyöt ikkunanpesijänä, nurmikonleikkaajana jne. kasvattivat työntekijänä tarttumaan aina ennakkoluulottomasti työhön kuin työhön, turhaan mitään pois rajaamatta.”

”Kesätyöllä voi saada jalan oven väliin. Sen avulla voit saada pidempiaikaisen työpaikan tai ainakin loistavaa työkokemusta.”

”Opin aikoinani ensimmäisessä työpaikassani ruumiillisen työn kovuuden ja sen kuinka paljon pitää tilin eteen tehdä töitä.”

”Tämänkertainen kesätyöni on opettanut konkreettisesti sen, kuinka kaikki työpaikat eivät kohtele työntekijöitään hyvin ja kuinka esimiesten käytös voi olla todella asiatonta ja palkat saattavat jäädä maksamatta.”

”Toimin opiskeluaikoina monta kesää torimyyjänä. Tuotteina oli vihanneksia, marjoja ja kukkia. Työ opetti asiakaspalvelua ja kärsivällisyyttä. Opin myös suhtautumaan tuotteisiin kohdistuvaan kritiikkiin. Usein valituksen aiheena oli esimerkiksi liian kallis hinta tai se, että mansikat olivat jo loppuneet.”

Kesätyö = aikataulut ja ohjeet haltuun

”Oma eka kesätyöni oli hamppariravintolassa ja tykkäsin kovasti! Oli jännä tunne saada vastuuta ja olla mukana ihan oikeassa työympäristössä. Tuntui lapselta ja aikuiselta samaan aikaan. Ruokatauolla meni tietenkin joka kerta hamppareita! Tästä on aikaa ainakin 15 vuotta.”

”Kesätyö opettaa säännöllisyyttä sekä noudattamaan ohjeita ja aikatauluja.”

”Kesätyö tuo talvikauden opiskeluun tarvittavat rahat. Kesätyö on lisäksi mukavaa vaihtelua.”

”Kesätyö on opettanut, että aina pitää tarkistaa tuleeko kaikki lisät tilille asti. Olisi muuten jäänyt lomarahat saamatta.”

”Kesätyöt ovat opettaneet minulle omatoimisuutta.”

Kesätyö = kaikki työ on tärkeää

“Kesätyöt ovat opettaneet, että rahan eteen täytyy tehdä töitä. Ettei se ole itsestäänselvää, että rahaa tai edes työpaikkaa on. Olen myös oppinut arvostamaan erilaisia töitä/ihmisiä ja olen oppinut olemaan ajoissa paikalla! Tajusin myös, että kukaan ei tule kotiin tarjoamaan töitä, vaan täytyy nostaa takamus penkistä ja tehdä asioiden eteen jotain - eikä vain odottaa valmista ja voivotella kun töitä ei ole.”

”Kesätyö opetti työntekoa ja sen, ettei raha kasva puussa.”

”Kesätyöt opetti minulle sen, että palkan eteen on tehtävä paljon töitä. Myös asenne työntekoon on oltava kohdallaan. Kesätöissä oppii myös kurinalaisuutta ja reipastuu huomattavasti.”

”Kesätyö on opettanut, että kaikki työ on tärkeää.”