Työuran alussa

Mitä jos kesätyötä ei löydykään?

15.5.2018 klo 9:47

Jos et löydä sopivaa kesätyöpestiä, voit tarjoutua tekemään palkkiota vastaan pieniä työkeikkoja, vaikkapa siivousta, kaupassa käyntiä, auton pesua tai lasten/lemmikkien hoitamista.

Kesällä voi hyvin tarjoutua tekemään erilaisia keikkaluontoisia töitä. Mutta pitääkö pienet palkkiot ilmoittaa verottajalle?

Verottajan mukaan nuorten pienet keikkatyöt ovat erittäin kannatettava asia, eikä verottajalla ole mitään halua jarruttaa tai hankaloittaa niitä. Suomen verolakien mukaan kaikki ansiotulo on lähtökohtaisesti veronalaista, ja pienetkin tulot tulee siten ilmoittaa verottajalle. Ilmoittaminen on kuitenkin helppoa, ja mikäli vuosittainen ansiotulo jää alle noin 10 000 euron, veroa ei peritä.

Verottaja ei tarvitse pienistä palkkioista tositteita eikä kirjanpitoa, vaan sille riittää selvitykseksi itse tehty yhteenveto. Kesällä kannattaa siis kirjoittaa muistivihkoon kaikki työhön liittyvät päivämäärät, tehtävät, maksajat ja summat.

Veroilmoituksen voi tehdä helposti lomakkeella tai verkossa. Yhteenveto laitetaan veroilmoituksen liitteeksi. Loppusumma merkitään kohtaan ”Muut ansiotulot” ja loppuun allekirjoitus.

Myös äiti tai isä voi tehdä ilmoituksen alaikäisen puolesta kirjautumalla verohallinnon sivuille verkkopankkitunnuksilla.

Tietoa kesätöiden verotuksesta ja veroprosenttilaskurit voi katsoa osoitteista vero.fi ja veronmaksajat.fi.

Etsi keikkatöitä täältä

Lähde: Verohallinto, Sana-lehti