Blogi

Mitä hyvää poikkeusajasta voi seurata työelämään?

Blogi

Kevään poikkeusolosuhteet ovat rasittaneet työntekijöitä ympäri maailman aivan uudenlaisin tavoin ja paljon on jouduttu oppimaan uutta maailman muututtua kertaheitolla merkittävästi. Jatkuva etätyö ja eristyksissä eläminen ovat rasittaneet sosiaalista kanssakäymistä, ahdistaneet ja muutenkin meno ollut taloustilanteenkin vuoksi paikoin varsin tahmeaa työpaikoilla. Kuitenkin myös paljon hyvää on tullut työelämään tämän kevään aikana.

Muutos on pysyvää, sanotaan. Tämä kevät jos jokin on osoittanut, että väite pitää paikkansa ja pakottanut työntekijät miettimään työtapojaan uudesta näkövinkkelistä. Osa muutoksista on harmillisia ja rasittavia, osa kuitenkin sellaisia, joiden olisi jo suonut tapahtuvan aiemmin. Listasin 5 asiaa, joiden itse toivoisin jäävän koronakevään jälkeen “voimaan” jatkossakin:

1. Priorisointi paremmaksi

Kriisi pakottaa priorisoimaan välttämättömimmän, mikä on mielestäni tehnyt työelämälle hyvää. Jatkuva tilanteen arvioiminen ja panostusten priorisoiminen toivon mukaan jää tavaksi toimia eikä epämääräisten to do -listojen perässä enää jatkossa juosta sokeana.

2. Digitaaliset työvälineet tutuiksi

Nyt viimeisetkin “en ole mikään diginatiivi niin en käytä” -tekosyyn taakse piiloutuvat työntekijät on kertalaakista pakotettu uusien, modernien ja arkea oikeasti helpottavien työvälineiden ja tapojen ääreen oppimaan uutta ja puistelemaan pölyttyneitä työtapojaan. Muutoksen tuoma momentum kannattaa nyt hyödyntää työpaikoilla.

3. Kasvokkain tapaamisen arvostus kohenee

Usean kuukauden etätyöputken jälkeen kollegojen kohtaaminen viimein fyysisesti saa arvostamaan kasvokkain viestintää ihan eri tavalla kuin ennen koronaa. Samalla kun etätyö ja digitaaliset työvälineet mahdollistavat työskentelyn ja palavereihin osallistumisen lähes mistä vaan sijainnista, korostuvat jatkossa kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ja niissä läsnä oleminen hyvin eri tavalla kuin ennen. Ehkä viimein taas kohdatessamme toisemme osaamme arvostaa tätä mahdollisuutta ja olla aidosti läsnä kokouksissa, emmekä selaa puhelinta tai sähköpostia samalla.

4. Matkantekoa punnitaan herkemmin

Lienee sanomattakin selvää, että aika monen matkapäivät työn osalta ovat vähentyneet dramaattisesti ja trendi jatkunee. Toivottavasti jatkossa työmatkoja harkitaan entistä tarkemmin ja punnitaan, milloin oikeasti on tarpeellista olla fyysisesti läsnä ja milloin etäyhteys riittää vallan mainiosti.

5. Pikku flunssassa töihin tulosta tabu

Jatkossa emme toivottavasti enää näe työpaikoilla flunssan takia niiskuttavia kollegoja, vaan nyt kotiin oikeasti jäätäisiin herkästikin sairastamaan, vaikka kyse olisi “vain pikku flunssasta”.