Blogi

Mitä huonolta esimieheltä voi oppia?

Asiantuntijatyössä huono esimies on useimmiten syynä työpaikan vaihtoon, mutta oletko koskaan miettinyt, että jotain huonolta pomolta voi myös oppia.

Huonon esimiehen alaisuudessa työskentely voi olla suorastaan piinaavaa ja ahdistavaa – etenkin jos tunnelin päässä ei pitkänkään ajan päästä tunnu näkyvän valon kajastustakaan. Jos olet vieläpä jo tehnyt kaikkesi tilanteen korjaamiseksi – antanut palautetta, toiminut omassa roolissasi oikein ja eettisesti – saattaa tilanne tuntua jopa mahdottomalta ja työpaikan vaihto ainoalta vaihtoehdolta.

Huonossa tilanteessa voi kuitenkin nähdä myös jotain positiivista. Tunnetusti kiperistä paikoista oppii aina jotain ja vaikean tilanteen voi yrittää nähdä myös mahdollisuutena omaan henkiseen kasvuun. Tässä muutama asia, joita huonon pomon alaisuudessa työskentely voi sinulle opettaa.

Palautteen antaminen
Tilanteessa, jossa oman esimiehen työskentelyyn ei voi olla tyytyväinen palautteen antaminen on ensiarvoisen tärkeää, oli se kuinka hankalaa tahansa. Jos muut aseet on jo käytetty ja vaikka palautettakin on annettu jo reippaasti, kannustan edelleen puhumaan vaikeista asioista ja tilanteesta, jossa ollaan. Harva esimies haluaa tieten tahtoen olla ääliö ja huono työssään, joten tilanteen voi nähdä myös mahdollisuutena harjoitella rakentavan palautteen antamista: voit kokeilla erilaisia lähestymistapoja ja mahdollisesti myös löytää uusia keinoja viestiä hankalan esimiehen kanssa.

Itsetuntemus
Jos jotain huono johtaminen ja esimiestyö antaa niin sen, että itsestään ja omista rajoistaan oppii paljon. Jatkon varalle tiedät, mitä esimieheltä odotat, joten paina mieleen nämä asiat etenkin jos aiot lopulta vaihtaa työpaikkaa.

Pitkäjänteisyys
Kuten sanottua, harva aidosti haluaa olla huono johtaja tai esimies, joten jos olet tässä nihkeässä tilanteessa, ajattele se mahdollisuutena kehittää pitkäjänteisyyttäsi: ennen kuin huomaatkaan, pitkäjänteisyytesi erilaisten hankalien tilanteiden ja asioiden sietämisessä kasvaa, samoin kykysi arvioida tilanteita rauhallisesti huolimatta siitä, että tilanne voisi aiheuttaa tunnemyrskyn.

Mitä muuta olet oppinut työskennellessäsi huonon esimiehen alaisuudessa?

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina