Blogi

Missä ovat yli viisikymppisten kehitysohjelmat?

18.11.2019 klo 12:11

Työelämässä on jännä ristiriitaisuus kun aletaan tarkastella työntekijöiden ikää: nuorilta odotetaan kokemusta, jota ei vielä ole ehtinyt karttua, mutta vanhemmille kokemus on pahimmillaan hidastava riippakivi.

Uransa alkupuolella olevien työntekijöiden kouluttamiseen ja kehittämiseen perinteisesti panostetaan työpaikoilla paljonkin. Samoin koulutusohjelmia löytyy ja tarjotaan aktiivisesti vielä neljänkympin korvilla, mutta viidenkympin jälkeen työntekijöiden kehittäminen tuntuu pysähtyvän kuin seinään. Missä ovat yli viisikymppisten kehitysohjelmat?

Työpaikan vaihtamisen haaste

Työtä on tutkitusti vaikeinta löytää ironisesti juuri siinä kohtaa uraa, kun kokemus olisi kovimmillaan, itsevarmuutta ja -tuntemusta löytyisi ja elämässä olisi muutenkin tilaa ja intoa tehdä töitä kun ruuhkavuodetkin ovat vain muisto. Kuitenkin työpaikan, saati alan tai tehtävien, vaihtaminen on yli viisikymppisenä aito haaste.

Vaikka saman työnantajan leivissä ei enää työskenneltäisikään kymmeniä vuosia vaan pikemminkin muutamia vuosia, tuntuvat työnantajat suhtautuvan vanhempiin työntekijöihin eri tavalla kuin nuoriin. Jos työuraa on ennen eläkettä jäljellä ainakin 10 vuotta, eikö sekin ole oikeastaan aika pitkä työrupeama tänä aikana? Miksi sitten seniorimpiin työntekijöihin suhtaudutaan riskinä juuri sen takia, ettei työuraa ole yli kymmentä vuotta jäljellä?

Lisää koulutusmahdollisuuksia

Oma hankaluutensa on myös yli viisikymppisten koulutusmahdollisuuksissa. Vanhemmille ja kokeneemmille tekijöille ei yhtä aktiivisesti tarjota kehittymismahdollisuuksia työpaikoilla kuin nuorille, vaikka nuori tyyppi aika todennäköisesti lähtee yrityksestä aikanaan muualle.

Seniorimpi saattaisi jäädä ja tarjota aidosti parastaan vielä vuosia, jos tämän motivaatiosta ja kehittymisestä huolehdittaisiin yhtä innolla kuin nuoren kollegan. Mikä hyödyntämätön potentiaali. Seniorilta kun löytyy se kokemus ja perspektiivi, jota nuoremmilta odotetaan, mutta jonka kaikki todellisuudessa tietävät olevan mahdoton yhdistelmä. Vain vanhemmalla iällä tuo himoittu kokemus alkaa koitua kohtaloksi, huonolla tavalla.

Onko sinun osaamiseesi panostettu työpaikallasi vielä viidenkympin jälkeenkin?