Blogi

Minä ja työtilani

Pieni muutos jo tänään? Viime aikojen työtilakeskustelu on ollut vilkasta. Työtilan tulisi vastata digiajan, muuttuvan toimenkuvan, ergonomisuuden ja innovaation haasteisiin. Vanhanaikaisen työtilan pelätään viestivän vanhanaikaisista käytännöistä.

Hyvä työtila ponnistaa käytännöstä. Ergonominen työpiste on pitkällä aikavälillä kannattava sijoitus. Terve työntekijä on aina paras vaihtoehto.

Pienillä muutoksilla voi saada aikaan paljon. Katso omaa paikkaasi avoimin silmin. Voitko tehdä jotain itsesi hyväksi tänään? Osan muutoksista voi yleensä tehdä heti ilman suuria kustannuksia.

Useaa työpaikkaa kuormittavat muutospaineen suuret visiot. Työ kaipaa silti nykyhetkessä toimivia ratkaisuja. Remonttia aiottaessa on tärkeää suunnitella tuleva työtila yhdessä työn tekijöiden kanssa. Vanhasta toimivasta kiinni pitäminen viestii itsevarmuutta alan sisällön hallitsemisesta ja osaamisesta.

Tilakysymykset kannattaa ratkaista tehtävälähtöisesti. Vaativatko työtehtävät yksityisyyttä, työrauhaa, keskustelua, vapaata ajatuksen lentoa? Mitkä näkökulmat tulee työn tekemisen kannalta priorisoida? Yksi vaihtoehto on työajan jakaminen erilaisiin tarpeisiin. Toimistossa voi olla esim. keskustelevan sparrauksen ja hiljaisen keskittymisen tunti. Yhteisesti sovittu etätuntien hetki saattaa palvella jotain yhteisöä. Tarpeet työpaikalla vaihtelevat yksilöllisesti ja tehtävän mukaan. Työpaikan käytännöistä kannattaa keskustella ja sopia yhteisesti.

Estetiikkaa ei tule väheksyä ihmismielen ylläpitäjänä. Kauneus ja vaihtoehtoiset ratkaisut pienissä arkisissa asioissa - oli se sitten yksilöllinen kahvimuki, design muotoiltu kukkaruukku tai kirkkaanpunainen seinä - muistuttavat katseen osuessa vaihtoehtojen läsnäolosta.

Satu Simola

kapellimestari

@Satu_Simola