Työhyvinvointi

Millaisia oppeja työelämään sait äidiltäsi?

Äiti opettamassa lasta.

Kysyimme työikäisiltä ja jo eläköityneiltä suomalaisilta, millaisia työelämään liittyviä oppeja he ovat saaneet äideiltään.

Äitien opetukset viestivät liikuttavalla tavalla välittämisestä. Lausahduksissa toistuu vanhemman toive siitä, että jälkikasvu saisi paremman tulevaisuuden kuin vanhempansa.

Äiti varoitteli oman ammattialansa rankkuudesta

”Olin nuorena kiinnostunut samasta alasta, jolla äitini työskenteli. Kun tutkin alan opiskelumahdollisuuksia, äiti teki kovasanaisesti selväksi, kuinka rankkaa työelämässä tulisi olemaan. Otimme rajusti yhteen. En voinut sietää sitä, että äiti neuvoi täysi-ikäistä lastaan näin henkilökohtaisessa kysymyksessä. Lopulta lähdin kuitenkin opiskelemaan toisenlaista ammattia, ja jälkeenpäin olen ollut erittäin kiitollinen siitä, että kuuntelin äitiäni. Äidin ala ei olisi ollut minun alani.” (Nainen, 38)

Testaa: Mille alalle sinä sopisit? Tee ala- ja ammatinvalintatesti ja selvitä!

Äidille oli tärkeää, että alkaisin tienata elantoni jo nuorena

”Äidilläni oli liuta lapsia, ja perheemme tulot olivat pienet. Siksi äidilleni oli pääasia, että hakeutuisin nuorena töihin ja tienaamaan, jotta pystyisin elättämään itseni. Lähtökohdistani johtuen en saanut sellaista työuraa kuin olisin toivonut, mutta tiedän, että kaiken niukkuuden keskellä äiti teki parhaansa – tässäkin asiassa.” (Mies, 64)

Selvitä palkkavertailusta ajantasaiset palkkatiedot ja sopiva palkka.

Lue myös: Näin pyydät palkankorotusta ja saat sen

Äiti kannusti valitsemaan kiinnostavan ammatin

”Äitini painotti aina, että tärkeintä on valita ala, joka kiinnostaa itseä, koska töitä pitäisi jaksaa painaa kymmeniä vuosia. Hän sanoi, ettei palkka ole tärkein asia työssä. Äiti kannusti suuntaamaan peruskoulun jälkeen lukioon ammattikoulun sijaan, mutta ei sen jälkeen juuri ohjeita jaellut. Hän toivoi vain, että hakeutuisin mille tahansa alalle, jolla voisin nauttia työstäni ja elämästäni.” (Mies, 32)

Lue myös: Valmistaudu tulevaisuuden työelämään nyt – 3 tärkeää työelämätaitoa

Äiti toivoi, että saisin opinnot suoritettua ennen lasten hankkimista

”Seurustelin opiskeluaikana vakavissani, mikä sai äitini varpailleen. Hän huomautteli vähän väliä siitä, että opiskelut on opiskeltava loppuun ennen perheen perustamista. Hänelle oli tärkeää, että saisin tutkinnon ja pääsisin kunnollisiin töihin. Hän itse oli raatanut töissä hyvin nuoresta asti ja joutunut silti kärsimään pulaa ja puutetta.” (Nainen, 60)

Lue myös: Oletko ihastunut työkaveriin? Lue vinkit, miten toimia!

Äiti opetti korkean työmoraalin

”Äitini oli hyvin työorientoitunut. Minulle hän opetti, että työt tulee tehdä mieluummin liian hyvin kuin hutaisten. Sain äidiltäni perinnöksi korkean työmoraalin.” (Nainen, 41)

Äiti kannusti opiskelemaan hyvän tulevaisuuden

”Äitini kannusti minua kouluttautumaan, mutta nuorena opiskeleminen ei minua napannut. Hakeuduin ammattikouluun, jotta saisin nopeasti omaa rahaa. Kaduin valintaani myöhemmin. Paiskin koko työurani ajan kuormittavia hommia, vaikka minulla olisi ollut hyvä lukupää. Joten kyllä, olisi pitänyt silloin nuorena kuunnella äidin ärsyttävää, mutta hyvää tarkoittavaa patistelua.” (Mies, 69)

Lue myös, kuinka Tarja Kopra kouluttautui ravintola-alalta henkilöstöpäälliköksi rekrytoivan koulutuksen avulla.

Äiti uskoo kykyihini enemmän kuin minä itse

”Äitini on sanonut, että minusta tulisi hyvä poliisi. Kun olin nuorempi, hän toivoi, että menisin lukioon. Lukeminen ja opiskeleminen eivät kuitenkaan ole minun juttujani, vaan olen pikemminkin käsillä tekijä – tai sitten äiti näkee minussa sellaista potentiaalia, mitä en itse näe.” (Nainen, 26)

Millaisia oppeja työelämään sait omalta äidiltäsi tai läheiseltäsi?

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?