Työhyvinvointi

Millainen on hyvä työkaveri?

Työkaverit.

Jokainen haluaa olla hyvä työkaveri, mutta miten onnistua tässä vaativassa tehtävässä? Kokosimme yhteen hyvän työkaverin tärkeimmät tunnusmerkit. Tunnistatko niistä itsesi?

Kaikilla työkaveruksilla ei synkkaa eikä kaikista tule sydänystäviä, mutta kaikki voivat olla hyviä työkavereita toisilleen. Jokainen voi valita, millaista tunnelmaa tuo kahvihuoneeseen tai etäpalaveriin ja miten kohtelee kollegoitaan.

Hyvä työkaveri on ratkaisukeskeinen

Arki soljuu mukavasti sellaisen työkaverin kanssa, joka tapaa vastata ”kyllä, ja…” pikemmin kuin ”kyllä, mutta…”. Hyvä työkaveri ei torppaa toisten ideoita vaan haluaa kuulla, mitä muilla on sanottavanaan. Parhaat ideat syntyvät yhdessä!

Muuttuvassa työelämässä hyvä työkaveri on sellainen, joka pyrkii sopeutumaan ja kehittämään uutta. Mahdollisuuksien ja ratkaisujen näkeminen vie projektit nopeammin ja laadukkaammin maaliin kuin ongelmien ja esteiden vatvominen. Hyvä työkaveri hakee vastauksia sen sijaan, että etsisi märehtimisen aiheita ja kokoaisi valittajien rinkiä ympärilleen.

Lue myös: Onko sinunkin työpaikallasi ankeuttaja, joka valittaa kaikesta?

Hyvän työkaverin ratkaisukeskeisyys ulottuu paitsi työtehtäviin myös työpaikan ihmissuhteisiin. Hän pyrkii yhteiseen hyvään ja ylläpitää aktiivisesti rauhallista ja suvaitsevaa työilmapiiriä. Hänen ansiostaan kaikilla on mukavaa töissä.

Hyvä työkaveri ei kilpaile vaan tekee yhteistyötä

Pieni määrä keskinäistä kilvoittelua voi tuntua motivoivalta ja parantaa työn tuloksia, mutta hyvä työkaveri keskittyy ennen kaikkea yhdessä tekemiseen. Hän ei pönkitä omaa uraansa tai asemaansa toisten kustannuksella eikä ajattele vain omaa etuaan. 

Hyvä työkaveri osaa antaa ja vastaanottaa palautetta yhteiseksi hyväksi. Hän miettii kehityskohteita yhdessä, mutta osaa myös iloita onnistumisista porukalla. Hän ei yritä ottaa kollegojen onnistumisia omiin nimiinsä, vaan pystyy rehdisti nostamaan muiden osaamista jalustalle. 

Hyvä työkaveri ei myöskään pimitä osaamistaan eikä työssä tarvittavaa tietoa näyttääkseen itse pätevämmältä, vaan jakaa osaamistaan auliisti yhteisen hyvän nimissä.

Lue myös: Valmistaudu tulevaisuuden työelämään nyt – 3 tärkeää työelämätaitoa

Hyvä työkaveri arvostaa kollegoitaan

Hyvä työkaveri arvostaa muiden osaamista ja työpanosta – ja kertoo sen kaikille teoillaan. Hän pyytää kollegojen apua silloin kun sitä tarvitsee ja viestii näin, että arvostaa toisia ja toisten osaamista. 

Hyvä työkaveri arvostaa muita, vaikka he eivät ole täydellisiä. Hän on kärsivällinen silloin, kun toiset vasta opettelevat uusia työtehtäviä tai teknologioita. Hän arvostaa sitä, että työkaverit kehittävät osaamistaan. 

Arvostus näyttäytyy myös tasapuolisena kohteluna työkavereita kohtaan. Hyvä työkaveri suhtautuu kaikkiin mukavasti ja kaikki yhtäläisesti huomioiden, eikä esimerkiksi panttaa keneltäkään työssä tarvittavia tietoja.

Hyvällä työkaverilla on tilannetajua, minkä ansiosta hän ymmärtää antaa kollegoilleen työrauhan silloin kun he sitä tarvitsevat. Tällainen toisten ajan kunnioittaminen on olennainen osa muiden arvostamista ja hyvää työkaveruutta.

Lue myös: Työ ja yksityiselämä – yhdessä vai erikseen? Testaa, oletko rajaaja vai sulauttaja

Hyvä työkaveri tarjoaa apua

Hyvä työtoveri jakaa osaamistaan muille ja rientää auttamaan kollegaa hädässä. Hän jaksaa tsempata toisia kiireessä ja kiperissä tilanteissa, kuuntelee ja tukee. 

Toisaalta osa hyvää työkaveruutta on myös se, että vetää rajat auttamiselleen. Jos ottaa muiden työt tehdäkseen ja murheet kantaakseen, saattaa uupua. Uupuneena entinen hyvä työkaveri ei ole hyvä kaveri kenellekään.

Hyvä työkaveri luottaa siihen, että kaikki työyhteisössä hoitavat omat hommansa ja pyytävät apua kun sitä tarvitsevat. Hän ymmärtää olla häiritsemättä silloin kun muut tarvitsevat työrauhaa eikä tuputa itseään ja osaamistaan liikaa.

Hyvään työkaveriin voi luottaa 

Hyvä työkaveri huolehtii sekä oikeuksistaan että velvollisuuksistaan. Hän tekee työnsä hyvin ja hoitaa hommat myös silloin, jos muut eivät ole paikalla. 

Hyvä työkaveri on valmis tuomaan näkemyksensä esille tiukoissa tilanteissa. Hän antaa palautetta ja kritiikkiä asiallisesti, kannustavasti ja rehellisesti. 

Hyvä työkaveri on rehti tyyppi, joka ei juoruile selän takana. Hänelle arvaa kertoa henkilökohtaisempiakin asioita pelkäämättä, että ne kulkeutuvat muiden korviin. Hän on ”samalla puolella”, puolustaa ja auttaa tarpeen vaatiessa. Hyvään työkaveriin voi aina luottaa.

Hyvä työkaveri on ihan tavallinen ihminen

Kuten huomaat, hyvä työkaveri on lopulta aika tavallinen ihminen: aito, rehellinen, ihana oma itsensä. Hän ei ole, ei luule olevansa eikä edes yritä olla superihminen. Hän ei ole ylipirteä, muttei myöskään kulje töissä naama näkkärillä. 

Ystävällisyydellä, muiden huomioimisella ja muutenkin tavallisella, kypsällä, aikuismaisella ja mukavalla käytöksellä pääsee pitkälle hyvässä työkaveruudessa. 

Aavistus joustoa ja leppoisaa asennetta, niin arki sujuu mukavammin. Pieni annos huumoria, niin olo kevenee kummasti vaikeina hetkinä. Samalla tylsätkin tehtävät tuntuvat hauskemmilta. Ripaus rauhallisuutta rentouttaa kummasti työkavereita kiireen keskellä. Piiru positiivista asennetta kohentaa tunnelmaa tiukan paikan tullen. Kourallinen hyvää työkaveruutta, ja töihin meneminen tuntuu mukavalta itsestäkin. 

Lue myös: Hyvän esihenkilön tuntomerkit