Työnhaku

Millainen on hyvä työhakemus?

2.10.2019 klo 11:00

Hyvä työhakemus huomataan. Panosta työhakemuksen aloitukseen ja tiivistä osaamisesi.

Työhakemuksen tärkein tehtävä on saada sinulle kutsu haastatteluun. Panosta siis työhakemuksen aloitukseen ja herätä lukijan mielenkiinto, että hän lukisi työhakemuksesi loppuun asti.

Voit kirjoittaa alkuun lyhyen markkinointitekstin itsestäsi, esim. ”Rautainen kuluttajamarkkinoinnin ja segmentoinnin osaaja etsii uusia haasteita”. Tähän lauseeseen kannattaa tiivistää osaamisesi ja kokemuksesi juuri tähän tehtävään.

Tiivistä alkuun osaamisesi

Ansioluettelo eli CV on työhakemuksen liite, ja usein rekrytoijat lukevat CV:n ennen työhakemusta. Älä siis listaa työhakemukseen samoja asioita kuin CV:hen.

Hyvässä työhakemuksessa kerrot osaamisestasi

Hyvä työhakemus ei ole määrämuotoinen vaan se kannattaa aina laatia työpaikkailmoituksen pohjalta. Vaikka et täyttäisi kaikkia ilmoituksessa esitettyjä vaatimuksia, älä masennu, voit silti saada hakemasi työpaikan.

Jos koet, että sinulla on mahdollisuus ja osaaminen menestyä kyseisessä tehtävässä ja se on mielestäsi mielenkiintoinen, lähetä vain rohkeasti työhakemus. Joku paikan kuitenkin saa, miksi et juuri sinä!

Hyvä työhakemus vastaa kysymyksiin

Vastaa työhakemuksessasi työpaikkailmoituksessa esitettyihin kysymyksiin. Kerro työnantajalle omasta osaamisestasi ja kokemuksestasi juuri tätä työpaikkaa varten. Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, korosta koulutustasi ja henkilökohtaisia piirteitäsi.

Hyvä työhakemus tuo persoonasi esiin

Työhakemus on se paikka, jossa voit tuoda enemmän persoonaasi esille. Kannattaa kertoa omista työskentelytavoista ja ominaisuuksista sekä miettiä, miten niistä on hyötyä juuri hakemassasi tehtävässä. Oikeat esimerkit kertovat enemmän kuin vain lista positiivisista ominaisuuksista.

Kerro työhakemuksessa myös motivaatiostasi, esimerkiksi miksi haet juuri tätä paikkaa tai miksi olet kiinnostunut työskentelemään juuri kyseisessä yrityksessä.

Hyvän työhakemuksen pituus on maltillinen

Rekrytoijat käyvät läpi paljon työhakemuksia päivittäin. Sopiva työhakemuksen pituus on maksimissaan yksi A4 ja siinä voi olla esimerkiksi 4-5 kappaletta.

Mikäli ilmoituksessa on pyydetty palkkatoivetta, sille oikea paikka on työhakemuksen viimeisessä kappaleessa. Mieti palkkatoiveesi tarkoin - voit verrata sitä nykyiseen palkkaasi tai keskimääräiseen palkkatasoon kyseisessä tehtävässä.

Tietoa yleisestä palkkatasosta saat ammattiliitoista tai esimerkiksi Oikotien palkkavertailusta. Palkkatoivetta ei kannata ylimitoittaa, mutta ei myöskään alimitoittaa. Voit myös ilmoittaa palkkahaitarin, jonka sisällä olet valmis neuvottelemaan palkasta.

Tietoa yleisestä palkkatasosta saat Oikotien palkkavertailusta

Koska haluat kutsun haastatteluun, voit työhakemuksen lopuksi kirjoittaa, että tulet mielelläsi keskustelemaan lisää asiasta. Lopputervehdykseksi voit kirjoittaa esimerkiksi ”Kunnioittavasti” tai ”Ystävällisin terveisin” ja lisää sen alle oma nimesi. Loppuun kannattaa listata liitteet esimerkiksi CV.

Katso palkkavertailusta, millaista palkkaa eri työtehtävissä työskentelevät saavat
Lue myös: Näin teet hyvän työhakemuksen​
Ota talteen: CV- ja työhakemuspohjat