Työnhaku

Miksi työ ja hakija eivät kohtaa?

2.5.2016 klo 12:06

Avoimia työpaikkoja on nyt runsaasti tarjolla. Avointen paikkojen suuri määrä kertoo siitä, että työ ja tekijä eivät kohtaa.

Työnhakijan ja työpaikan kohtaamisongelma puhuttaa. Tällä hetkellä työttömien määrä on suuri, mutta samaan aikaan avoimia työpaikkoja on hurjasti tarjolla. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi äskettäin työllisyyden hoitoa epäonnistuneeksi, sillä työttömiä on lähes 378 000 ja samaan aikaan tarjolla on yli 61 000 avointa työpaikkaa.

Vaikka työnhakijoiden määrä avointa työpaikkaa kohden on kasvanut, työnantajien on ollut vaikea löytää sopivaa työntekijää. Myös valtiovarainministeriön tuore raportti vahvistaa tämän. Tilastokeskuksen mukaan ns. vaikeasti täytettävän työn osuus oli kasvanut 45 prosenttiin. Näitä on muun muassa kaupan alan ja it- ja viestintäalan asiantuntijatehtävissä.

Miksi työ ei kelpaa?

Työvoimahallinnon palvelussa on avoimia työpaikkoj nyt noin 18 000. Jos tällä hetkellä etsii ns. perinteistä työtä, jossa on työnantaja, säännöllinen palkka ja kohtuullinen toimeentulo, luvut muuttuvat.

Kaikista 18 000:sta avoimesta työpaikasta vain noin 6 000 oli yli 12 kuukautta kestävää, kokoaikaista palkkatyötä. Sen sijaan määräaikaisuuksia on paljon tarjolla. Onkin hyvä katsoa myös avoinna olevien työpaikkojen laatua. Olennaista on myös se, missä työpaikat sijaitsevat. Vaikka pääkaupunkiseudulla on paljon avoimia työpaikkoja, asuminen ja eläminen ovat usein liian kalliita ansiotuloihin verrattuna.

Yrittäjyys kasvaa edelleen

Tilastokeskuksen tilaston mukaan määräaikaisen työn osuus oli 37 prosenttia vuoden loppuneljänneksellä. Kasvu oli kolme prosenttiyksikköä vuoden takaiseen verrattuna. Osa-aikaisia oli viidennes, hieman edellisvuotta vähemmän.

Huhtikuussa 2016 määräaikaisia 3–12 kuukauden töitä oli tarjolla 4 200. Kesätöiksioli ilmoitettu 1 900 paikkaa. Osa-aikatyötä ja vuokratyöfirmojen paikkoja oli molempia reilut 3 000. Osa-aikatyötä oli runsaasti tarjolla esimerkiksi ravintoloissa, kaupoissa, siivous- ja postinjakelussa sekä asiakkuusmarkkinoinnissa.

Provisio- tai yrittäjäpohjaisiin työtehtäviin oli avoimia paikkoja 1000. Tulospalkkauspohjaisiin yrittäjätehtäviin oli haussa konsultteja, myynnin ammattilaisia ja franchising-yrittäjiä, lääkäreitä sekä hoiva-alan yksinyrittäjiä.

Piilotyöpaikkoja löytyy

Työvoimahallinnon luvut antavat hyviä suuntaviivoja, mutta tarjoavat vain rajoitetun näkymän työn tarjonnan todelliseen tilaan. Työtä on tarjolla myös piilossa. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran mukaan piilotyöpaikkojen määrä on jopa 360 000 paikkaa.

Oppisopimustyötä oli vain 60 paikkaa tarjolla. Oppisopimusopiskelija etsiikin työpaikan usein oma-aloitteisesti. Työnantajien te-palvelut.fi on uusi asia. Se otettiin oppisopimustyöpaikkojen osalta käyttöön kesäkuussa 2015.

Lähde: Tilastokeskus, Taloussanomat