Blogi

Miksi sen videon tekeminen kannattaa?

Parin vuoden takaisesta hypetyksestä huolimatta video-cv:n suosio työnhaussa ei ole räjähtänyt käsiin, saati ottanut sen suurempaa tuulta alleen. Siksipä juuri videon tekeminen kannattaa.

Työnhakuhan on erottautumista joukosta: jollain konstilla pitäisi tehdä positiivinen vaikutus työhakemuksen vastaanottajaan, ja mielellään niin, että hakemus johtaa rekryprosessissa etenemiseen. Netti on pullollaan vinkkejä erilaisista kikkakolmosista, joilla voit erottua työnhakijoiden massasta, mutta liikaankaan erikoisuuden tavoitteluun ei ehkä kannata ryhtyä. Oudot hakemukset kun ovat vastaanottajallekin outoja, eivätkä rakenna sinusta haluttua kuvaa, huolimatta siitä että erotut varmasti.

Jos siis tavoitteena on erottuminen hyvällä tavalla, suosittelen lämpimästi video-cv:n tai –esittelyn liittämistä osaksi hakemusta. Juurikin hetki sitten todistin itsekin rekryprosessia, jossa videon – jonka tekeminen oli vapaaehtoista – tehneet hakijat päätyivät lähes poikkeuksetta jatkoon. Mieti nyt, jos samalla viivalla on hakija ilman videota ja videon kera, saa olla melkoisen kummallinen filkka etteikö asetelma olisi jo lähtökohtaisesti videon tehneen puolella. Ihmiset ovat uteliaita, ja rekrytoijat ihmisiä – hakijan näkeminen ikään kuin livenä ennakkoon on yksinkertaisesti kiinnostavaa. Ja koska video-cv tosiaan ei ole tehnyt vielä ansaitsemaansa läpimurtoa Suomessa, mahdollisuudet erottua tällä formaatilla ovat edelleen varsin mainiot.

Videon kuvaamista pelätään ja kartetaan suotta. Ei tarvitse olla ammattiesiintyjä saati -editoija onnistuakseen, kyse on ennemminkin periaatteesta; olet nähnyt vaivaa ja laittanut itsesi likoon erottuvalla tavalla. Nykytekniikalla pieni editointi on sitä paitsi helppoa ja kuvattua saa ihan ilman lisäkäsiäkin. Tärkeintä on olla oma itsensä.

Loppuun vielä omat nopeat vinkkini video-esittelyn tekoon:

- pidä pituus napakkana: pari minuuttia on hyvä mitta

- esittele itsesi lyhyesti, mutta älä toista kirjallisen cv:n sisältöä kokonaisuudessaan vaan tuo videolla itsestäsi esiin jotain, mitä cv ei välttämättä kerro

- ”käsikirjoita” videosi eli tee itsellesi lista asioista tai kysymyksistä, joihin haluat videolla vastata ja muokkaa vastaukset napakkaan muotoon jo ennen kuvaamiseen ryhtymistä

- katso kameraan ja muista hymyillä.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina