Blogi

Miksi juuri loppuvuosi on avointen hakemusten parasta sesonkia?

Vuoden alku on tunnetusti toinen merkittävimmistä rekrytointisesongista, mutta ei loppuvuonnakaan ihan laakereillaan kannata levätä, jos työnhaku on ajankohtainen. Nyt jos koskaan on avointen hakemusten lähettämisen aika.

Vaikka rekrytoinnit tuntuvat hiljalleen hiipuvan kohti loppuvuotta, kannattaa työnhakijan itse pysyä aktiivisena, ainakin reippaasti joulukuun puoliväliin saakka. Tässä pari loppuvuoteen ajoittuvaa ilmiötä, jotka mielestäni kannattaa huomioida loppuvuonna työtä hakiessa, sillä ihan perinteisten avointen työpaikkailmoittelujen hiipuessa uuden työn voi napata muitakin reittejä käyttäen. Nimittäin avoimella hakemuksella. Mielestäni loppuvuosi jos mikä on avointen hakemusten kulta-aikaa. Antakaapas kun kerron, miksi.

Vaikka itse ehkä myöhästyit niistä rekrytoinneista, joiden lopputuloksena uusi työ olisi alkanut heti tammikuun alussa, ei tämä tarkoita, ettetkö voisi hyötyä samaisesta ilmiöstä hiukan myöhemmin. Rekrytoinnit nimittäin reagoivat aina hiukan viiveellä siinä kohtaa kun työntekijä irtisanoutuu omasta työstään ja siirtyy muualle. Menee tovi, ennen kuin yrityksessä on määritelty korvausrekrytoinnin tarve ja saatu rekrytointi tulille. Tuleva joulu lomineen hidastaa prosessia entisestään, vaikka samaan aikaan työnantajalla saattaa olla kovakin hoppu ja tahtotila saada paikka täytettyä mahdollisimman pian, sillä ennen kuin uusi rekrytoitava on irtisanoutunut nykytyöstään ja pystyy aloittamaan uudessa, saattaa aikaa kulua pahimmillaan kuukausia.

Tässä kohtaa on siis mitä mainioin sauma iskeä avoin hakemus kehiin. Työnantajalle tärkeintä on löytää sopiva henkilö tehtävään, ei se, mitä kautta hänet löydetään. Yrityksissä muuten vuoden alkuun painottuvat rekrytoinnit ovat kyllä jo ennen vuoden vaihdetta mielessä ja niiden eteen tehdään jo töitä, mikä ei vielä näy yrityksistä ulospäin, joten onneaan kannattaa kokeilla rohkeasti avoimella hakemuksella.

Toinen loppuvuoteen ajoittuva huomionarvoinen asia yrityksissä on seuraavan vuoden budjetti. Se nimittäin alkaa useimmissa yrityksissä olla naulattu tässä kohtaa vuotta, mikä tarkoittaa myös sitä, että mahdolliset rekrytointiluvat on myös myönnetty. Oma aktiivisuus avointen hakemusten avulla saattaa siis hyvinkin poikia pääsyn keskustelemaan uusista kuvioista nopeastikin.

Loppuvuoden hiipuvasta työpaikkailmoitusten määrästä ei siis kannata lannistua, vaan ottaa rohkeasti toisenlaiset keinot käyttöön uuden työn löytämiseksi. Avoin hakemus on tässä kohtaa yksi mainio keino kokeilla kepillä jäätä niidenkin kiinnostavien yritysten kohdalla, joissa avoimista työpaikoista harvemmin edes ilmoitellaan.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina