Työllisyysnäkymät

Miksi avoimiin työpaikkoihin on vaikea löytää tekijöitä?

20.5.2016 klo 7:00

Avoimia työpaikkoja on tarjolla nyt yhä enemmän. Työpaikoille vain on aiempaa vaikeampaa löytää tekijöitä.

Tilastokeskuksen uusimman selvityksen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 48 000, joka on 9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työnantajien oman arvion mukaan avoimista työpaikoista 28 prosenttia oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä "vaikeasti täytettäviä". Vuonna 2015 samaan aikaan vastaava osuus oli 25 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan rakennusalan toimipaikoissa yli puolet avoimista työpaikoista koettiin vaikeasti täytettäviksi. Avoimien työpaikkojen määrä väheni Helsinki-Uudenmaan alueella, mutta lisääntyi muilla suuralueilla. Avoimista työpaikoista 81 prosenttia eli 39 000 oli yksityisten yritysten omistamien toimipaikkojen tarjoamia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vuotta aiemmin vastaava osuus oli 75 prosenttia.

Avoimien työpaikkojen määrä väheni alle viiden hengen toimipaikoissa ja lisääntyi suuremmissa toimipaikoissa. Kaikista avoimista työpaikoista määräaikaisia oli 58 prosenttia, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 55 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Määräaikaisia avoimia työpaikkoja, kuten kesätyöpaikkoja oli paljon esimerkiksi teollisuuden ja kaupantoimipaikoissa.

Lähde: Talouselämä