Avoimia työpaikkoja on tarjolla nyt yhä enemmän. Työpaikoille vain on aiempaa vaikeampaa löytää tekijöitä.

Tilastokeskuksen uusimman selvityksen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 48 000, joka on 9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työnantajien oman arvion mukaan avoimista työpaikoista 28 prosenttia oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä "vaikeasti täytettäviä". Vuonna 2015 samaan aikaan vastaava osuus oli 25 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan rakennusalan toimipaikoissa yli puolet avoimista työpaikoista koettiin vaikeasti täytettäviksi. Avoimien työpaikkojen määrä väheni Helsinki-Uudenmaan alueella, mutta lisääntyi muilla suuralueilla. Avoimista työpaikoista 81 prosenttia eli 39 000 oli yksityisten yritysten omistamien toimipaikkojen tarjoamia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vuotta aiemmin vastaava osuus oli 75 prosenttia.

Avoimien työpaikkojen määrä väheni alle viiden hengen toimipaikoissa ja lisääntyi suuremmissa toimipaikoissa. Kaikista avoimista työpaikoista määräaikaisia oli 58 prosenttia, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 55 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Määräaikaisia avoimia työpaikkoja, kuten kesätyöpaikkoja oli paljon esimerkiksi teollisuuden ja kaupan toimipaikoissa.

Lähde: Talouselämä

Kommentit

30

Missä vastaus?

Artikkeli ei kyllä yhtään vastannut otsikkoa. Hienoa tietää prosentit avoimien työpaikkojen määrästä, mutta miksi niihin ei löydy tekijöitä?
28

Utelias myös

Ja mikä luetaan työpaikaksi? Jos työpaikan määritelmänä pidetään sitä, että siitä saatavalla palkalla tulee edes jotenkuten toimeen, silloin se on työpaikka. Jos taas kuvitellaan, että 5-10 tuntia viikossa tai jopa vähemmän olisi työpaikka, niin sehän ei pidä paikkaansa. Se on lähinnä löysä hirttoköysi.
19

nykyaikaista orja työvoimaan

Työn ei tarvitse Suomessa antaa tekijälleen mitään eli työtä tehdään vain yritysten ylläpitämiseksi ja elatus tulee asumistuella ja sukulaisten avustuksista. Kun palkka on 800 /kk ja vuokra 700, työmatka kulut 200 niin jos yritys ei irtisano niin ei itselläkään ole varaa sanoutua irti. Eli omaan elämään ei ole enää minkäänlaista vaikutus mahdollisuutta (ero orjuuteen?)
27

Anonyymi

Työntekijöitä ei löydy siksi, koska yritykset haluavat kaiken valmiina pöytään eli eivät ole valmiita tai halukkaita kouluttamaan, vaan vastavalmistuneelta jo vaaditaan 50 vuoden kokemus esimiestyöstä, Nobelin rauhanpalkinto ja hymypoika(/tyttö)patsas. Ja jos jollain ihmeen kaupalla sinulla on nuo vaaditut taidot kokemuksineen, on sinun kanssa kilpailemassa Harvardin että Oxfordin yliopistosta valmistunut huippuosaaja, joka ei ole enää ihminen. Lopuksi palkka ei kohtaa tekijää. Yritykset tietävät hyvin, että työpaikkoja on vähemmän kun työntekijöitä ja siksi palkat on poljettu alas. T. Katkeroitunut ja työtön korkeastikoulutettu Ps. Niin, ja jos katsoo esim. noita MOL- tai muita työhakusivustoja, niin siellä on paljon niitä huijarifirmojen "projekteja", jossa työskentelet n. 100 päivää ilmaiseksi työttömyystuella jossain toisessa firmassa. Tässä diilissä ainoa voitaja on tämä huijarifirma, joka välittää työttömän halpatyövoiman ja firman yhteen. 100 päivän päästä tämä halpatyön "projektitekijä" on taas työtön.
26

Tuukka

Yksi ongelma on se että avoimiin työpaikkoihin vaaditaan kauheat määrät jotakin kortteja jotka pitäisi olla voimassa. Mutta kun katselee työ- ja elinkeinotoimiston kurssitarjontaa niin esimerkiksi työturvallisuuskurssia ei ole tarjolla, tulityökurssista puhumattakaan. Kaiken maailman "kuinka haen töitä" ja muita höpöhöpö-kursseja kyseinen ongelmanaiheutuslaitos kyllä järjestää karenssilla uhkaamalla jne, mutta tuollaiset oikeasti tärkeet joutuisi muka hommaamaan omaan piikkiin, ja hinnat on satoja euroja/kurssi niin onko muka työttömillä työnhakijoilla siihen varaa?
14

Jarski

Komppaan Tuukkaa 210%:sti!
14

Sutunen

Ja sitten on se, että jokaisessa ilmoituksessa haetaan "erityis-" sitä ja tätä. Eli työnkuvaukset on hiottu niin äärimmäisen hienostuneiksi ettei työnhakijoilla riitä koulutus/kokemus.
16

Blaaablaaaablaaa

Sohjola on niin suossa kun vaan olla voi,ei siellä mitään töitä normaali ihminen voi saada,tai jos saa,niin sitä kutsua sitten orjatyöksi.Kaiken kaikkiaan paska maa ja paskat systeemit ja muutenkin helvetin ankea paikka....Muuttakaa hyvät ihmiset pois sieltä ja jättäkää ne rikkaat rosvot ja kusettajat sinne rellestämään.Ite mieluummin palmun alla lämpimässä,kuin kylmässä ja pimeässä,naama aina norsunv*****a!!Suomi on yks maailman ahdistavin sontaläjä,häpeäpilkku,onneks ei enää koskaan sinne,ellei joskus poikkea sukulaisia moikkaamassa.
13

Janetsky

Ei löydy jos vaatimukset on aivan kohtuuttomat. Halutaan sisälähetiksi yomerkonomi, jne. Lisäksi et saa edes postipakettia laittaa jos et ole käynyt postipaketinlähettämiskoulutusta. Tikkaille ei saa nousta jos on alle 16v. ja, tietenkin, pitää olla tikkaillenousukurssi käytynä, vaikka olisikin jos tikkaillenousuun vaadittu ikä. Joihinkin melko tavallisiin hommiin pitää olla AMK-sitä tai AMK-tätä, juu ei ihmistä voi kohdata ilman hyvin pitkää koulutusta.
16

Nimetön

Yrityksiltä uupuu ymmärrys kehittyvästä yksilöstä, koulutus antaa valmiudet vain työtä tekemällä kehitytään ja luodaan näin uutta, jopa uusia työpaikkoja. Suomalaiset on yleisesti nöyrää ja pelokasta kansaa jolle riskien välttäminen on pakonomaista. Saat olla hanakkaasti kiinni työnantajassa jos todella haluat näyttää kykysi, ja hyvällä tuurilla puolen vuoden hakuprisessi tuottaa tulosta ja pääset kyseiseen yritykseen lomasijaiseksi, lyhyillä pätkäsoppareilla vuosiksi, ja jos luoja suo niin saatat saada vakipaikan kunhan susta on kaikki luovuus, itsetietoisuus ja ideat raastettu pois. Olet tyystin sen yrityksen muovaama aivoton robotti.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.