Omakynä

Mikä tekee sinun työstäsi merkityksellistä?

samuli paavilainen
Omakynä Vastuullinen työpaikka

Onko sinulle tärkeintä palkka, arvostus, työn sisältö, autonomia, vai jokin muu seikka?

Pohditaan yhdessä näin keskiviikkoaamuna mistä merkityksellisyyden tunne muodostuu. Ajattelen, että tunne syntyy useista eri asioista, jotka liittyvät työn sisältöön, kulttuuriin ja työntekijän omiin arvoihin sekä tavoitteisiin. Työntekijän on tärkeää kokea, että hänen tekemällään työllä on merkitystä paitsi organisaatiolle, myös hänelle itselleen ja mahdollisesti yhteiskunnalle. Työ, joka vastaa työntekijän arvoja ja jossa hän näkee positiivisen vaikutuksen, vahvistaa merkityksellisyyden kokemusta.

Työn autonomia ja on minulle yksi merkittävimmistä merkityksellisyyden tunteen rakentajista. Kun saan vaikuttaa omaan työnkuvaani ja tehtävien suorittamistapoihin, kokemukseni työn arvosta ja mielekkyydestä kasvaa. Tämä lisää sitoutumista ja vahvistaa työn merkitystä. Myös mahdollisuus kehittyä ja oppia työssä lisää työn mielekkyyttä. Työ, jossa on tilaa kasvaa ja kehittyä, koetaan usein palkitsevammaksi ja motivoivammaksi.

Palkka on myös tutkitusti merkittävä osa merkityksellisyyden tunnetta, vaikka se ei yksinään riitä luomaan pysyvää merkityksellisyyttä. Palkka on perusmotivaatio ja osoitus arvostuksesta työntekijälle tehdystä työstä. Oikeudenmukainen ja kilpailukykyinen palkka auttaa vahvistamaan tunnetta siitä, että työntekijän panos huomioidaan ja hänen työtään arvostetaan. Kun palkkaus koetaan oikeudenmukaiseksi suhteessa työn vaatimuksiin ja markkina-arvoon, se tukee merkityksellisyyden kokemusta ja luo pohjan tyytyväisyydelle.

Palkan merkitys ei kuitenkaan rajoitu pelkästään rahalliseen korvaukseen. Se toimii myös symbolina siitä, kuinka arvokkaaksi työntekijä kokee oman työpanoksensa ja miten organisaatio sen näkee. Kun palkka on linjassa työntekijän odotusten kanssa, se tukee kokonaisvaltaista merkityksellisyyden kokemusta.

On kuitenkin tärkeää huomata, että merkityksellisyys työssä ei perustu aina pelkästään rahaan. Todellinen merkityksellisyyden kokemus syntyy, kun työntekijä tuntee työnsä olevan arvokasta, saa mahdollisuuden kasvaa ja oppia sekä voi tuntea olevansa osa suurempaa kokonaisuutta. Organisaation avoin viestintä ja yhteiset tavoitteet auttavat vahvistamaan tätä tunnetta. Kun työntekijä kokee olevansa osa tiimiä, joka tähtää yhteisiin päämääriin, ja tuntee, että hänen työpanostaan arvostetaan, syntyy vahva merkityksellisyyden tunne.

Luottamus ja arvostus työpaikalla ovat mielestäni avainasemassa tämän tunteen tukemisessa. Ne luovat perustan työntekijän sitoutumiselle ja innostukselle, ja ne varmistavat, että työssä on paitsi tarkoitus, myös mahdollisuus kehittyä ja kasvaa.

Tämä teksti on inspiroitunut Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisön periaatteesta numero neljä: Tarjoamamme työ on merkityksellistä, jossa saa kehittyä. Säännöllisillä kehityskeskusteluilla huomioimme sekä työntekijöiden halut että mahdollisuudet kehittyä ja edetä työssään. Tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa omaan työnkuvaan, jotta työ on ja tulee jatkossakin olemaan merkityksellistä sekä mielekästä.

Katso kaikki vastuullisen työpaikan periaatteet täältä