Työuran alussa

Mikä on kynnyskortti?

10.2.2016 klo 12:30

Haluatko töitä? Ilman kynnyskorttia työpaikka voi jäädä haaveeksi.

Työpaikan saaminen tai työelämään pääseminen saattaa olla kiinni siitä pystyykö todistamaan taitonsa ja osaamisensa. Tähän tarvitaan voimassa olevaa kynnyskorttia. Jos sitä ei ole, voi työpaikka jäädä saamatta.

Moni työnantaja vaatii työntekijältä voimassa olevan kynnyskortin eli hygieniapassin, turvakortin, tulityökortin, työturvallisuuskortin tai tietoturvakortin. Kynnyskortit helpottavat työnantajaa, viranomaista tai valvojaa näkemään työntekijän taidot. Suomalaisen lompakosta löytyykin monenlaisia kortteja.

Ilman korttia voi päästä määrättyihin hommiin, mutta esimerkiksi maanrakennus-, metalli- tai rakennustöihin tarvitaan työturvakortti. Kynnyskortittomuus tuokin ongelmia työnhakuun päivittäin. Erityisesti ongelmia on nuorten ja sellaisten työnhakijoiden kohdalla, joiden kortti on vanhentunut.

Tärkeintä on edesauttaa opiskelijan työllistymistä ja jos se on kynnyskorteista kiinni, siihen on löydettävä ratkaisu. Kajaanissa lukiolaiset voivat tulevaisuudessa suorittaa kynnyskortteja jo osana opiskelua.

Hanki kortti ajoissa

Kajaanissa ensimmäiset lukiolaiset pääsevät kynnyskortin hankkimiseen suuntaavalle kurssille mahdollisesti jo tämän kevään aikana tai viimeistään ensi syksynä. Kynnyskortin hankkiminen onnistuu myös muiden koulutusta tarjoavien yritysten kautta. Kurssin hinta voi kuitenkin arvelluttaa.

Korttien hankkiminen kannattaa, jos se vain on taloudellisesti mahdollista. Yhden kurssin hinta on reilut sata euroa + alv.

Lähde: Yle